EØS og den ødeleggende markedsliberalismen

Foto: European Peoples Party

EØS-avtalen handler om privatisering, ødelegging av offentlig sektor og rasering av faglige rettigheter. Hvorfor protesterer ikke partiene?

Jørund Hassel
Om Jørund Hassel (59 artikler)
Jørund Hassel er pensjonist og har tidligere jobbet i NSB. Han har hatt ulike tillitsverv i Norsk Jernbaneforbund og som distriktssekretær i LO Stat.

Det helt grunnleggende i markedsliberalismen og EØS-avtalen, er at offentlige selskaper skal privatiseres eller konkurranseutsettes. I tillegg skal offentlig sektor hele tiden omorganiseres.

LES OGSÅ: EØS: Kunsten å selge et land

Det er tre hovedgrunner til dette:

1. Det handler om kompetansetapping og ødelegging av de offentlige selskapene.

2. Det splitter fagforeninger og det tar flere tiår å bygge om fagforeningskompetansen på det nivået den engang var.

3. Det handler om at arbeidstakere i midlere/lavere lønnsjikt skal miste pensjonsrettigheter og andre opparbeidede faglige rettigheter. Det frigir lønnsmidler på lønnsbudsjettene som går til økte lederlønninger.

På denne måten har man ødelagt selskaper som Telenor, Statoil med flere, som i dag er blitt blant verdens mest korrupte selskaper. Sykehus, helse og omsorg, transport, offentlige eiendomsselskaper, kraftselskaper er på vei til å lide samme skjebne.

LES OGSÅ: Med demokratiet på nyliberalismens alter

Det åpner for at investorer i EU/ utlandet får tilgang, innsyn og kompetanse som kan brukes mot Norge senere. Dette ved siden av at Norge mister makt/ forhandlingskort i handel med andre land.

I disse dager etablerer samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) nye jernbaneselskaper på vegne av Fremskrittspartiet-/ Høyre-regjeringen – godt støttet av Venstre og Kristelig Folkeparti.

Hvorfor protesterer ikke opposisjonspartiene – eller regjeringspartiene?
Er de for EU-/EØS-avtalen – og at norsk arbeidsliv skal ødelegges?

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned