Fagbevegelsen ber den sørkoreanske presidenten gå av

Den fengslede fagforeningslederen Han Sang-gyun. Foto: Workers.org

Etter kriminalisering av fagforeningsaktivisme og korrupsjonsavsløringer har koreanske arbeidere fått nok. De krever presidentens avgang.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Med støtte fra internasjonal fagbevegelse krever de sørkoreanske arbeiderorganisasjonene nå at landets president, Park Geun-hye, går av. Forholdet mellom fagbevegelsen og landets myndigheter har lenge vært anstrengt og det toppet seg da ledere for fagforbundet KCTU, Han Sang-gyun, fikk en fengselsdom på fem år for å ha ledet en rekke demonstrasjoner.

Etter at fagbevegelsen og andre i opposisjonen samlet én million mennesker til protester i Seoul på lørdag har det blitt klart at presidenten skal avhøres grunnet korrupsjonsanklager. 150.000 demonstrerte også utenfor KCTUs hovedkvarter for å kreve løslatelsen av Han Sang-gyun.

LES OGSÅ: Over 150 millioner går ut i streik mot nyliberalisme

Demokratiet forvitrer
Etter en rekke militærdiktaturer fram til 1980-tallet tok landet steg i retning av et representativt borgerlig demokrati som den sittende presidenten har gått langt for å oppheve. Park er selv datter av en tidligere diktator og har bannlyst et lite venstreparti grunnet påståtte bånd til Nord-Korea, oppløst fagforeninga til lærerne etter at de støttet 20 kollegaer som hadde fått sparken for fagforeningsaktivisme og gjort det svært vanskelig å demonstrere på lovlig vis. Vernet i arbeidsmiljøloven er betydelig svekket og det er anslått at mer enn én av syv arbeidere har inntekt under minstelønna på 44 kroner timen.

Flere fagforeningsaktivister har blitt fengslet tidligere, men Han Sang-gyuns femårsdom er spesielt streng. Han ble holdt ansvarlig for å ha ledet ulovlige demonstrasjoner, for å ha blokkert trafikk og for påstått skadeverk som fant sted under protestene.

Korrupsjonsanklagene går ut på at hennes nære samarbeidspartner Choi Soon-sil skal ha brukt sine kontakter med presidenten for å presse bedrifter til å gi milliongaver til påståtte veldedige organisasjoner som står i hans navn. Videre skal han også ha utnevnt flere personer i regjeringsapparatet.

Avhør kan finne sted allerede i neste uke. Park blir i så fall den første presidenten i posisjon som skal i avhør for angivelig å ha begått en kriminell handling.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned