Vaterlandstorget – et lokalt verdensmarked for mat og opplevelser på Grønland

Foto: Herry Lawford

Vaterland i sentrale Oslo kan gjøres om fra et øde område som domineres av narkotikasalg til et sydende matmarked, både dag og natt. 

Kay Asbjørn Knutsen Schjørlien
Om Kay Asbjørn Knutsen Schjørlien (9 artikler)
Kay Asbjørn Schjørlien er medlem av Rødt.

Det er nå tre år siden Arbeiderpartiet lanserte forslaget om å ruste opp området rundt Vaterlandsparken og under Nylandsveien. Lovnader ble gitt om å sette i gang strakstiltak allerede høsten for to år siden, men i enden av Smalgangen, under brua ved Nylandsveien og Vaterlandsparken skjer det fortsatt svært lite. Området har i lang tid vært preget av blant annet narkotikaomsetning og annen kriminalitet, få føler seg trygge på denne plassen. Her fremstår det i dag som svært mørkt og øde, spesielt på kveldstid. Det eneste positive her er Grønlands Torg frukt og grønt. Denne matbutikken fungerer som et eget matmarked og tiltrekker seg matglade folk fra hele byen. Hvorfor ikke fortsette å utvikle denne plassen til det folk i dag bruker den til, mat?

Mat, den perfekte «icebreaker»
For litt over ett år siden leverte Fatimah N. Mahdi sin bacheloroppgave i interiørarkitektur ved Kunsthøgskolen i Oslo. I oppgaven ser hun for seg en alternativ mathall under Nylandsbrua, som er østlig inspirert, i motsetning til Mathallen på Vulkan. Hun etterlyser en møteplass for mat som er uformell, men full av farger, lukter, smaker og kaos.

Jeg er helt enig med Fatima, men tror ikke markedet hun ønsker seg er noe som er særegent for Østen. Jeg vokste selv opp ved Youngstorget tidlig på 80-tallet. Jeg husker godt det store matmarkedet som preget nabolaget mitt. Her var det også uformelt, farger, lukter og ikke minst, kaos. Jeg var nylig i London å besøkte et av Europas største utendørs matmarked. Under London Bridge ligger Borough Market, et uformelt marked der grossister, detaljhandlere, produsenter og matlagere står side om side. Her kan man smake, spise, handle og le. Noen ganger er det underholdning, andre dager er det filminnspilling. Dette er en svært vellykket møteplass for det flerkulturelle, London. For det er helt sant det Fatimah N. Mahdi skriver i sin bacheloppgave, «mat, det er tingen, den perfekte «icebreaker»».

Jeg har handlet mat på Grønland i mange år, da Grønland Bazar åpnet for snart ti år siden, håpet jeg at det skulle bli en ekte basar, med marked, matopplevelser og uformell stemning, men dessverre ble «basaren» til et helt vanlig lokalt kjøpesenter. Men folk kommer til Grønland for å handle mat, folk er på jakt etter kvalitet til en billig penge. Det nærmeste vi kommer det i Oslo, er de mange, lokale frukt- og grøntbutikken på Grønland.

Frukt- og Grøntland
I forrige BU-møte ble vi fremlagt en økonomirapport for bydelen. Den viser en gigantisk økning i økonomisk sosialhjelp og arbeidsledighet blant unge, samtidig sliter bydelen med stort frafall på de videregående skolene. Bydelen trenger sårt arbeidsplasser og innovasjon nedenfra. Nye muligheter for unge. Jeg tror at mat kan være løsningen. Derfor foreslår jeg å etablere et lokalt og uformeltverdensmarked for mat og opplevelser på Vaterlandstorget (plassen under brua ved Nylandsveien).

Et utvendig, uformelt marked, inspirert av Borough Market i London, er et strakstiltak som krever lite i investering, men som vil skape arbeidsplasser, liv og opplevelser. Markedet vil få naturlig beskyttelse fra regn og snø av brua, plassen er direkte tilknyttet Grønland t-banestasjon med linjer til hele byen og ligger i umiddelbar nærhet til både Bussterminalen og Oslo S. Hit kommer man seg lett fra hele Stor-Oslo, enten man sitter i rullestol, går med gåstol, mangler lappen eller pendler. Hit bør bønder, foodtruckere, lokale mathandlere, restauranter, fiskere, hjemmebryggere og hobbykokker etc. inviteres til å teste ut sine produkter og forsøke seg på noe nytt for en lav risiko, det uformelle gjør at leieprisene kan holdes lave. Kun nok til å dekke renhold, renovasjon og trygghet. Her kan det også være et eget nattmarked i helgene for foodtrucks, foreninger og andre som vil tjene litt ekstra på å servere spennende mat til folk som helst spiser etter at det har blitt mørkt. Slike som meg blant annet. Under årets «Elvelangs» hadde Cafeteateret satt opp en liten scene under brua, her avholdt de konseptet «Open Expressions» med stor suksess. Mat, kultur og andre hyggelige opplevelser er det som bør fylle plassen under brua, også på kveldstid.

Fra utrygghet til innovasjon
Sylve Listhaug føler seg ikke trygg på Grønland på kvelden
, hun var selv ansvarlig byråd i flere år for både rusomsorg og sosialtjenesten. For noen uker siden bestemte hun seg for å gi noe tilbake til Grønland, og sammen med Raymond Johansen klarte de å samle sammen 20 millioner for å gjøre Grønland tryggere, men strakstiltakene lar vente. Som alenefar til to barn, bosatt på Grønland, ønsker jeg pengene hjertelig velkommen. Håpet mitt er at noe av pengene kan brukes på å skape arbeidsplasser, innovasjon, entreprenørskap, møteplasser, liv og hygge for oss som bor her, men også for alle som besøker oss.

Et lokalt verdensmarked for mat og opplevelser under brua på Grønland bør administreres av Bymiljøetaten, på samme måte som de administrerer Youngstorget og Stortorvet, men med et styre som består av representanter fra vel, foreninger, beboere og forretninger i nærområdet.

Bilder fra Borough Market:

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned