USA gir Israel våpenpakke verdt 313 milliarder kroner

Foto: Pete Souza/White House.

En ny avtale garanterer Israel våpen til en verdi av 31,3 milliarder kroner hvert år, de neste ti årene. Om nødvendig skal Israel få mer.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Kristian Larsen Bredal

Det tilsynelatende kjølige forholdet mellom Obama og Netanyahu har ikke satt en stopper for amerikanernes giverglede. «Den fortsatte tilgjengeligheten til verdens mest avanserte våpenteknologi vil sikre at Israel har evnen til å forsvare seg mot alle former for trusler» sa Obama i en pressemelding etter at avtalen verdt 313 milliarder (38 mrd. dollar) ble signert.

LES OGSÅ: USA selger våpen for 11 milliarder til Saudi-Arabia

100.000 flere ulovlige bosettere
Under den tidligere Bush-administrasjonen fikk Israel en lignende støtte verdt 31 milliarder dollar over ti år, dermed er den nye avtalen den største militære hjelpepakken i USAs historie. I krisetilfeller kan også USA gi mer støtte, sier amerikanske tjenestemenn til avisen Haaretz. «Vi vet ikke hva som vil skje de neste 10 årene, men vi vet at USA alltid vil være der for Israel» sa USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Susan Rice ved signeringsseremonien i Washington.

Som The Intercept rapporterer har antall bosettinger som strider mot folkeretten under Benjamin Netanyahu, økt fra 474.000 til 570.000.  Netanyahu uttalte i forrige uke at krav om å stanse bosettinger kan sammenlignes med etnisk rensning.  Netanyahu  har også møtt kritikk for å tale i den amerikanske kongressen mot USAs avtale med Iran uten invitasjon fra presidenten, for ikke å snakke om for den massive og disproposjonale krigføringen mot Gaza. «Vi bekrefter i dag det ubrytelige båndet mellom USA og Israel» sa Susan Rice i sin tale.

LES OGSÅ: Benjamin Netanyahu innrømmer: Jødeutryddelsen var nazistenes idé

USA selger massivt til Midtøsten
Fordi avtalen også skal bidra til amerikansk våpenindustri stiller USA likevel noen krav. Tidligere har Israel brukt noe av pengene på egenproduserte våpen, dette skal det nå bli slutt på. Det skal også bli slutt på at deler av pengene brukes til å kjøpe drivstoff til hæren. Drivstoff vil det nok likevel bli mulig å skaffe, da avtalen kommer bare dager etter at Norges oljeminister Tord Lien og representanter for NTNU og UIS dro til Israel for å innlede samarbeid om olje og gassutvinning i omstridte områder.

Amerikansk våpenindustri har også andre kunder i Midtøsten. Siden 2010 har Obamas administrasjon godkjent våpensalg til en verdi av 60 milliarder dollar til Saudi-Arabia. Dette har skjedd på tross av internasjonale protester mot Saudi-Arabias brutale krigføring i Yemen.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned