Internasjonal folkedomstol: Den indonesiske staten ansvarlig for folkemordet i 1965

Suharto utnevnes til president i 1968. Foto: Indonesias informasjonsdepartement

Folkedomstolen sier indonesiske myndigheter må kompensere ofrene etter massedrapene på hundretusenvis av kommunister.

Nyhet
Om Nyhet (718 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Joakim Møllersen

I går slo den internasjonale folkedomstolen i Haag fast at den indonesiske staten er ansvarlig for massemordet som fant sted i 1965-66. Tribunalet slo fast at ‘minst 400.000’ mennesker ble drept i politiske utrenskingsprosesser i etterkant av general Suhartos USA-støttede militærkupp, og har kommet fram til at det bør klassifiseres som et folkemord.

Domstolen ble dannet i Haag av organisasjoner til etterlatte og overlevende av folkemordet samt indonesiske og internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner. Den har ingen jurisdiksjon, men er ment å legge press på indonesiske myndigheter. Den består av jurister med ekspertise og erfaring innen internasjonal rett og myndigheters utrenskelsesprosesser samt akademikere med indonesisk historie som fagfelt.

LES OGSÅ: Et folkemord å være stolt av

Detaljerer grusomheter
Etter militærkuppet i 1965 startet en voldsom politisk forfølgelseskampanje kommunister og andre antatte opposisjonelle som ble stemplet som kommunister. Det vanligste anslaget på antall drepte er mellom 500.000 og én million som blant andre Amnesty International opererer med.

I sitt arbeid nedtegnet i en rapport har folkedomstolen drevet omfattende bevisførsel for både drapene og en rekke andre forbrytelser i forbindelse med prosessen som voldtekt, sexslaveri, tortur og vilkårlig fengsling.

Det mørke kapitellet i Indonesias historie ble kjent for mange i forbindelse med Joshua Oppenheimers kritikerroste dokumentar — av mange kalt et mesterverk — The Act of Killing. Visningene av filmen i Indonesia førte også til at det for første gang ble satt et kritisk søkelys på det nå 51 år gamle folkemordet i indonesisk offentlighet. Filmen følger en av kommandantene som gjennomførte bestialske drap, hans ærlige beskrivelse av disse og hans kamp for å rettferdiggjøre hendelsene overfor seg selv på tross av at det indonesiske samfunnet hyller handlingene. Oppfølgeren, The Look of Silence, følger broren til en av de som ble drept og hans søken etter sannhet i et land hvor drapsmennene er helter.

Til Al Jazeera sier Indonesia-kjenneren Damien Kingsbury fra Melbourne Deakin University at selv om dommen ikke har noen umiddelbar praktisk effekt er den symbolsk veldig viktig og kan bidra til å sette myndighetene under ytterligere press til å anerkjenne historien og gi ofrene erstatning.

Dagens styre i Indonesia er på mange måter en forlengelse av Suhartos diktatur selv om man i dag har valg og er en flerpartistat. Suhartos militærdiktatur var også ansvarlig for den 24 år lange okkupasjonen og massemordene på omlag 200.000 av Øst-Timors 600.000 innbyggere fra 1975 til 1999. Også dette med militær og politisk støtte fra vesten med USA i spissen.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.