Russ tatt med buksa nede

Snakk om å bli tatt med buksa nede, i all offentlighet! Det som åpenbarer seg vet vi sannelig ikke helt om vi skal le eller gråte over.

Sigrid Vangdal
About Sigrid Vangdal (1 Articles)
Sigrid Vangdal er en 22 år gammel jusstudent fra Sandnes, hun har bodd i Tromsø de 3 siste årene. Hun er medlem av Kvinnefronten i Tromsø.
Maria Graff
About Maria Graff (0 Articles)
Maria Graff er 14 år og går 10. klasse på Kroken Ungdomsskole i Tromsø. Hun er medlem av Kvinnefronten i Tromsø.

Veto 2017 fra Tromsø har nylig sluppet russelåten sin. Her synges det «Vi puler damer, vi denger samer». Videre lyder det blant annet: «Putter mora di i ovnen, det blir bakt mus.» og «Mikser sprit og brus. Oppi glasset har vi også fittejus». Utfordrende språkbruk, sier Nordlys om teksten i sitt oppslag om sangen.

Ja, låta utfordrer fordi den speiler et lavmål, både når det gjelder språk og holdninger. Humor er et virkemiddel som kan fungere for å understreke et poeng, provokasjoner det samme, men dette er rett og slett for dumt. Vi ønsker det kunne forbigås i stillhet, men det vet vi ikke fungerer når det gjelder holdninger.

Et grunnleggende holdningsproblem
Veto 2017 forsøker å slippe unna med å forklare hva de egentlig mener, gjemmer seg bak at vi ikke forstår ordene de bruker. «Denge» er i denne sammenheng ikke er ment som et uttrykk for vold, men sex. Mer presist en røffere form for sex, som talspersonen for Veto 2017 sier. Dette forandrer ikke det faktum at teksten speiler et syn på mennesker som bruksgjenstander, enten det er mora til kompisen, damer eller samer.

Guttene understreker at de hadde snakket om hva de ville med låta, at de ikke ville være for drøye og fremme seksuelle overgrep. “Inni vanen har vi alltid minst 30 støkker. Da mener vi ikke dudes, bare chicks som vi føkker”. Vi mener de har bommet grovt på målet.

Jenter som bruksgjenstander og forbruksvare
Jentene som loves pikk om de stripper, som skal fylle glassene med fittejus og samene som skal dengens er mennesker, som deg og meg. Mennesker med retten til respekt, retten til et godt og sunt seksualliv på egne premisser, ikke som bruksgjenstander og forbruksvare.

Hvorfor hisse seg opp, det er da bare russestreker….eller? Det handler ikke om å være snerpete eller moralistiske, det handler om et menneskesyn der grunnleggende respekt er fraværende. Den samme mangelen på respekt så vi i Hemsedalssaken, godt kjent fra media. Den samme mangelen på respekt er en forutsetning for grenseoverskridende handlinger som beskrevet i medieoppslagene rundt «Dark room», der over 50 menn er siktet for seksuelle overgrep mot barn.

En dyster statistikk
Sanger som dette fremme en kultur der menn tar seg til rette og er seksuelt pågående. Dette kan i verste fall bidra til seksuelle overgrep, statistikken på området er dyster lesing:

Halvparten av voldtekter skjer før fylte 18 år. Overgriper er oftest en bekjent.

13,3 % av jenter og 3,7 % av gutter i videregående skole har opplevd seksuelle overgrep.

3 av 5 ungdommer har opplevd seksuell trakassering det siste året.

Kilde: Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) og Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

Russesangene spilles både på radio, skoler og utesteder fra de gis ut og til russefeiringa er over.

Vi oppfordrer

 • samtlige radiokanaler og utesteder til å boikotte sanger som denne
 • foreldre til å snakke med barna/ungdommene sine om sanger som denne
 • skoler til å snakke med elevene sine om sanger som denne.

La oss sammen

 • vise avsky for sanger der mennesker reduseres til bruksgjenstander.
 • skape grunnlag for å snakke om seksualitet og respekt i samme åndedrag
 • gi ungdommer et syn på seg selv og seksualitet som fremmer god helse, psykisk og fysisk.

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 Comment on Russ tatt med buksa nede

 1. Cartmenez // at //

  Det er greit å være uenig i teksten til en sang (da må man også gremmes av mye av dagens rap musikk også..)
  Men å dra dette inn i sammenheng med hemsedalsaken og enda mere bisarrt Dark room opprullingen er helt hinsides og bak mål.
  Man kan heller ikke uten videre si at slike sanger fremmer en kultur som fører til seksuelle overgrep. Da må man i såfall komme med noe statistikk som påviser at slik musikk evt er en trigger for dette.

  Det er helt legitimt å være motstander av helt bak mål idiotiske russesanger men å dra slike slutninger som man gjør i denne teksten er absolutt i mine øyne ikke legitimt.

Comments are closed.