Å gå til krig medfører ikke ansvar for krigens ofre, mener Erna Solberg

Foto: Statsministerens kontor

Libyakrigen sendte landet ut i borgerkrig og kaos. Solberg mener de norske bombene ikke gir ansvar for løsninger og stabilisering. Vi kan bombe dem der de er, men å hjelpe dem er tydeligvis for mye forlangt.

Joakim Møllersen
Om Joakim Møllersen (176 artikler)
Joakim Møllersen er redaktør for Radikal Portal.

I en NTB-melding fra tidligere i dag gjør Erna Solberg det klart at Norges krigføring mot Libya ikke gir oss noe ansvar i å rydde opp i det helvete krigen har skapt.

— Vi kan ikke si at fordi vi deltok i noe som hadde mandat fra FN, så skal vi ha et særlig ansvar for å finne løsninger og bidra til stabiliseringsarbeid etterpå, forteller statsministeren.

LES OGSÅ: Stopp den jævla kriginga — så enkel en løsninga på flyktningkatastrofen

Bombeforpliktelsen
Uttalelsen falt i forbindelse med en EU-plan for å hindre at flere flyktninger tar seg over Middelhavet fra Libya til Italia. Det bør naturligvis understrekes at det fra EUs side ikke er snakk om å hjelpe Libya med annet enn å holde uønskede mennesker ute av Europa, men Solbergs uttalelse har implikasjoner utenfor dette arbeidet og fastslår at konsekvensene av Norges krigføring ikke er vårt ansvar.

Statsminsteren hevder at Norge var forpliktet til å bombe Libya, men for dem som har lest FN-resolusjonen man brukte som påskudd vet man at dette ikke stemmer. Norge og andre som deltok i angrepskrigen forkastet forhandlingskortet og overkjørte initiativer blant annet fra Den afrikanske union for å få en fredelig løsning på tumultene i landet.

NTB melder også at Solberg «viser til at verden grep inn for å stoppe en nedslakting av mennesker i Libya». At noe slikt var på gang finnes det ingen beviser på, selv om det ble gjort iherdige forsøk på å fabrikkere videoer som skulle vise flybombing av demonstranter.

LES OGSÅ: Donald Trump søker enda nærere relasjoner til Saudi-Arabia for å bekjempe terrorisme

Ingen hjelp der de er
Muammar Gaddafi var en lett mann å hate med sin eksentriske stil og autoritære styring av Libya. Det var også denne busemannen med sin påståtte galskap det blei spilt på for å legitimere krigen mot landet. Diktatoren blei sodomisert med en kniv før NATO-støttede militser drepte ham. Gaddafis fall betydde også at Norges bombetokter var over. Dette på tross av at FN-resolusjonen spesifiserer at man ikke kunne ta part i væpna konflikt, men kun agere for å beskytte sivilbefolkninga.

Etter Gaddafis fall har sivilbefolkninga definitivt fått det verre. Libya var det afrikanske landet med høyest levestandard på grunn av en velferdsstat som sikret de fleste et minimum av skole-, sosial- og helsetjenester, sammen med en stabilt god økonomi. Nå har ikke landet en fungerende stat, ingen sentralmakt har kontroll over territoriet og landet fungerer som arnested og opptreningsgrunn for islamistiske terrorgrupper som IS.

Erna Solbergs innvandrings- og integreringsminister, Sylvi Listhaug, er blant dem som oftest har gjentatt løgnen om at vi skal «hjelpe dem der de er». Vi har sett at det ikke er sant når det kommer til flyktninger som dør under kummerlige forhold i en norskfinansiert flyktningleir i Hellas og med denne uttalelsen gjør statsministeren det enda klarere at det også gjelder ofrene for norsk bombing i Libya.

LES OGSÅ: Fredsrådet krever granskning av Norges Libya-bombing

Norges krigerske venner
Også i Syria har Norge heller bidratt til mer krig enn deeskalering av konflikten eller hjelp til millioner av mennesker som har blitt rammet av krigen. Fortsatt salg av militært utstyr til Saudi-Arabia, opptrening av militser regjeringa tydeligvis skammer seg så mye over at de ikke en gang vil fortelle oss hvem de er, og fremdeles varme og gode forhold til NATO-landet Tyrkia med en diktator som fører landet og regionen mot avgrunnen. Saudi-Arabias innsats med undetrykking av egen befolkning og krigføring i nabolandene settes så stor pris på at utenriksminister Børge Brende (H) har besøkt landet to ganger. Tord Lien (Frp) var der én gang mens han styrte oljedepartementet.

Nå skal det sies at det var Arbeiderpartiets Jens Stoltenberg som førte Norge ut i krig per SMS, men Erna Solberg støtta den feilslåtte og udemokratiske bombinga helhjertet. Samstemtheten på Stortinget om Norges krigslinje er skremmende og Halgeir Langeland fra SV var den eneste som protesterte skikkelig mens denne galskapen foregikk. SV har seinere kommet med et vedtak som fastslår at bombinga var en feil. Det kom riktignok etter motstand fra partiledelsen som fremdeles oppfører seg som om vedtaket aldri har blitt fattet og forsvarer støtten til krigen.

LES OGSÅ: Norge — Saudi-Arabias nyttige idiot i krigføringen mot Jemen

All hjelp til de rikeste
Høyre-Frp-regjeringa har høstet sin støtte i befolkninga ved å mobilisere på fremmedfrykt mot folk på flukt fra kriger de selv har bidratt til. Dette har vist seg å være en effektiv avledningsmanøver fra den forutsigbare raseringa av velferdsstaten, kombinert med skattelette til de rikeste og ødelegging av ordnede og verdige forhold i norsk arbeidsliv.

Høyre og Frp bomber dem der de er, lar dem dø i kulda i flyktningleire, og profitterer på deres nød ved å framstille dem som en trussel mot sikkerheten og den norske velferdsstaten. Sine egne superrike sponsorer er de eneste denne regjeringa «hjelper der de er».

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

3 kommentarer på Å gå til krig medfører ikke ansvar for krigens ofre, mener Erna Solberg

 1. AvatarEirin Munkebye // 2017-02-07 kl 09:49 //

  Må ikke glemme at alt dette skaper arbeidsplasser da…..:((

 2. Dette er viktig informasjon, og synd at det ikke kommer frem i mediene.

 3. AvatarHarald Meling // 2017-06-26 kl 09:46 //

  Kort så står vi overfor en kriminell krigshandling siden den er basert på løgn.
  Men seierherrene, deriblant Norge, er ikke interessert i å klare opp i dette.
  Slik blir vi stående med ett feilaktig inntrykk av vår «humane plikt til å føre krig».
  Og vi vil sannsynligvis bryte menneskerettighetene igjen når ny løgn blir presentert.

Kommentarfeltet er lukket.