Folket lever i frykt mens diktatoren nekter å gi seg

Foto: IISD/

Det internasjonale presset mot Gambias diktator Yahya Jammeh øker. Han nekter å gi fra seg makten etter han nylig tapte valget og folk frykter hans uforutsigbare lynne.

Torun Yamila Berg
Om Torun Yamila Berg (3 artikler)
Torun Yamila Berg er politisk engasjert for Afrika.

Torsdag 1. desember var det valg i Gambia. Den etter eget utsagn evigsittende diktator Yahya Jammeh, som tok makta ved militærkupp i 1994, stilte nok en gang til valg. Denne gangen gikk flere partier sammen og stilte som en koalisjon. De hadde den ukjente forretningsmannen Adama Barrow som sin kandidat.

LES OGSÅ: Gambia — Ferieparadisets folk reiser seg mot diktatoren

Diktatorens planlagte gjenvalg
President Jammeh hadde bestemt at ved valget 2016 skulle alle valglokaler telle opp stemmene på stedet, slik at ingen kunne beskylde han for å ha jukset, når han nok en gang skulle vinne valget.

Koalisjonen forberedte seg godt, med god hjelp fra gambiere og støttespillere verden over.

Natt til 30. november stengte President Jammeh internett og all telefonkommunikasjon til utlandet.  Det skapte store bekymringer verden over, da han er kjent for å bruke meget brutale metoder og nå kunne ingen hverken formidle eller dokumentere direkte. BBC World Service hadde journalist Umaru Fofana som kunne rapportere per satelitttelefon. Slik fikk verden litt informasjon om hva som foregikk, men det var begrenset.

Gambiere er rolige og sindige folk, meget godt vant med Jammeh sine krumspring, løgner og stadige ustabile utbrudd. Så da valgdagen kom var det lange køer foran valglokalene og alt var veldig rolig.

LES OGSÅ: Gambia — et nytt Rwanda?

Statskanalen meldte om overraskelsen
Det var på den statlige tv-stasjonen Gambia Radio and Television Services (GRTS) valgresultatene ble lest opp. Denne kanalen kan man se verden over. The Fatou Network og Gainako Radio hadde direktesending fra USA hvor resultatene ble analysert opp mot 2011 valget, og alt ble nøye dokumentert, for å kunne avdekke eventuelt valgfusk.

Det gikk ikke lang tid før GRTS satte sendingen på pause i over 4 time, noe som igjen skapte uro, frustrasjon og bekymring. Det viste seg at President Jammeh skjønte at han kom til å tape og satte hardt mot hardt ovenfor leder Alieu Momar Njie i IEC (Independent Electoral Committee) og faktisk truet ham på livet om han ikke endret på tallene. Den amerikanske ambassaden i Gambia ble informert og det ble noen hektiske timer. President Jammeh ble kontaktet og forklart i klartekst at dette ikke var akseptabelt.

Presset ble for stort og nå avtroppende president Jammeh gav etter, og lot opplesningen av valgresultatene fortsette.

Feiring i gatene
Det ble raskt klart at koallisjonen og Adama Barrow var valgets klare vinner. Nabolandet Senegal var de første til å annonsere og ungdommene i Gambia tok til gatene og startet en storstilt feiring før det hele var offisielt. Stemningen var euforisk og sto i taket. Ungdommene kjørte rundt og rev ned det som var av plakater med bilde av avtroppende president Jammeh. Internettet var åpnet igjen og hele verden fikk seg og høre feiringen, som ble delt på sosiale medier. Da avtroppende president Jammeh aksepterte nederlaget var undringen stor. Og i vant diktatorstil ringte han påtroppende President Barrow og gratulerte, på direktesendt tv. Dette var var uvante takter. Noe som igjen skapte stor bekymring. Hva er det han planlegger nå? Dette kan faktisk være litt skummelt, ble sagt i debattfora på internett.

Og rett fikk man. Fredag 10. desember holdt avtroppende president Jammeh tale på GRTS og kunne fortelle at han likevel ikke aksepterte valgresultatene. Det hadde blitt jukset kunne han fortelle. Og nå skulle han og hans parti APRC levere formell klage til Høyesterett.

Null respekt for lover
I et forsøk på å lure og trikse, har avtroppende president Jammeh ikke utnevnt nok dommere til Høyesterett og de har derfor ikke hatt noe møte på over et år. Det vil derfor by på problemer å henvende seg til Høyesterett.

Men som diktator, fullstendig ignorant til landets lover og regler, tenker han å utnevne høyesterettsdommere nå, i etterkant. Dette bryter med Gambias grunnlov. Den avtroppende presidenten har ikke lov å utnevne nye Høyesterettsdommere.

Han har tidligere kjøpt dommere fra Nigeria, og det har resultert i at nå har dommerstanden i Nigeria gått ut offentlig og bedt alle sine medlemmer om å avstå fra å jobbe for Jammeh. Hele saken med nigerianske dommere som har fengslet politiske motstandere, og neglisjert gambiske lover, er en stor pinlig affære for Nigeria.

Gambiere har etter valget fått smaken på frihet og demokrati. De kan si sin mening offentlig uten fare for arrestasjon, tortur og drap. Det har gitt styrke og motivasjon, så mye at nå har fagbevegelsen kommet på banen. Deklarasjonene om at Jammeh må akseptere valgresultatet og gå av i fred 18 januar 2017, har kommet fra  både fagforeningene og offentlig ansatte på løpende bånd. Studentene har gått ut i streik, og nekter å ta eksamen før Jammeh aksepterer valgnederlaget og går av frivillig. Religiøse ledere fra forskjellig religiøs tilhørighet maner til en fredelig overgang og ber Jammeh innstendig om å gå av.

Internasjonalt press
Den afrikanske union, De vestafrikanske staters økonomiske fellesskap (ECOWAS), FN, EU og USA har lagt stort press på Jammeh om å akseptere valget og ikke skape mer ustabilitet i Gambia og regionene. Det er nå stille i gatene i Gambia, men millitærets tilstedeværelse er meget stor. Senegal har satt opp store styrker ved grensen. De har sågar stilt sikkerhetsvakter til disposisjon for å sikre at påtroppende president Barrow ikke blir bortført.

Norges Utenriksminister Børge Brende har også kommet med en uttalelse på twitter som ikke er til å misforstå, men som også bekymrer.   

USA har gått inn for å fryse Jammeh og hans families konti og midler, samt forretningsmann og hvitvasker Amadou Sambas konti. De oppfordrer sine allierte å gjøre det samme. Det betyr blant annet at huset til 3,5 millioner dollar Jammeh har kjøpt i USA og alle verdier de måtte ha i landet vil bli beslaglagt. Dette skaper problemer for hans kone Zeinab og deres to barn som oppholder seg der. Diktator paret har eiendommer i blant annet Dubai til en verdi av 50 millioner dollar. Dette står i sterk kontrast til hverdagen for folk flest i Gambia, men forklarer en stadig økende inflasjon og et land som er økonomisk bankerott.

Forbereder seg på krig
Gambiere hamstrer mat i disse dager. Det sendes masse penger for å hjelpe familie og venner. 
De forbereder seg faktisk på en eventuell krig. De som har familie som bor på landsbygden, pakker sammen og reiser fra hovedstaden Banjul og områdene rundt. Situasjonen er veldig spent, og folk er veldig redde.

De som kommer fra andre land i regionen reiser også tilbake til sine land. Noen av de er flyktninger, og har sett lignende situasjon før. Prisene på å reise har skutt i været og noen har faktisk ikke råd til den reisen.

ECOWAS hadde møte 17. desember i Abuja, Nigeria og diskuterte den meget spente og alvorlige situasjonen i Gambia. De oppfordrer Jammeh på det sterkeste om å gå av, samtidig sier de at alle vil være tilstede ved påtroppende president Barrow sin innsettelsesseremoni 19. januar 2017.

ECOWAS har ingen myndighet til å gjøre så mye annet enn å bruke diplomatiske kanaler foreløpig. Om Jammeh fortsatt ikke går av i januar, så har de mulighet til å sende millitære styrker til landet. Noe som det blir hintet om, i diplomatiske vendinger, vil skje.

Spent, men rolig
Yahya Jammeh er ikke opprinnelig fra Gambia, så grunnlovsmessig kan han ikke stille til valg. Han er fra Sør-Senegal og har ikke egen familie i Gambia. En sterk medvirkende faktor til hvordan gambiere analyserer situasjonen. Han har brukt sine 22 år ved makten til å skape en spent stemning mellom enkelte stammer.

Han har fått militære til å torturere, drepe og voldta sine naboer, skolekamerater og nære venner.

De siste ukene har mange innenfor militæret sendt sine familier til nabolandet Senegal.

Dette gjør at gambiere, med god grunn er veldig redde for seg og sine og lar tankene gå til hva som skjedde i Rwanda og det som foregår i dagens Sør-Sudan. De er rett og slett redd for stammekrig og etnisk rensning.

UD har ikke kommet med noe reiseadvarsel foreløpig på sine landsider. Ving Norge selger turer til Gambia fortsatt, men har ikke egne charterturer til Gambia. Vings representant i Gambia sier imidlertid at de ikke har opplevd noen uroligheter og at de fortsetter sine utflukter som vanlig, også de til hovedstaden Banjul.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på Folket lever i frykt mens diktatoren nekter å gi seg

  1. Avatarbørre arnold // 2016-12-20 kl 13:37 //

    Minner ikke lite om Mugabe. Lignende skjedde også i Elfenbenskysten for noen år siden.

Kommentarfeltet er lukket.