USAs befolkning støtter Sikkerhetsrådets fordømmelse av Israels bosettinger

Foto: White House/Pete Souza

Lille julaften avsto USA fra å legge ned veto og sørget for fordømmelse av Israel i FNs høyeste organ. Tross oppstand i media og Senatet viser en spørreundersøkelse at resulosjonen har støtte blant amerikanere.

Nyhet
Om Nyhet (775 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Både i forkant av avstemningen og etter at det blei klart at FNs Sikkerhetsråd fordømmer israelske bosettinger var det heftig aktivitet både fra israelsk og amerikansk hold. Benjamin Netanyahu fortalte New Zealand, en av de som stilte forslaget, at det var å regne som en krigserklæring. I etterkant har Israel trukket tilbake ambassadøren sin fra øystaten og avlyst møter med Ukrainas og Storbritannias statsledere.

I det amerikanske Senatet forberedes det nå en resolusjon som ber om at sikkerhetsrådsresolusjonen annuleres. Initiativet kommer fra republikanske Marco Rubio, men støttes av mange demokrater. Chuck Schumer og Richard Blumenthal far Demokratene har kalt FN anti-israelsk og mener en løsning på konflikten ikke kan komme med hjelp fra FN. Også påtroppende president Donald Trump har uttalt seg negativt om USAs fraværende veto og lovet nye takter når han tar over roret.

LES OGSÅ: Netanyahus desperasjon og Israellobbyens begrensninger

Støtter fordømmelsen

«Som du kanskje vet vedtok FN nylig en en resolusjon som kritiserer israel for å bygge bosettinger for israelere i omstridte områder av det palestinske territoriet og krever at Israel umiddelbart og fullstendig avslutter all bosettingsaktivitet i de okkuperte palestinske områdene, inkludert Øst-Jerusalem og sier at bosettingene er et brudd på internasjonal lov. Støtter eller er du imot FN-resolusjonen?»

Det var spørsmålet Politico stilte til 2000 mennesker i en spørreundersøkelse 28. og 29. desember. 35 % svarte at de støttet resolusjonen, 28 % var imot og 36 % hadde ikke gjort seg opp en mening. Feilmarginen på +/- 2% gjør at resultatet er statistisk robust.

Godt over en halv million israelske bosettere eller kolonister bor på palestinsk land, i strid med Genevekonvensjonen som sier at en okkupant ikke kan flytte egen befolkning inn på okkupert område. Den internasjonale domstolen definerte i 2004 grensene mellom Palestina og Israel til de før seksdagerskrigen i 1967, noe som har blitt bekreftet i både Sikkerhetsrådet og FNs generalforsamling.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned