Jeg står med dem Trump mener er roten til alt ondt

Foto: Mal3k

En sjåvinistisk forretningsmann og hardbarket rasist er valgt til president, avlet fram av et pillråttent system.

Maria Bonita Igland
Om Maria Bonita Igland (6 artikler)
Maria Bonita Igland er feministisk leder i Sosialistisk ungdom.

9. november våknet mange av oss opp til nyheten om at det amerikanske valget er over, og republikaneren Donald Trump nå skal ta seg inn på Det hvite hus som USAs nye president. Sjokktilstanden som har rammet store deler av verden gjenspeiles i sosiale medier, som nå oversvømmes av frustrasjon, panikk og fortvilelse.

Det amerikanske valget har av mange blitt betegnet som et valg mellom «pest og kolera», og mannen de fleste ikke tok seriøst til å begynne med, kommer til å sitte som president av den største stormakten fra og med januar.

LES OGSÅ: Jo — det er et valg mellom pest og kolera

Avlet fram av et pilråttent system
For de fleste av oss virker det utenkelig at en sjåvinistisk forretningsmann kunne bli stemt frem som presidenten av USA. Sjokknyheten gjør det desto viktigere å se på hva for et pillråttent system man har i landet som kan avle opp slike mennesker. Den amerikanske politiske eliten, som i årevis har stått bak grove angrep på skeive menneskers rettigheter, gitt grobunn for hat mot fargede, snakket ned kvinner og ført en økonomisk politikk som har kjørt folk ned i grøfta flere ganger, er de som har bidratt til at mennesker som Trump kan bli president. Spådommen til Noam Chomsky kan gi en forklaring på sjokknyheten som ryster mange av oss: nemlig at idet noen fremstår som karismatisk og ærlig, vil det kunne gi store konsekvenser i USA. At Trump kan peke ut en felles fiende, og skissere hvite menn som en marginalisert minoritet, er ekstremt destruktivt, fordi han fremstår som motgiften som vil fjerne den endeløse frustrasjonen mange amerikanere sitter igjen med.

Nyheten som har fått hele verden til å sperre opp øynene gjør meg redd. Dette er ikke fordi jeg tror Trumps første steg er å starte tredje verdenskrig eller at han kommer til å begynne å bygge muren mot Mexico. Jeg er bekymret for situasjonen til skeive i USA, som med høy sannsynlighet får sine rettigheter kraftig innskrenket med en visepresident som Mike Pence, en mann som synes det er viktigere å bruke penger på «reparasjonsterapi» enn HIV-forskning. I dag ligger forventet levealder for svarte transkvinner på 35 år, og transpersoner er syv ganger mer utsatt for fysisk vold enn cispersoner. Med en president som Donald Trump, som har vært frem og tilbake om hvorvidt han mener transpersoner bør ha beskyttelse som andre mennesker, vil det tvilsomt bli lettere å være trans i USA.

LES OGSÅ: Den amerikanske valgkampen er et skinndemokrati verdig

Står med roten til alt ondt
USA har allerede en lang historie med å drive grov undertrykkelse av svarte, og fra før er det alt slik at svarte kvinner er mye mer utsatt for seksualisert vold enn hvite kvinner. Det gjør det dermed enda verre når en hardbarket rasist som Trump skal styre landet, som blant annet mener at det å være lat er noe genetisk hos alle svarte mennesker.

Urfolk i USA føyer seg også inn i rekken av minoriteter som trues av autoriteter og er utsatt for systematisk diskriminering. Et av de mest aktuelle eksemplene på dette er North Dakota Pipelines, hvor urfolk blir arrestert og banket opp for å demonstrere når deres kulturarv blir trakket på igjen. Donald Trump har også tråkket på urfolket i USA, da han på 90-tallet brukte mot én million dollar på reklame, hvor en stamme fra Upstate New York ble fremstilt som kokainlangere.

Donald Trump viser ikke bare hva for et valgsystem USA har, hvor en forretningsmann kan klatre seg til topps. Det viser også hvordan den amerikanske politiske eliten har klart å avle opp en hatefull mann som nå sitter på mer makt enn vi gjerne skulle ønske. I dag står jeg sammen med minoriteter i USA. Jeg står sammen med dem som Trump mener er roten til alt ondt, og som nå er redd for å bli lynsjet på gata. Med de som nylig feiret sine rettigheter, og som nå vil kunne miste dem.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.