Trump gjør Goldman Sachs-veteran til finansminister

Foto: Gage Skidmore

Etter å ha tjent 17 år hos Goldman Sachs gjorde Steven Mnuchin en formue på å kaste 36.000 huseiere og deres familier på gata. Nå blir han finansminister i USA.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Wall Street vinner igjen, skriver finansnettstedet Bloomberg etter at Donald Trump har meddelt at post etter post i regjeringa han skal lede går til folk fra bankbransjen og superrik. Steven Mnuchin, tidligere underdirektør hos Goldman Sachs og finansspekulant, blir sjef for finansdepartementet som Secretary of the Treasury.

LES OGSÅ: Den amerikanske valgkampen er et skinndemokrati verdig

Milliardæren Donals Trump gjorde det til ett av sine hovedpoenger i løpet av valgkampen at han var uavhengig av storkapitalen og da spesielt bankene. Både Hillary Clinton og hans motkandidater for å bli Republikanernes presidentkadidat fikk gjennomgå da han mente de hadde sviktet vanlige amerikanere til fordel for bankene. Han beskyldte motkandidat Ted Cruz for å være eid av Goldman Sachs.

Ifølge en undersøkelse gjort av nevnte bank viser det seg at eiersida av de største sektorene generelt sett ser positivt på framtida med Donald Trump som president og mener at hans lederskap vil føre til fortsatt vekst for aksjeverdiene.

Midt under finanskrisa henta Steven Mnuchin kapital fra blant andre George Soros og John Paulson, kjøpte opp den konkurstrua banken IndyMac og tjente en formue ved å kaste ut 36.000 huseiere som sleit med å betale lånene sine. Familiene måtte også på gata. Ifølge New York Times var selskapet i flere rettsaker grunnet juridisk tvilsomme utkastelser og betalte i flere tilfeller erstatninger i millionerdollarsklassen til de som hadde måttet forlate sine hjem.

LES OGSÅ: Falske nyheter og ekte nytale

Steven Mnuchin var leder for Donald Trumps innsamlingskampanje for presidentvalgkampen. Nevnte John Paulson, finansspekulant og dollarmilliardær, tjente seg søkkrik under finanskrisa på veddemål om at lånemarkedet til amerikanske boliglån skulle kollapse med såkalte credit default swaps. Disse har blitt kalt giftige ødeleggelsesinstrumenter som burde bli forbudt, av hans tidligere partner, George Soros, selv en valutaspekulant. Paulson var en av Trumps økonomiske rådgivere under valgkampen.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned