8 av 10 unge i arbeid i Spania har midlertidige stillinger

Kø for arbeidsløse i USA. Foto: Michael Raphael

Arbeidsløsheten blant ungdom i Spania er på 44 prosent. De fleste av de som har jobb har usikre ansettelsesforhold.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Ifølge en ny rappport fra Den internasjonale arbeidsorganisasjonen til FN (ILO) er nesten 80 prosent av de unge i Spania som befinner seg i arbeid på en midlertidig stilling. 91 prosent av de midlertidige ansatte i Spania er det ufrivillig.

LES OGSÅ: 40 år med åpne sår — Franco er død, men straffefriheten fortsetter

Den konservative regjeringen fra Partido Popular har i valgt å kontre massearbeidsløshet med lover som gjør det enklere å si opp ansatt og enklere å gi kontrakter som er midlertidige eller ikke garanterer jobb i det hele tatt, såkalte 0-prosentskontrakter.

Fremdeles er over én av fem spanjoler registrert som arbeidsløse, noe ned fra høyestenoteringen på 26 prosent. Statsminister Mariano Rajoy har brukt det synkende tallet som bevis på at raseringen av arbeiderrettigheter fungerer, men nå viser det seg altså at mange av de som jobber er i stillinger som gir mindre arbeid. I tillegg har flere hundre tusen spanjoler forlatt landet i søken etter jobb andre steder. Over halvparten av landets deltidsansatte sier de ønsker en fulltidsstilling. Antall sysselsatte er på samme nivå som da Rajoy tok over i 2011.

LES OGSÅ: Antidemonstrasjonslov vedtatt i Spania: — En plan for å frata oss rettssikkerheten

Spania befinner seg for tiden i en regjeringskrise etter at generalvalgene 26. juni og 20. desember i fjor begge endte opp med at verken høyre- eller venstresiden fikk flertall. Klarer ingen koalisjoner å danne flertall denne gangen heller blir det nytt valg første juledag.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på 8 av 10 unge i arbeid i Spania har midlertidige stillinger

  1. AvatarStein Voll // 2016-08-26 kl 21:48 //

    Vikarbyrå-direktivet, kommer snart til en plass, nært deg.

Kommentarfeltet er lukket.