Det handler ikke om Listhaug

Foto: Med tillatelse Per Ivar Henriksbø/Gudbrandsdølen

Dette er historien om Ziay Abdulvahab, en familiefar med gravid kone. Dette er historien om en som rammes av innvandringspolitikken Norge har ført i mange år: - Dette er historien om offeret for Europas strengeste innvandringspolitikk.

Lars Kjelkenes Giæver
Om Lars Kjelkenes Giæver (3 artikler)
Lars Kjelkenes Giæver er kommunestyrerepresentant for MdG i Lillehammer.

I forgårs startet jeg dagen med å følge debatten der vår integreringsminister, tidligere First House-partner, hadde fått hjelp av sin 24-årige PR-rådgiver til å ta offerrollen fordi en folkevalgt skuespiller fra AP hadde skrevet et Facebookinnlegg som samlet inn millioner til NOAS.

Utenfor Facebook, i en av Norges mest idylliske gågater, hadde nærmere 300 folk i alle aldre, fra alle samfunnslag og med vidt forskjellig ståsted, tent faklene. Hele Storgata lyste opp for Ziay som bor, har barn og gravid kone og jobber i Lillehammer.

LES OGSÅ om Sylvi Listhaug:Den rike ministeren – En julehistorie

Fortjener bedre

Førstkommende fredag vil Ziay, med sin plettfrie vandel bli kaset ut av landet. Ziay som betaler skatt og bidrar til velferdsstaten skal deporteres. Ziay med kollegaer og venner. Ziay med ei syv måneder gammel datter, og gravid kone. En mann som gir vår feilslåtte innvandringspolitikk et ansikt og engasjerer oss, skal sendes til Afghanistan.

En kollega av Ziay stod som vanlig opp grytidlig for å levere avisene. Han hadde reagert på at kameraten hadde vært borte fra jobb, men tenkte som så at Ziay kan vel også bli syk kanskje? Som vanlig startet han med å sortere avisene, og da han snudde en avis våknet han for alvor. Forsiden var preget av et kjent fjes, en venn og kollega. Ziay skulle kastes ut.

LES OGSÅ: Nei Listhaug, din tommel opp er grotesk

System for systemets skyld, ikke for menneskene

Ifølge UNE er det nå, på tross av UDI og Regjeringens egne anbefalinger for nordmenn om ikke å reise dit, trygt å bosette seg i Afghanistan for de som er født der. Da har det lite å si om du bidrar til velferdsstaten og har familie i Norge. Reglene skal følges. Fire ukers varsel er alt Ziay, arbeidsgiveren og familien har fått å summe seg på. Fire uker, hvis eneste mulighet er å gå rettens vei; en sak det er umulig å reise på så kort varsel.

Et siste halmstrå skal ha vært muligheten til å søke arbeidstillatelse, men Ziay har ikke norsk utdanning. Han mangler fagbrev fra Norge. Han er ikke ønsket av staten, og hans arbeidstillatelse er bare midlertidig.

LES OGSÅ: Antirasisme er best uten batong

Mens Listhaug er “offer for hylekoret”

På Lillehammer var vi nærmere 300 som tente fakler, et av de største fakkeltogene på lenge. Kommunen viste samhold i mangfold, og pekte på en urettferdig politikk som rammer så mange. Flere av de som deltok ønsker en streng innvandringspolitikk, men ingen vil miste en venn. Ingen vil miste en god og pliktoppfyllende kollega. I går stod vi skulder i skulder for vår nabo.

Foto: Med tillatelse Per Ivar Henriksbø/Gudbrandsdølen

På vei hjem hørte jeg Dagsnytt atten. Debatten raste videre. Sendingen handlet ikke om hvordan vår innvandringspolitikk rammer feil, eller håpet som brast. Den handlet om Sylvi Listhaug, og om hun igjen er et offer eller ikke. Sendingen handlet dessverre ikke om Ziay, og på fredag kommer politiet. Ziay sendes til et land han ikke kjenner og et land der han ikke har familie. Han sendes til et land jeg ikke vil på ferie, og et land myndighetene anbefaler meg å holde meg unna.

Jeg bidro til at vi tente faklene, og det viste meg at det finnes mange medmennesker som støtter hverandre. Men hva hjelper det, og hvor mange Ziay’er er det der ute, som aldri får avisforsiden? Og hva er de langsiktige konsekvensene av at en splittet familie og et liv i et land med krig er verdt mindre oppmerksomhet enn det å føle seg krenket på Facebook?

Kollegaer og venner av Ziay har sendt Listhaug meldinger for å spørre om råd. Meldingen får de ikke svar på: Integreringsministeren må nok ha vært for opptatt av å være et offer for hylekoret.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

21 kommentarer på Det handler ikke om Listhaug

 1. «Dette er historien om en som rammes av innvandringspolitikken Norge har ført i mange år: – Dette er historien om offeret for Europas strengeste innvandringspolitikk.»

  Hvordan kan en kommunerepresentant lyve på denne måten? Tar man med familiegjenforening så er Norge i følge flyktningehjelpen av de som har tatt i mot flest i verden i forhold til folketall. Dette er rett og slett feilinformasjon og løgn.

 2. Avatarlovåundre // 2016-11-25 kl 09:42 //

  Nei, det handler egentlig om dette.
  Det ser ut som den våte drømmen til venstreraddisene går i oppfyllelse.
  Ja, ja, det er jo bare å gratulere.

  http://www.abcnyheter.no/nyheter/norge/2016/11/25/195259023/muslimske-trossamfunn-vokser-kraftig-i-norge

  • AvatarJoakim Moellersen // 2016-11-25 kl 13:49 //

   Mener du at venstreradikale ønsker at muslimer skal ta over Norge?

   • Avatarlovåundre // 2016-11-25 kl 16:06 //

    Nei, du må lese hva jeg skrev.
    «Muslimske trossamfunn vokser kraftig i Norge.»
    Det er det jeg antar venstreradikale har hatt som en våt drøm.

    • AvatarJoakim Moellersen // 2016-11-25 kl 22:25 //

     Du mener altså at jeg får orgasme i søvne mens jeg tenker på at det blir flere organiserte muslimer i Norge?

     • Avatarlovåundre // 2016-11-25 kl 22:50 //

      «Våt drøm» var en metafor for et veldig stort ønske….

     • AvatarJoakim Moellersen // 2016-11-26 kl 15:25 //

      Så du mener seriøst a

     • Ha ha ha! Den var faktisk veldig morsom! Det er jo helt ute av sammenheng. Dette er en form for crazy humor jeg «tenner på» he he.
      Har du hørt om vepsen som ble biseksuell?

 3. AvatarLars Kjelkenes Giæver // 2016-11-25 kl 13:32 //

  Snegle: Saken er at han antageligvis ville blitt kastet ut uavhengig av om den forrige regjeringen hadde fortsatt, eller om vi hadde hatt den nye. Listhaug skryter av at vi blir omtalt i utenlandspresse som landet med strenges innvandringspolitikk.

  lovåundre: siden mange er religiøse, så mener du en hardtarbeidende familiefar som bidrar til å opprettholde velferdsstaten skal sendes ut fordi UNE mener det er trygt i Afghanistan? Mannen har ingen familie i Afghanistan, og har ikke bodd der på 21 år, så landet er helt fremmed for han. Han har derimot bodd 14 år i Oppland, og 7 år på Lillehammer, hvor han også føler seg hjemme.

  • Takk for at du svarer. Som du sier så er vel flyktningepolitikken marginalt forandret/ blitt strengere. Listhaug skryter av streng politikk, mens den forrige regjeringen skrøt av at den var streng men rettferdig med i praksis nesten samme politikk. Å si at vi fører europas strengeste politikk nå land som Spania, Polen og Portaugal knapt mottar flyktninger er demagogi. Det bryter ned omdømmet til politikere når det beviselig ikke stemmer.

   • AvatarLars Kjelkenes Giæver // 2016-11-25 kl 14:52 //

    Portogal har vel ønsket flyktninger velkommen, men på grunn av den økonomiske situasjonen i landet ser ingen noen framtid der. Praksisen er mye av den samme, men retorikken er en helt annet nå.

  • AvatarLyn_Gordon // 2016-11-25 kl 14:31 //

   Må si jeg lurer på hvorfor MdG er så positive til innvandring. Hver Nordmann slipper i gjennomsnitt ut 10 tonn Co2 pr år. Den beste metoden for å kutte utslipp må være å holde innvandringen på ett absolutt minimum, og rask retur av alle med avslag..

   • AvatarLeif Stian Leffi Svendsen // 2016-12-01 kl 12:59 //

    Din desperasjon etter nye argumenter for «bevar Norge hvit» kampanje din når nye høyder ser jeg. Venter i spenning på hvordan din «grønne fascisme» utvikler seg. OMG.

  • AvatarLyn_Gordon // 2016-12-02 kl 15:14 //

   Ikke noe svar om det nei. Men det beviser i hvertfall at MdG stort sett er asyl-aktivister som ikke har klima og miljø som viktigste kamp-sak.. Hadde ikke Norge hatt den veksten i folketall vi har hatt etter Kyoto-avtalen ble underskrevet, så hadde vi ligget meget godt an.

 4. Når tilhengerne av økt innvandring gråter over utsendelser, så må de ikke glemme at hele Stortinget står bak en streng asylpolitikk.
  Mange europeiske land returnerer flyktninger til Afghanistan, og Norge har returnert familier med barn som har bodd i Norge i en årrekke mange ganger tidligere – ikke minst under den rødgrønne regjeringen.

  En rettsstat må være konsekvent og rettferdig, og hevet over personlige sympatier og antipatier.

  Sylvi Listhaug sier ting rett ut, uten filter. Hun vil at norske verdier skal respekteres. Hun vil stramme inn på identitetskontroll av asylsøkere. Hun lar seg ikke stoppe av «hylekoret».

  Det er ærlig og respektabelt at Sylvi Listhaug står for – og fronter – asylpolitikken et stort sett samlet storting står bak.

  Og det er et rimelig krav at resten av Stortinget enten vedkjenner seg en politikk som tvangsutsender familier med barn som har bodd i Norge i flere år – eller manner seg opp til å vedta en annen politikk.

  • AvatarJoakim Moellersen // 2016-11-25 kl 22:18 //

   Det virker som du ikke engang har lest overskrifta i denne saken. Rettefrdig er det vel ikke når broren sendes ut og søstra får bli, når folk blir sendt til områder man fraråder folk å reise til.

Kommentarfeltet er lukket.