Det handler ikke om Listhaug

Foto: Med tillatelse Per Ivar Henriksbø/Gudbrandsdølen

Dette er historien om Ziay Abdulvahab, en familiefar med gravid kone. Dette er historien om en som rammes av innvandringspolitikken Norge har ført i mange år: - Dette er historien om offeret for Europas strengeste innvandringspolitikk.

Lars Kjelkenes Giæver
Om Lars Kjelkenes Giæver (3 artikler)
Lars Kjelkenes Giæver er kommunestyrerepresentant for MdG i Lillehammer.

I forgårs startet jeg dagen med å følge debatten der vår integreringsminister, tidligere First House-partner, hadde fått hjelp av sin 24-årige PR-rådgiver til å ta offerrollen fordi en folkevalgt skuespiller fra AP hadde skrevet et Facebookinnlegg som samlet inn millioner til NOAS.

Utenfor Facebook, i en av Norges mest idylliske gågater, hadde nærmere 300 folk i alle aldre, fra alle samfunnslag og med vidt forskjellig ståsted, tent faklene. Hele Storgata lyste opp for Ziay som bor, har barn og gravid kone og jobber i Lillehammer.

LES OGSÅ om Sylvi Listhaug:Den rike ministeren – En julehistorie

Fortjener bedre

Førstkommende fredag vil Ziay, med sin plettfrie vandel bli kaset ut av landet. Ziay som betaler skatt og bidrar til velferdsstaten skal deporteres. Ziay med kollegaer og venner. Ziay med ei syv måneder gammel datter, og gravid kone. En mann som gir vår feilslåtte innvandringspolitikk et ansikt og engasjerer oss, skal sendes til Afghanistan.

En kollega av Ziay stod som vanlig opp grytidlig for å levere avisene. Han hadde reagert på at kameraten hadde vært borte fra jobb, men tenkte som så at Ziay kan vel også bli syk kanskje? Som vanlig startet han med å sortere avisene, og da han snudde en avis våknet han for alvor. Forsiden var preget av et kjent fjes, en venn og kollega. Ziay skulle kastes ut.

LES OGSÅ: Nei Listhaug, din tommel opp er grotesk

System for systemets skyld, ikke for menneskene

Ifølge UNE er det nå, på tross av UDI og Regjeringens egne anbefalinger for nordmenn om ikke å reise dit, trygt å bosette seg i Afghanistan for de som er født der. Da har det lite å si om du bidrar til velferdsstaten og har familie i Norge. Reglene skal følges. Fire ukers varsel er alt Ziay, arbeidsgiveren og familien har fått å summe seg på. Fire uker, hvis eneste mulighet er å gå rettens vei; en sak det er umulig å reise på så kort varsel.

Et siste halmstrå skal ha vært muligheten til å søke arbeidstillatelse, men Ziay har ikke norsk utdanning. Han mangler fagbrev fra Norge. Han er ikke ønsket av staten, og hans arbeidstillatelse er bare midlertidig.

LES OGSÅ: Antirasisme er best uten batong

Mens Listhaug er “offer for hylekoret”

På Lillehammer var vi nærmere 300 som tente fakler, et av de største fakkeltogene på lenge. Kommunen viste samhold i mangfold, og pekte på en urettferdig politikk som rammer så mange. Flere av de som deltok ønsker en streng innvandringspolitikk, men ingen vil miste en venn. Ingen vil miste en god og pliktoppfyllende kollega. I går stod vi skulder i skulder for vår nabo.

Foto: Med tillatelse Per Ivar Henriksbø/Gudbrandsdølen

På vei hjem hørte jeg Dagsnytt atten. Debatten raste videre. Sendingen handlet ikke om hvordan vår innvandringspolitikk rammer feil, eller håpet som brast. Den handlet om Sylvi Listhaug, og om hun igjen er et offer eller ikke. Sendingen handlet dessverre ikke om Ziay, og på fredag kommer politiet. Ziay sendes til et land han ikke kjenner og et land der han ikke har familie. Han sendes til et land jeg ikke vil på ferie, og et land myndighetene anbefaler meg å holde meg unna.

Jeg bidro til at vi tente faklene, og det viste meg at det finnes mange medmennesker som støtter hverandre. Men hva hjelper det, og hvor mange Ziay’er er det der ute, som aldri får avisforsiden? Og hva er de langsiktige konsekvensene av at en splittet familie og et liv i et land med krig er verdt mindre oppmerksomhet enn det å føle seg krenket på Facebook?

Kollegaer og venner av Ziay har sendt Listhaug meldinger for å spørre om råd. Meldingen får de ikke svar på: Integreringsministeren må nok ha vært for opptatt av å være et offer for hylekoret.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.