Den amerikanske valgkampen er et skinndemokrati verdig

Foto: Skjermdump Youtube

Et korrupt system hvor politikere er mer ansvarlige overfor sine sponsorer enn sine velgere og hvor valgkampen handler om hvem som er minst jævlig er ikke et folkestyre.

Joakim Møllersen
About Joakim Møllersen (176 Articles)
Joakim Møllersen er redaktør for Radikal Portal.

I natt er det endelig over. Den verste valgkampen noensinne vil bli kronet med et punktum som står i stil med resten av arrangementet: USA vil velge den mest forhatte presidenten noensinne.

LES OGSÅ: Jo — det er et valg mellom pest og kolera

Pengemakt over folkemakt
Det er med god grunn amerikanerne er frustrerte. De siste åtte årene har gitt lite å juble for. Obama tok over like etter at en finanskrise hadde brutt ut. En kriminell banknæring fikk ikke bare beskyttelse fra loven, men blei i tillegg overøst med skattebetalernes penger som belønning for å ha stått i spissen da økonomien ble kjørt i grøfta og dermed satt millioner av mennesker ut i arbeidsløshet og husløshet.

De samme personene som styrte banker, sentralbanker og finansdepartement — og slik hadde bevist sin inkompetanse — før krisa, skulle styre landet framover. Det gikk som det måtte gå, de beskyttet og belønnet sin egen gjeng. Det er ikke så rart med tanke på at de hadde betalt i dyre dommer til begge partier — nettopp for å være garantert at den politikken som ble ført uansett ville gagne dem. Denne korrupte praksisen ligger i hjertet av amerikansk politikk og forsterker pengemakten til det groteske.

LES OGSÅ: Om tyveriet av det amerikanske valget

Stagnasjon, krise og usikkerhet
Selv om dette bare har blitt verre de siste årene er det ikke nytt. George W. Bush styrte for Republikanerne i de åtte årene før Obama kom til makta. Regjeringsperioden blir best husket for katastrofale kriger og en president som ikke virket skikket for jobben. Før det igjen var det Bill Clintons åtte år hvor han erklærte “the end of welfare as we know it”. Han etterfulgte Bush senior som hadde startet 
mye av kaoset i Midtøsten med invasjonen av Irak i 1990Hans forgjenger var Ronald Reagan, som i to presidentperioder hadde dundra på med den nyliberalistiske medisinen som har lagt grunnlaget for eksplosjonen i ulikhet som har bredt seg utover hele vesten. 

Samtidig som arbeiderklassen i USA har hatt reallønnsnedgang i denne perioden, har i tillegg usikkerheten for om man i det hele tatt har en jobb å gå til økt. Selv om velferdsstaten aldri har vært fantastisk “over there”, så har tilstanden for dem som ikke har arbeid forverret seg. I forbindelse med finanskrisa var det også mange fra middelklassen som plutselig befant seg uten tak over hodet og fast inntekt. Usikkerheten sprer seg i breie lag av befolkninga, ikke bare de som har blitt direkte rammet til nå.

Håpet som ble kvalt, faren som spiret
Bernie Sanders kampanje var et lys av håp. Media ignorerte Sanders samtidig som Trump fikk massiv oppmerksomhet for voldsoppfordringer, rasisme og løgn. Demokratene konspirerte mot Sanders i strid med eget regelverk. Pengesterke sponsorer valgte selvfølgelig Hillary Clinton over Sanders, som uansett ikke ville ha pengene deres. At de store mediakanalene motarbeidet en kandidat som ville ha penger ut av politikken er en selvfølge. Disse pengene går i stor grad til reklame og er en ekstremt viktig inntektskilde for dem. Det demokratiske partiet, dets representanter og dets partiapparat er i stor grad kjøpt opp av storkapitalen. At de ville underminere kandidaturet til en som utfordret deres grunnlag for politikk bør heller ikke sjokkere noen. Selv ikke når det kom til å bruke skitne midler.

Slik har jo også Donald Trump på et overfladisk grunnlag rett i sin kritikk av det politiske systemet og sin motkandidat. Den vulgære og farlige autoritarismen og rasismen han fremmer kan bare blomstre når systemet allerede er rasistisk og når demokratiet allerede er en spøk. At det i det hele tatt finnes en bevegelse som kaller seg Black Lives Matter bør si sitt. Flere unge svarte menn sitter i fengsel enn på skolebenken, samtidig som politiet fortsetter å drepe ubevæpnede unge svarte menn med straffefrihet.

Trump sier han skal bygge en mur mot Mexico. Vel, gjerdet de allerede har bygget langs grensa kan kanskje fungere som armering for betongen. Trump lover å bedre vaktholdet. Det er sikkert bare å ansette de tungt bevæpnede, frivillige militsene som med politiets velsignelse patruljerer grensa på jakt etter meksikanere. 

LES OGSÅ: Bernie Sanders sin klassekamp — ein sosialisme for fattige amerikanarar

Ytre høyres svar
Når venstresida blir kvalt i sin opposisjon mot et løgnaktig, rasistisk, elitistisk og krigersk system, kan man ikke bli overrasket over at det kommer et kraftfullt svar fra ytre høyre som søker å forsterke de negative tendensene om enn i en litt annen retning. De tomme ordene om demokrati erstattes med åpne trusler mot de som protesterer. Forfordeling av en type kapital erstattes med forfordeling av en annen type. I dag skjules rasismen som har bestått i å tilrettelegge utnytting av generasjoner av innvandrere som ikke har fått lovlig lønn, opphold, velferdstjenester eller lovens beskyttelse. Trump erstatter den med beskyldninger om at disse — som blir tråkkes ned mest av alle, som har minst makt av alle — har skyld i landets problemer, kan pryles enda hardere og til og med kastes ut. Føderale myndigheters påståtte maktesløshet overfor en politistyrke som dreper for fote blir erstattet med at det er nettopp flere politifolk som skal til for å holde svarte nabolag under kontroll.

Donald Trump er en banditt. En milliardær som skryter over å ha betalt politikere for å fylle opp pengesekken enda mer, kunne ikke bedt om en bedre fiende enn Hillary Clinton. Hun har tatt imot disse pengene, om ikke fra Trump selv så i alle fall fra den korrupte finansnæringen, fra oljeindustrien, fra våpenindustrien, og fra oljesjeiker. Vi vet allerede at hennes kriger ikke funker, at hennes bankreguleringer er pill råtne, og at de skjulte lovnadene hennes til verdens største forurensere veier tyngre enn påståtte bekymringer om global oppvarming. Vi vet at staten overvåker gud og hvermann og forfølger folk som Chelsea Manning, Edward Snowden og andre som bekjemper krigmaskineriet.

LES OGSÅ: Snowden, Servilitet og suverenitet

Et system for Trump
Dette blir naturligvis ikke bedre med Trump, og det tror jeg mange av hans velgere vet utmerket godt. Men han har i alle fall gitt dem noen å hate.

Et system hvor politikere er mer ansvarlige overfor sine sponsorer enn sine velgere; hvor media styrer sine valg etter annonsekroner; hvor politiske partier og prossesser er gjennomkorrupte; og hvor de to(!) partiene som styrer i hovedsak skilles mellom hvilke selskaper som sponser dem, kan ikke kalles et demokrati.

Det er i et slikt system man ender opp med en valgkamp som handler om hvem man hater mest, om hvem som har voldtatt hvem, om hvem som er mest korrupt, om hvem som er mest rasist, og hvor den som vinner er den som har klart å overbevist flest folk om at nettopp denne kandidaten er mindre jævlig enn konkurrenten. Høres det ut som et folkestyre, som et demokrati?

Det er kun i et slikt system man kan ende opp med at Donald Trump blir verdens mektigste mann.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

25 Comments on Den amerikanske valgkampen er et skinndemokrati verdig

 1. knut e. berger // at //

  Kan man ikke helt enkelt si at Trump er symptomet og Clinton sykdommen?

 2. willd // at //

  Black lives matter, er rasistisk.
  – Svarte liv…

 3. PeeWeeMadman // at //

  Når man trekker frem forholdene for dem uten jobb, så var jo ikke akkurat Bill Clinton noen stor forkjemper for de fattige og arbeidsledige. De mest drastiske kuttene i de amerikanske støtteordningene skjedde jo nettopp mens han var president, og det er en viktig grunn til at mange også på venstresiden ikke hadde så grusomt stor sans for Hillary Clinton. Det var også under hennes mann at man i drastisk grad utvidet den globale kapitalismen gjennom enda mer frihandel.

  • Lyn_Gordon // at //

   For ikke å snakke om at han fjernet bankreguleringer som sannsynligvis førte til finanskrisen.

  • Joakim Moellersen // at //

   Jeg nevner da Bill Clinton.

 4. Lab Roy // at //

  Kan man ikke si (slik man ofte gjør på venstresiden) at Trump har både en god side og en dårlig side? 70 år med globalisering går nå mot sin slutt. Å endre dette internasjonale system er ingen liten oppgave og vil møte massiv motstand. Og så slapp vi også å få krigshisseren Clinton til president i USA, ingen liten bagatell for de av oss som er motstandere av atomkrig. Og man kan også si bye bye til TTIP og TPP og kanskje også til TISA. Om 4 år er det nytt valg i USA, da er det kanskje på tide å få valgt inn etterfølgeren til Bernie Sanders.

  USA har et to-parti system som fører til kraftig polarisering. Norge hadde et lignende valgsystem fram til rundt 1918, da skiftet Norge til fler-parti system. Det er på høy tid at også USA gjør det samme.

 5. Snegle // at //

  Engang så representerte venstresiden arbeiderklassen. Mens man engang snakket om “working class hero” så snakker man i dag om “hvite, sinte menn uten utdanning”. Istedenfor å forstå hva slags drømmer og framtidshåp arbeiderklassen har, så snakker snakker venstrepolitikere om globalisering, flyktningepolitikk, identitetspolitikk etc etc. Da er det ikke rart man får brexit, Trump og lignende når venstresiden har mistet sin identitet og blitt okkupert av middelklassse-akademikere uten kontakt med omverdenen.

  • Joakim Moellersen // at //

   Skal man være en helt må man ha gjort noe annet enn å stemme på en autoritær rasist.

   Du skriver mye av det samme i kommentarene under tekstene mine, men jeg føler at det nesten bestandig har lite å gjøre med meg eller det jeg har skrevet å gjøre, bare som floskler du slenger ut. Mener du at jeg er en middelklasseakademiker uten kontakt med omverdenen som har okkupert venstresida? Tror du jeg står for identitetspolitikk?

   • Snegle // at //

    Jeg skriver om faresignaler for venstresiden generelt. (Forøvrig godt oppsummert av Espen Goffeng på ytring: https://www.nrk.no/ytring/trump-er-en-advarsel-1.13221133 ) Du bruker favoritt-begrepet rasist (identitetspolitikk) omtrent i annenhver setning, og selv om noen rasister selvsagt stemte på Trump så er nok årsakene bak Trump å finne andre steder. Som i rustbeltet hvor mange stater gikk fra å være tradisjonelt demokratisk til å bli republikanske.

    At mørke mennesker skytes oftere enn hvite ubevæpnede menn er en medie-snakkis som gjenfortelles til stadighet selv om statistikk motbeviser dette.

    • Joakim Moellersen // at //

     Du gir inntrykk av å ha lest mange av tekstene mine, men hvis du har det så vet du jo at jeg veldig sjelden kaller noen for rasist. Du har også gitt inntrykk av at du har lest teksten du kommenterer under, men da må du vite at jeg ikke har sagt at folk stemte Trump fordi de er rasister.

     At du ikke vet forskjellen på antirasisme og identitetspolitikk er jo ganske trist. Faktum er jo at du er en av de sterkeste stemmene for identitetspolitikk i dette kommentarfeltet selv. En hvit identitetspolitikk. At du reagerer så voldsomt på annen identitetspolitikk er det vi kaller for hykleri. At du til og med ser identitetspolitikk der det ikke finnes er ganske typisk for ytre høyre med hva det nå enn er de funnet ut at er et problem.

     Den høyreekstreme virkeligheten du lever i hvor media skal drive propaganda for å framstille svarte amerikanere som ofre er intet annet en utrolig. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_killings_by_law_enforcement_officers_in_the_United_States

   • Lyn_Gordon // at //

    En ting som går igjen i tekstene dine er å stemple politiske motstandere som rasister og det som verre er. Ingen forslag til løsninger eller engang å innse at andre kan ha noen poeng.

    • Joakim Moellersen // at //

     Det er ganske sjelden jeg kaller noen for rasister, men en som kaller meksikanere for voldtekstforbrytere må man vel kunne kalle for en rasist, eller? Løsninger kommer. Bare vær litt tålmodig.

     • Lyn_Gordon // at //

      Er enig i at han har sagt mye drøyt. Men hverken illegale immigranter, muslimer eller mexikanere er en rase.

     • Joakim Moellersen // at //

      Det finnes ikke raser, men det vil ikke si at det ikke finnes rasisme.

   • Krokus // at //

    Mener du at jeg er en middelklasseakademiker uten kontakt med omverdenen som har okkupert venstresida?
    Ja det mener mange.

    • Joakim Moellersen // at //

     Det er i så fall folk som ikke vet hva de snakker om.

     • JusSanguinis // at //

      Samtidig så lurer de på hvorfor den europeiske/europeiskættede arbeiderklassen ikke stemmer på dem. Og sånn går no dagan på venstresiden.

     • Joakim Moellersen // at //

      Nå er ikke Demokratene venstresida, men arbeiderklassen stemte i all hovedsak demokratisk også dette valget. Den viktigste faktoren for hvorvidt en hvit arbeiderklassevelger stemte D eller R er riktignok fagforeningsmedlemskap.

      Nå skal det sies at venstresida har et problem når det kommer til arbeiderklassen. Hvis du leser tar en titt på saker jeg har skrevet her tidligere så ser du også grunngiving av hvorfor dette skjer og omfattende kritikk av venstresidas tilnærming de siste tiårene. Det kommer mer av dette fra min side framover også så det er bare å følge med.

     • JusSanguinis // at //

      Jeg siktet mer til deg og den norske/vesteuropeiske venstresiden. Du vet, sånne som er mest opptatt av å fordømme den norske arbeiderklassen for at deres holdninger til raseblanding ikke passer inn i liberalistiske middelklasseverdier som anti-rasisme, fargeblindhet og globalisme også videre.

      I virkeligheten, dog, er det dere liberale middelklasseakademikere som har skapt det problemet dere fordømmer arbeiderklassen for å representere. Uten den fjernetniske innvandringen fra hippietiden og utover, ville det ikke vært noe hverdagsrasisme i Norge å bekymre seg for i dag.

     • Joakim Moellersen // at //

      Hvor har du sett at jeg har fordømt den norske arbeiderklassen? Hvor har du sett at noen på Radikal Portal har fordømt den norske arbeiderklassen? Dette virker som du snakker mer ut i fra egne fordommer enn ut i fra virkeligheten.

      Når du i neste avsnitt kaller meg en liberal middelklasseakademiker har du akkurat klart å bekrefte dette. Du vet ikke hva du snakker om og bør nok lese artiklene her i stedet for å hoppe rett til kommentarfeltet med vrangforestillingene dine.

      Jeg er forresten mot at mennesker skal blande seg med andre raser, men det har vi faktisk lover mot da seksuell omagng med dyr er forbudt. Det finnes ingen menneskelige raser.

      Du er klar over at Norge har drevet kolonisering av samene, med farrøving av deres språk og kultur? Ikke rasisme? Du vet at Norge har drevet lobotomering og tvangssterilisering av tatere og romfolk? Ikke rasisme det heller?

     • JusSanguinis // at //

      Det er hevet over enhver tvil at det er den norske arbeiderklassen som i størst grad står i opposisjon til de virkelighetsfjerne fantasiene til liberale middelklasseakademikere, slik som globalisme, flerkultur, den globale FN-landsbyen og rasefri menneskeart, og at det i all hovedsak er den norske/vestlige arbeiderklassen de liberale middelklasseakademikerne mener med dem de foraktelig omtaler som «basket of deplorables».

      At du ikke en gang viser vilje til å forstå dette som for den norske arbeiderklassen er helt åpenbart, viser med all tydelighet hvorfor du og dine liberale middelklasseakademikervenner er nærmest kjemisk fri for politisk støtte fra den norske arbeiderklassen i valg.

      Det er ganske artig, er det ikke, at dem hvis politiske interesser du hevder å kjempe for overhodet ikke stemmer på lag med deg i valg? Jeg synes det i seg selv er en studie verdt hvordan utdannede og angivelig intelligente mennesker fanatisk nekter å ta innover seg denne virkeligheten, og heller velger å reagere med avsky mot dem de hevder å representere.

      For øvrig var frarøvingen av samefolkets kultur ingenting mot det nasjonale ranet liberale middelklasseakademikere begår mot alle vesteuropeiske urfolk i dag.

     • Joakim Moellersen // at //

      Du har åpenbart ikke orket å lese saken vi kommenterer under eller noe av det andre jeg har skrevet på Radikal Portal. At du ikke vet noe om livet mitt er ikke overraskende, men det er jo direkte uforskammet av deg å tillegge meg en livshistorie basert på dine egne fordommer.

      Det later til at du er av den misoppfatningen at Hillary Clinton tilhører venstresida. Du kunne ikke tatt mer feil.

      Venstresida som i de fleste land har langt større oppslutning blant arbeiderklassen enn hva høyresida har til tross for flere problemer som du kan lese mer om hvis du trykker deg inn på profilen min og videre inn på artiklene jeg har skrevet.

      Jeg tror du må slå opp betydningen av urfolk, for den har du åpenbart misforstått.

      Som en generell betrakning kan jeg si at kommentaren din bærer preg av et vrengebilde av verden som du klamrer deg fast i, myter framsatt av ytre høyre som du ukritisk videreformidler når fem sekunder på google kunne spart deg fra å dumme deg ut.

 6. Anticopyright - // at //

  Bare alle er klar over trump og bitchary er det samme diarre du ser i dass skaalen, som 99% av alle politikere i verden saa er du paa rett vei. Kommer kun ekskrement ut av kjeften paa disse folka. Obama holdt ikke en av loftene sine. Alikevel gjenvalgt osv. Samme med trump sikkert. Han sier han ikke vil fortsette aa ha usa som okkupwringsmakt fordi det er bad for business og at andre land faar fikse sine problemer selv. Tviler jeg sterkt paa han holder det der. og alt det andre dritet han har sagt. 4 aar til med same shet om ikke verre for de blir jo mer kyniske og aapenbare for vaer nye presidens faenskap. De kan dra til helvete hele gjengen. Samen med hun feite som styrer norge jensen jonas stoltenberg og hele det lasset gjodsel

 7. Henry Lie // at //

  Radikale tankar og sameining

  Me som kallar oss sjølv radikal
  har lett for å gjere stien for smal
  det er liten skilnad på deg og meg
  når enkelte snakkar med store ord
  kjem andre etter og dannar eit kor

  Men om me ynksjer ei anna verd
  då må me leggje bort noko kver
  og slutte gnåle om små bagatellar
  for dagen er vår og tida er no
  gå saman mot målet og la det gro

  For om me finn noko me kan dele
  så hald fast på det og lat det spele
  slik bind ein saman det som det skiljer
  fyrst då vinn me fram med vår politikk
  slik treff me målet med eit dugande stikk

Comments are closed.