Demokrati, men bare for våre egne

Foto: Rabia

Når ropene om demokrati kun høres når en diktators makt er truet er det vanskelig å ta dem seriøst.

Begard Reza
About Begard Reza (8 Articles)
Begard Reza er en antirasistisk feminist og filmskaper, jobber i Skeiv Verden, er leder i Interfem og styremedlem i UngKurd og Landsforeningen mot rasisme.

Denne helgen kom Hatice Elmacioglu, Yousuf Gilani og Havva Curkurkaya med et svar til min kronikk. Dessverre, alle tre bekreftet mine påstander om tvilsomme holdninger og svarte ikke på noen av mine spørsmål.

De sier at de forsvarte demokratiet, men hvor var dere når 131 nyhetsbyråer og TV-stasjoner, aviser, radio og magasiner ble stengt? Hvorfor forsvarte dere ikke de 15.000 akademikerne som mistet jobbene sine? Opposisjonelle politikere fra HDP og andre partier blir forfulgt og arrestert. Men forsvarte dere dem? Holdt dere en markering for å fordømme borgerkrigen sørøst i Tyrkia (Nord-Kurdistan)? Ba dere om demokrati, likeverd og rettferdighet når titalls mennesker ble brent levende i en kjeller i byen Cizre? Sa dere imot president Erdogan og ba om demokrati når han ikke ville akseptere valget 7. juni 2015, og brukte vold, frykt og krigføring mot den kurdiske minoriteten for å flertall i nasjonalforsamlingen?

LES OGSÅ: Norske politikere i demonstrasjon for Erdogans udemokratiske politikk

Ikke-svar til diktatorens forsvar
Hele Elmacıoğlus kronikk går ut på å fortelle at media har drevet propaganda mot hendelsene i Tyrkia, men hun selv kommer med feilinformasjon. Hun skriver om viktigheten av å beskytte “demokratiet i Tyrkia” ved å beskytte en diktators regime. At hun har sluttet Høyre for to år siden, ser jeg som et godt tegn, med tanke på hennes syn på saken. Det har aldri vært demokrati i Tyrkia, landet ble skapt gjennom et blodig militærkupp. Det er den politiske arven vi ser i dag av diktatoren Erdogan, bare med politisk fascistisk islam. HDP, det eneste demokratiske partiet som kjemper for alle minoriteters rettigheter er helt ekskludert. Bare se på arrangementsbildet, der ser vi talspersoner for islamistiske, fascistiske og ultranasjonalistiske partier. Slagordet er “Ett folk, ett flagg og ett språk”: Resten renses ut med alle midler.

Jeg kan forstå at det er vanskelig å holde følge med alt som skjer i Midtøsten, og det er nok tydeligst med Yousef Gilanis abstrakte ikke-svar. Men at “demokratiet” i Tyrkia (Erdogans regime) har støttet den islamistiske terrorgruppen IS er ikke noe nytt. For det første har Erdogan og IS-lederen al-Baghdadi samme ideologiske grunnlag, men de konkurrerer om tittelen “sultan”. For det andre har han bidratt med finansiell støtte gjennom å kjøpe billig olje av terroristene. For det tredje har han lagd en korridor for jihadister for å krysse den syriske-tyrkiske grensa og bidro dermed til eskalering av krigen i Syria og hindret humanitær hjelp inn i landet. For det fjerde har han tillatt angrep i Sørøst-Tyrkia, og mange av byene er sendt tilbake til steinalderen.

Tyrkia har nå invadert Syria for å føre en blodig krig mot dem som har kjempet i fronten mot IS. Dette er de kurdiske styrkene YPG og kvinnesoldatene i YPJ som det har blitt skrevet om i positive ordelag av den norske pressen. Erdogan vil heller ha IS-terrorister som naboer enn de kurdiske feministene som har vært den mest effektive på bakken i kampen mot IS. Jeg finner det vanskelig å ta hans “demokrati” på alvor og jeg vil aldri tilgi ham for dette. Jeg så IS ta min fars landsby utenfor Mosul med mine egne øyne, 10 kilometer fra terroristgruppen IS. Du kan ikke snakke om demokrati uten si hvem demokratiet gjelder for.

LES OGSÅ: Militærkupp i Tyrkia: Hvorfor kommer støtten til demokrati først nå?

Skeiv dekning, men i hvilken retning
Jeg er enig i at Norge og vestlige medier ikke har dekket hendelsene i Tyrkia godt nok. Jeg var i landet da terrorangrepet i Ankara skjedde. Det var en absurd hendelse, for der demonstrerte de mot Erdogans handlinger i det sørøstlige Tyrkia. Jeg var ikke i Ankara, men i den kurdiske byen Amed (Diyarbakir) hvor jeg satt fast under portforbud mens bombene regnet ned og luften konstant hadde eimen av krutt i seg.  Militæret drepte fredelige sivile og barn rett foran øynene mine. Jeg tror ikke jeg har følt meg så maktesløs som da. Demoniseringen av kurderne som terrorister har gått så langt at Erdogan kan legitimere drap på barn uten å blunke. Tyrkia har invadert Rojava og den 5. september, tyrkiske soldater drepte en far og to av hans barn på ni og to, på grensen til Rojava (Nord-Syria). Han bygger en mur mot Kobane og rundt 70 mennesker ble skadet da det ble slått ned på protester mot dette, på årsdagen til den vesle gutten Alan Kurdi, den kurdiske gutten som ble funnet død på en strand i Bodrum.

En kan godt kalle den norske mediedekningen av Tyrkia skeiv, men problemet er at Erdogans overgrep mot den kurdiske befolkningen, både i Tyrkia og  i Syria, forties.

Som feminist, skeiv og kurder finnes det ikke annet parti å støtte i Tyrkia enn HDP. Men hvor var Elmacioglu, Gilani og Curkurkaya når retten til fredelig utvikling av organisasjonen ble utestengt for HDP? Hvor immunitet mot HDP parlamentsmedlemmer forsvant? Når vi så terrorangrep på HDP og valgfusk, organisert av selveste diktatoren Erdogan? Erdogan kunne denne sommeren beskytte seg selv og sine millioner av demonstranter til skinnene. Men når Pride-paraden skulle av holdes fikk ikke arrangørene lov, angivelig fordi det var vanskelig å beskytte paraden som hadde blitt truet med drap av ultranasjonalistiska, fascistiske og islamistiske følgere.

Jeg sier ikke nødvendigvis at de ikke er for rettighetene til de over nevnte, jeg spør hvor var folkemengden når alt dette hendte.

LES OGSÅ: De burde beskytte oss, ikke forby oss

Ikke en etnisk konflikt
Demokrati er noe vakkert, men selektivt demokrati basert på å ofre ulike minoritetsgrupper i kampen er ikke greit. Erdogan har brukt kuppet til legitimere sine handlinger og øke sin makt. Den frie pressen, akademia, og opposisjonen fengsles og tortureres. Propagandamaskinen til Erdogan og medlemskap i NATO er så effektivt at vi har politikere og aktivister som virkelig går ut med støtte til en fascistisk diktator som om han var et lite barn og et offer. Han har NATOs nest største hær. Det ble skrevet at han “risikerte” livet og avbrøt sin ferie på nattenn da kuppet fant sted. Nei, men det er de i Tyrkia som risikerer livet eller har mistet det for retten til å leve, snakke og organisere seg politisk. Erdogan har kneblet alt som likner på demokrati. Markeringen disse tre personene som deltok og arrangerte kom som en direkte ordre fra Erdogan. Så det vil være hyklersk å ikke ha ryggrad nok til å være ærlige om hva de går på. Vi vil se disse markeringene i hele Europa fremover.

Det er ikke jeg som svartmaler landet, de klarer å gjøre det utmerket selv uten hjelp av en ukjent person fra Oslo ved navn Begard Reza.

Folk har en tendens til å snu dette til en etnisk konflikt mellom kurdere og tyrkere, det er det absolutt ikke. Det er  kurdere som dessverre stemmer på Erdogans AKP og mange tyrkere som støtter oss i kampen for frihet. Det er synd at Havva har blitt truet og bra at hun nekter å bli brakt til taushet. Jeg gjør det samme, og vil aldri være i stand til å vende tilbake til Tyrkia og besøke mine venner så lenge Erdogan er ved makten. Jeg har heller ingen supermakt og dens militære system som ville beskytte meg og alle vet veldig godt hva jeg risikerer å miste ved å skrive den kronikken. Tilhengere av disse partiene er ansvarlige for å ha gjennomført brutale handlinger i Europa og det er ingen hemmelighet. Men jeg er ikke redd og jeg vet hva jeg kjemper for. Erdogan er en liten mann som er redd og frustrert og bruker diktatoriske middel for å kvitte seg med alle som er mot ham.

Det kan godt være at intensjonen ikke er å støtte Erdogan. Men konsekvensene av markeringen støtter brutaliteten vi ser. Med mindre de går hardt ut mot presidenten så er det ikke mulig å tro noe annet.

Jeg skal gjøre det samme som Havva avslutningsvis sitere Arnulf Øverland, men fra en annen del:
“Du mener, det kan Ikke være sant, så onde kan ikke mennesker være
Det fins da vel skikkelige folk iblant? Bror, du har ennu meget å lære».

Teksten publiseres også i Drammens Tidende.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned