Svertekampanje mot restaurant i Bergen etter boikott av israelske varer

Skjermdump fra Lysverkets facebookside.

"Israelvenner" stempler nok en gang motstandere av okkupasjonen som antisemitter. Slik undergraver de den antirasistiske kampen mot antisemittisme.

Hege Gotteberg Eide
Om Hege Gotteberg Eide (6 artikler)
Hege Gotteberg Eide har en mastergrad i sammenliknende politikk ved UiB og er medlem av solidaritetsnettverket i Palestinakomiteen i Norge.

3. november i år gikk kjøkkensjef, daglig leder og gründer av den anerkjente restauranten Lysverket, ut i media og erklærte seg som Bergens første “apartheidfrie sone”. I dagene som fulgte opplevde Lysverket en organisert svertekampanje på restaurantens facebookside, der de ble stemplet som antisemittiske.

LES OGSÅ: Trondheim kommune boikotter israelske varer fra okkuperte områder

Lysverket – Bergens første apartheidfrie sone
Etter oppfordring fra Palestinakomiteen var restauranten den første i Bergen som tilsluttet seg kampanjen “apartheidfrie soner”. Palestinakomiteen har lenge drevet boikott-kampanjer mot Israel, der drivkraften bak er at det ikke er tilstrekkelig med kritikk av okkupasjonen alene; den må følges opp med sanksjoner. Kampanjen er kun i startfasen i Bergen, men allerede har også Rødt Bergen og designbyrået Reine Linjer erklært seg som apartheidfrie soner.

Å være en apartheidfri sone innebærer at bedriften er fri for israelske varer, tjenester og samarbeid. Sonene kan både være butikker, restauranter, gater og organisasjoner. Sonene skal opprettholdes helt til Israel retter seg etter internasjonal lover og FN-resolusjoner. Videre må okkupasjonen, undertrykking og diskriminering av palestinere opphøre. Det langsiktige målet til Palestinakomiteen er å opprette et apartheidfritt norgeskart over hvem som ikke selger israelske varer. Dette for å tilrettelegge slik at forbrukere skal kunne boikotte Israel, og dermed legge press på okkupasjonsmakten.

LES OGSÅ: Antisemittisme og “antisemittisme”

Forsøk på å kneble motstanden mot okkupasjonen
Kort tid etter Lysverket kunngjorde at de var en apartheidfri sone, ble det lagt ut oppfordringer på MIFF sin offisielle facebook-gruppe, om å gå inn på restaurantens facebookside og stemme ned restauranten. Innlegget ble fjernet kort tid etter, men svertekampanjen under merkelappen “antisemittisme” var allerede i gang.

I Bergens Tidende  kan man lese at etter mobiliseringen haglet det inn med negative anmeldelser, skjellsord og hatytringer som “antisemittisk rotte”, “eieren er en stor rasistisk antisemittisk mann som forteller rare historier om jødene” til absurde kommentarer om matforgiftninger og at ansatte putter gift i maten til gjestene. Dette er bare noen av reaksjonene som Lysverket har fått etter de sto frem i media. Denne svertekampanjen er ikke et nytt fenomen, men et aktivt middel brukt av selverklærte israelvenner for å kneble motstandere av okkupasjonen. I mai i fjor var det bergensbandet Razika som ble utsatt for lignende hets, etter de gikk under Palestinakomiteens parole i 1. mai-toget. Bandmedlemmene ble utsatt for trakassering, utskjelt som antisemitter og mottok voldtekts- og drapstrusler.

LES OGSÅ: Den evig aktuelle natten

Feilaktig antisemittisme
Antisemittisme er en betegnelse som benyttes om fiendtlige holdninger og handlinger rettet mot jøder, fordi de er jøder. Slike holdninger er fortsatt fremtredende i Europa og Norge, der de forferdelige angrepene i Frankrike og Danmark i fjor i er hatske påminnelser på at vi aldri må glemme antisemittismens historie. Det er svært viktig å hindre antisemittismens alvorlige, fordomsfulle generaliseringer og rasistiske diskriminering. Men å tillegge merkelapper som “jødehat” og “antisemittisme” på kritikere av den israelske stat, er feilaktig og manipulativt. Om man tillater slik misvisende ordbruk, undergraver man den eksisterende antirasistiske kampen mot antisemittisme.

Paradokset her er at boikottkampanjen “apartheidfrie soner”, er rettet mot den etniske og religiøse forskjellsbehandlingen og diskrimineringen palestinere opplever, fordi de er palestinere. Kritikk av Israel er ikke antisemittistisk, samtidig som kritikk av Israel aldri skal fungere for å legitimere jødehat.

Boikott av en stat
Ved å ta i bruk denne hersketeknikken, og dermed ikke skille mellom jøder og den israelske statens politikk, er derimot noe som gir god grobunn til antisemittisme. Boikottkampanjen og Lysverket blir utsatt for svært alvorlige anklager, derfor er det nødvendig å blankt avvise disse falske anklagene om antisemittisme. Å tillate slike beskrivelser av legitime reaksjoner på den israelske stats diskriminerende atferd, med sine kontinuerlig brudd på internasjonal lovgiving og menneskerettigheter, kan kun sees på som et forsøk på å kneble kritikken.

Palestinakomiteen som står bak aksjonen Lysverket er en del av, tar selv sterk avstand fra antisemittisme og understreker at slike holdninger er uforenlige med organisasjonen. Morten Heszlein-Lossius sier følgende:

«Kritikk av handlingene til staten Israel har ingenting med religion å gjøre. Det er egentlig så enkelt. Vi argumenterer ikke mot jøder som gruppe, vi argumenterer mot sionister som gruppe. Vi samarbeider med mange jøder rundt om i verden, for eksempel Robbie Barkan som vi nylig hadde et arrangement med her i Bergen.»

Ronnie Barkan er en av grunnleggerne av organisasjonen “Boycott from Within”, en organisasjon der jøder, palestinere og innbyggere i Israel er sammen om BDS-kampanjen mot staten, inspirert av kampanjene mot apartheid i Sør-Afrika.

LES OGSÅ: Palestinakomiteen aksepterer ikke antisemittisme

Mat er politikk
På spørsmål om han tror andre vil la seg skremme av denne opplevelsen, forteller Haatuft til Bergens Tidende:

Kanskje. Jeg håper ikke det. Det som er dumt er at de angriper oss personlig, når vi kritiserer handlingene til en stat. De skriver at vi er rasister og antisemitter, og det er vi selvfølgelig ikke, vi kritiserer måten staten Israel opererer på.

Videre forteller han til BT at Lysverket bruker aktivisme på flere måter, og at restauranten ser en klar sammenheng mellom vareinnkjøp og politikk. Restauranten støtter den lokale kystkulturen her i Norge og kjøper heller ikke inn oppdrettslaks for eksempel. Videre er det flere produkter de konsekvent ikke bruker, som fisk fra i uregulerte internasjonale farvann, dadler fra Saudi-Arabia og hormonbehandlet storfekjøtt fra Belgia.

Effektivt og fredelig middel
Flere har tatt til motmæle i protest mot svartmalingen av Lysverket, og flertallet av anmeldelsen av restauranten er nå, som tidligere, positive. Motreaksjonen viser et engasjement for å forsvare demokratiske rettigheter. Det finnes en folkelig motstand mot den israelske okkupasjonen, noe som også nylig ble tydelig i Trondheim, da kommunen valgte å boikotte israelske varer fra okkuperte områder. Boikott er et effektivt og fredelig middel i kampen mot okkupasjonen.

I etterdønningene av det som har skjedd de siste dagene takker Lysverket for støtten. De er også overrasket over at en gourmetrestaurant kan kaste lys over palestinernes situasjon og ber andre interesserte sette seg inn i BDS-bevegelsen.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

23 kommentarer på Svertekampanje mot restaurant i Bergen etter boikott av israelske varer

 1. AvatarCartmenez // 2016-11-24 kl 00:33 //

  Bidrar ikke Palestinakomiteen til å sause grensene mellom israel og jøder med en kommentar slik som dette i kampanje teksten

  – Israels opprettholdelse og styrking av sitt diskriminerende regime som f.eks. å styrke den jødiske tilstedeværelsen men svekke den palestinske

  Dvs man peker på styrkning av jødisk tilstedeværelse ikke Israelsk.

  • AvatarJoakim Moellersen // 2016-11-24 kl 10:46 //

   Det er jo fordi Israel ikke lar hvilke som helst israelere bosette seg på okkuperte områder, men kun de jødisk-israelske. I tillegg til at det er en ulovlig okkupasjon, en etnisk rensing av palestinerne, så er det en rasistisk politikk mot egne innbyggere ved at den gir privilegier til majoritetsbefolkningen.

 2. AvatarHilde Melheim // 2017-02-22 kl 02:51 //

  Dette er jo totalt historieløst og direkte løgn. Det er bare å sette seg inn i den faktiske historien i dette området så ser man at Israel ikke okkuperer noen andre sitt land. Utallige historier i Bibelen for mer enn 3000 år tilbake viser at Israel også har full krav på det området som muslimene nå har besatt på Gaza og Vestbredden. Diss områdene heter i Bibelen for Jødenes områder og ble da kalt Judea Og Samaria. I 1948 fikk Jødene som også har vært et forfulgt folk siden Jesus tid tilbake sitt landområde av FN. Så over natten i 1967 fabrikerte muslimer fra Egypt, Jordan og områdene rundt Israel et Palestinsk flagg som likner veldig på det Jordanske flagget for å jage Jødene ut.

  Som den tidligere PLO terroristen Walid Shoebat sa det:

  “Why
  is it that on June 4th 1967 I was a Jordanian and
  overnight I became a Palestinian?”

  “We did not particularly mind Jordanian rule.
  The teaching of the destruction of Israel was a definite part of the curriculum,
  but we considered ourselves Jordanian until the Jews returned to Jerusalem.
  Then all of the sudden we were Palestinians – they removed the star from
  the Jordanian flag and all at once we had a Palestinian flag”.

  “When I finally realized the lies and myths I
  was taught, it is my duty as a righteous person to speak out”.
  http://www.imninalu.net/myths-pals.htm

  Det finnes mass mer dokumentasjon på dette og mer. Se f.eks:
  https://www.youtube.com/watch?v=zUOnk9wicHg
  https://www.youtube.com/watch?v=h7Txf8foB-o
  https://www.youtube.com/watch?v=wXSB6K38M4I
  https://www.youtube.com/watch?v=A8fttHDj-y4
  https://sites.google.com/site/fiavnorge/nyheter/42

  Forøvrig er det viktig å også legge merke til at flere av de oppnevnte Palestinske mydighetene,
  har blitt tatt i å praktisere løgn og spill overfor Israelske myndightere i såkalte fredsforhandlinger
  som aldri har ført noe sted til tross for at Israel har gitt disse muslimske terroristene mer forhandlingsvilje enn noe land i verden:
  http://www.frontpagemag.com/fpm/98517/31-opportunities-statehood-squandered-favor-david-meir-levi

  Blant annet innrømmer Livvakten til en av de mest kjente Palestinske lederne,
  PLO sjefen Yasser Arafat som Norske mydigheter har gitt milliarder av kroner til gjennom mange år og fortsetter å gi til at han brukte løgn i mange år. Se videoer ned på siden her:
  https://sites.google.com/site/harstadsiden/nyheter/13

  Dette er jo helt i tråd med Koranen og muslimer lære:
  https://sites.google.com/site/muslimskbedrag/05/02

  Her kan man fortsette med mer dokumetasjon på denne sannheten i det uendelige, men viss amn ikke er villig til å undersøke og grave ned i dette materialet så vil mange forsette å være blinde for sannheten og muslimene kan få fortsette sin terrorist krig mot Israel og Jødene som har vært forfulgt siden Jesus tid.

  Takk for at du lyttet.

  • En trenger ikke å være ateist for å se galskapen i at en bruker bibelen som argument.
   Sionistene tolker vel Stor-Israel til å gjelde fra Eufrat til Nilens bredd (eller noe lignende).
   På samme måte som ortodokse bosettlere på palestinsk område kaller seg for rasister, så innser nok også den vanlige kristne at slike holdninger som fremkommer her, er galskap.

   Erling Grape

  • AvatarPeeWeeMadman // 2017-02-22 kl 11:05 //

   Når man leser Bibelen, så ser man jo der at Gaza slettes ikke var jødenes land, men det området hvor Filisterne bodde. Gaza var vel aldri del av en jødisk stat i oldtiden. Det samme gjelder området rundt Tel Aviv som var endel av Fønikia under hele oldtiden.

   • AvatarDovenpeis // 2017-02-25 kl 07:40 //

    Men finnes det grunnlag for å hevde at Gaza er palestinernes land, eller at palestinerne i det hele tatt eksisterer som eget folk?

    • AvatarPeeWeeMadman // 2017-02-25 kl 09:08 //

     Nei, men det er jo veldig kontroversielt hvem palestinerne faktisk er! Ulik genstudier slår hverandre ihjel og historien er vanskelig å tolke. Man er uenig om palestinerne er arabiske innvandrere, etterkommere av folk som flyttet dit under Romerriket eller etterkommere av den jødiske underklassen.

     • AvatarDovenpeis // 2017-02-25 kl 15:42 //

      Så det er ikke så mye Blut und Boden dette her, men en ren religionskonflikt? Det setter jo venstresidens islamofili her på hjemmebane i litt perspektiv.

     • AvatarPeeWeeMadman // 2017-02-25 kl 17:44 //

      Det er nok i stor grad en religionskonflikt. Også ironisk at ingen klager på de tyrkiske landeierne som solgte så mye land til jødene i mellomkrigstiden. Faktum er jo at araberne brukte vold først. Allerede på starten av 20-tallet.

     • AvatarDovenpeis // 2017-02-25 kl 18:24 //

      Ja, det er nokså tydelig at det er venstresidens islamofili som gjør at de nekter å innse det åpenbare, at Israel og jødene egentlig bedriver en forsvarskrig mot en aggressiv og krigførende islam. Det er ganske påfallende og ekstremt skremmende hvordan de som i utgangspunktet skal være religionsfiendtlige nå er de mest religionsvennlige kreftene i landet. Bare det ikke gjelder kristendommen, vel og merke.

     • AvatarPeeWeeMadman // 2017-02-25 kl 18:31 //

      Det ironiske er jo at araberne egentlig gjorde det samme som Anders Behring Breivik. De førte en voldelig «krig» mot en innvandrergruppe som så ut til å kunne bli en majoritet i landet om noen tiår. Den voldelige konflikten startet jo som et arabisk opprør mot jødisk innvandring!

     • AvatarDovenpeis // 2017-02-25 kl 18:50 //

      Kanskje vi skal få noen fra venstresiden til å fortelle hva de synes om at de støtter mennesker som gjør det samme som Anders Behring Breivik?

     • AvatarPeeWeeMadman // 2017-02-25 kl 18:52 //

      Min erfaring er at den beste måten å gi en Palestina venn merkelig ansiktsuttrykk er å gå helt tilbake til starten av konflikten når man debatterer Palestina spørsmålet 🙂

     • AvatarDovenpeis // 2017-02-25 kl 19:14 //

      Som da altså er på starten av 1920-tallet og som ytterligere forsterket seg når tyrkiske landeiere solgte masse land til jøder i mellomkrigstiden? Men nøyaktig hva skjedde på starten av 1920-tallet?

     • AvatarPeeWeeMadman // 2017-02-25 kl 19:22 //

      1920 var de første voldelige arabiske protestene mot jødisk innvandring og jøder som jeg kjenner til fra nyere tid.Saken er at følger man historien, så kan det aller meste av jødisk vold spores tilbake til tidligere arabisk vold.

     • AvatarDovenpeis // 2017-02-25 kl 20:30 //

      Har du noen enkelt tilgjengelige referanser som jeg lett kan bruke for å skape merkelige ansiktsuttrykk av ettertrykkelig karakter på venstresidefolk?

     • AvatarPeeWeeMadman // 2017-02-25 kl 22:16 //

      Har dessverre ikke det, men man finner nok lett noen om man ser på referansene til Wiki artiklene om temaet. Skulle nok være lett å finne i en eller annen historiebok ganske enkelt 🙂 Man kan jo også spørre seg hvorfor så mange radikale av alle mer eller mindre undertrykkede folk har latt sin elsk på akkurat palestinerne?

     • AvatarDovenpeis // 2017-02-25 kl 22:25 //

      Det er et godt spørsmål. Hvorfor tror du så mange radikale [venstresidefolk] har lagt sin elsk på akkurat palestinerne? Disse menneskene presenterer det jo selv som et forsvar av de undertrykte. Tror du de har et vikarierende motiv?

     • AvatarPeeWeeMadman // 2017-02-25 kl 22:30 //

      Kanskje de synes det er kult å drive med terror i andre verdensdeler? Andre folk i samme situasjon driver jo svært sjeldent med slikt. Jeg tror egentlig ikke at hva radikale velger å støtte kan forstås med logikk? De som snakker om «folkemord» og massiv vold mot palestinerne burde ha blitt transportert tilbake i tid til Videlas Argentina eller Suhartos Indonesia…

     • AvatarDovenpeis // 2017-02-25 kl 22:43 //

      Ja, det har ikke akkurat vært en påfallende motstand blant de radikale [venstresidefolk] mot Norges krigsovergrep mot andre nasjoner og folkeslag i Midtøsten. De radikale har snarere vært mer opptatt av å få folk fra Midtøsten til Norge. Tror du det kan være en sammenheng?

  • AvatarOddleif Rådal // 2017-02-22 kl 18:18 //

   Takk for dette grundige dokumenterte svarer som bevitner Jødenes fulle rett til landet Israel. Jeg har kopiert det og føyd det inne med en lang rekke andre dokumenterende beviser på at Israel også burde ta tilbake Gaza og vestbreden som før het Judea og Samaria og som er Jødenes land nevnt i Bibelen en rekke ganger:
   Judea står i Bibelen her:
   http://www.biblestudytools.com/dictionary/judaea/
   Samaria står i Bibelen her
   http://www.biblestudytools.com/dictionary/samaria/
   Les spennende artikkler her:
   http://free.messianicbible.com/feature/truth-judea-and-samaria-israels-disputed-heartland/
   og
   http://www1.cbn.com/content/reclaiming-judea-and-samaria-israels-biblical-heartland
   og
   http://www.cnsnews.com/news/article/patrick-goodenough/huckabee-west-bank-judea-and-samaria-part-israel
   JUDEA AND SAMARIA ARE ISRAEL:
   http://www.frontpagemag.com/fpm/218379/judea-and-samaria-are-israel-ronn-torossian
   Biblical Story from Judea and Samaria:
   http://www.levhaolam.com/?p=3418
   Ambassador Alan Baker: Israel has the Historic Right to Build in Samaria and Judea and a Strategic Legitimacy in its Role of the Defense of Israel:
   http://destination-yisrael.biblesearchers.com/destination-yisrael/2013/01/ambassador-alan-baker-israel-has-the-historic-right-to-build-in-samaria-and-judea-and-a-strategic-le.html

 3. AvatarTorbjørn Snø // 2019-12-13 kl 12:55 //

  Flott at folk sier ifra. Boikott av jøder har vi prøvd før og det gikk veldig dårlig. Ikke prøv å pakk jødehatet inn i «israelkritikk». Ingen tror noe på dere lenger.

Kommentarfeltet er lukket.