Demokratene går inn for å øke minstelønna til 15 dollar

Fibonacci Blue

Bernie Sanders fikk gjennom en av sine viktigste saker da Demokratenes nasjonale komité gikk inn for en dobling av den føderale minstelønna.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Andreas Moksnes

I helgen ble Demokratenes nasjonale komité enig om plattformen for partiets politikk i de kommende fire årene. Blant de største nyhetene er at partiet vil innføre en ny minstelønn i USA på 15 dollar timen. En slik reform har vært blant kampsakene til senator Bernie Sanders i Demokratenes valgkamp for å bli partiets presidentkandidat.

LES OGSÅ: Nå aukar løna i Seattle – takka vera sosialisten Sawant

Dagens minstelønn på 7,25 dollar er blitt kalt en ”sultelønn” av Sanders, som hadde innføring av en ny standard som ett av sine viktigste krav før han ville godta tapet for Hillary Clinton. Vedtaket kommer også takket være kampanjen Fight For $15, som siden 2012 har kjempet for høyere minstelønn for arbeidere, blant annet i fast food-bransjen. Kampanjen nådde sitt høydepunkt da titusenvis av arbeidere over hele USA demonstrerte i gatene i fjor. Aksjonene har ført til at flere byer har innført minstelønn i henhold til kravet deres.

LES OGSÅ: Til gatene i over 200 byer for en lønn å leve av

I plattformen tas det også til orde for andre tiltak som Sanders har uttrykt støtte til. Dette gjelder blant annet en oppdatert og modernisert versjon av Glass-Steagall-loven fra 1933, som skulle adskille kommersielle banker og investeringsbanker, samt avskaffelse av dødsstraffen. Det var likevel enkelte Sanders-idéer som ble forkastet, deriblant å motsette seg TPP-avtalen (Trans-Pacific Partnership) og innføring av en karbonskatt.

Sanders har dermed bidratt til å endre partiplattformen i tråd med sin progressive agenda, akkurat som han ønsket, selv om kampen for å bli Demokratenes presidentkandidat er tapt. Plattformen må vedtas offisielt ved landsmøtet i Philadelphia 25.-28. juli, men det ser ut til at forslaget om å heve minstelønnen har støtte fra et flertall av demokratene.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned