Det er ikke lov å være syk

Jeg er så heldig at jeg er i arbeid og ikke går på videregående. Jeg har lov til å bli syk og være borte fra jobb.

Marthe Kristine Aalton
About Marthe Kristine Aalton (1 Articles)
Marthe Kristine Aalton er født i 1995 og jobber på Spar nesbyen.

Som de fleste andre har jeg og reagert sterkt på fraværsgrensa. Ikke bare er det idiotisk og lite gjennomtenkt, men det er også ødeleggende for elevene.

Jeg er så heldig at jeg er i arbeid og ikke går på videregående. Jeg har lov til å bli syk og være borte fra jobb uten at det skal ha noe virkning på livet mitt fremover.

Men, venninna mi er ikke så heldig. Hun sliter med angst og sosial fobi, og går på videregående. Hun har ikke lov til å være syk.

LES OGSÅ: Her ligger jeg og spyr, Torbjørn Røe Isaksen!

Legger press på syke
Folk som henne er ikke tatt med i vurderingen når denne regelen er blitt laget.

Hensikten med regelen er å motivere elevene og senke fraværet. Ta skulkerne, kort sagt.

Det Røe Isaksen ikke skjønner, er at det har motsatt effekt. For hvem i alle dager blir motivert av å bli tvunget på skolen når man er syk? Hvem blir motivert av at skolen nå blir forbundet med stress, med å være aller best, med å presse seg til langt over grensa? Det er ingen, det.

I dagens samfunn er det mange som sliter psykisk. Det er mange flere enn det var for noen år siden. Og hva kommer dette av? Press.

LES OGSÅ: Vi er klare til omkamp om fraværsgrensa

Redd for å bli syk
Jeg kjenner ikke alle og kan heller ikke snakke for alle, men jeg snakker i alle fall for venninna mi sin sak. For hun kommer til å slite dette året. For omtrent en uke siden fikk hun et angstanfall i klassen. Hun fortalte læreren om det og at hun ikke klarte å være der, og i stedet da for å vise forståelse sa læreren: ”ja, men hva med fraværet ditt? Tenker på regelen”.

Når ble det et greit svar til en som seriøst sliter med angst og sosial fobi? På hvilken som helst mulig måte skal et sånt svar motivere henne til å komme tilbake neste dag?

I tillegg bor venninna mi på hybel. To timer unna hjemstedet. Det vil si at hvis hun en dag blir syk, så må hun bruke en hel dag på å skaffe en legeerklæring. Hun bor helt alene, for første gang. Hun er stressa og redd, ukjent i en stor by, og i tillegg må hun være redd for å bli syk. Som om hun ikke har nok med å komme seg på skolen de dagene hun er frisk?

Jobber dobbelt så hardt som Røe Isaksen
Med den sykdommen hun har så er hun faktisk ikke frisk hele tiden. Noen dager må hun bare sove ut. For hun jobber dobbelt så hardt som Røe Isaksen hver eneste dag med å vinne over angsten, hun bruker dobbelt så mye energi som ham på å gjøre alle de hverdagslige tingene han tar for gitt. Men enda har hun ikke lov til å være sliten og syk og ta seg en dag fri fra skolen!

Fraværsgrensa er rett og slett en overfladisk regel som ikke løser problemet. Det hadde da vært bedre og funnet en løsning på hva som burde gjøres for å få elevene til å møte opp på skolen. Målet skal jo være å få folk gjennom en utdanning, ikke å gjøre det mye vanskeligere å fullføre.

En regel som dette hører ikke hjemme i en moderne skole, man må heller tenke nytt og lage nye systemer for at samfunnet skal fungere bedre. Til slutt er det ingen som vil gå mer skole etter videregående, fordi de ikke kan bli syke. Til slutt sliter alle med angst fordi de er redde for å bli syke. Fordi de presser seg selv for langt.

Usant om lat ungdom
Gjennom denne debatten har jeg sett mange voksne folk uttale seg om at dette er sunt for ungdommen. At ”slik er det i arbeidslivet, dere er bare late og klager over ingenting”. Men det er ikke sant. Det er ikke slik i arbeidslivet og det er mange flotte ungdommer som er engasjert i dette, og som virkelig står på for å endre denne regelen så de kan komme seg i gjennom videregående og få seg en utdanning! Det finnes ikke noe latskap i det!

Jeg syns nok er nok. Tre år prøvetid er altfor lang tid, dette må ende nå. For som mange tusen andre ungdommer vil venninna mi ha seg en utdanning.

Ingen er perfekte
Hun er dessverre ikke en av de med to fraværsdager gjennom hele videregående, men hun er fader så flink for det!

La folk være seg selv, la folk få være psykisk syke. Videregående er frivillig, det er jo en grunn til at de er der. Fordi de vil.

Ingen er like, ingen er perfekte – men de som vil skal få lov uansett hva som feiler dem.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned