Meksikanske lærere beskutt gjentatte ganger av politiet

FOTO: Regeneración Radio

Søndag ble åtte demonstrerende lærere skutt og drept. Meksikansk politi hevder ukjente angripere står bak og blir ukritisk gjengitt i norsk presse. Videoer fra demonstrasjonen viser politi som skyter på demonstranter.

Nyhet
About Nyhet (774 Articles)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Yngve Heiret

Søndag 19. april ble åtte demonstrerende lærere skutt og drept i et politiangrep i delstaten Oaxaca sør i Mexico. Et titalls mennesker ble skadet under angrepet og flere er meldt såret og arrestert i andre politiangrep de siste dagene.

LES OGSÅ: Mexico – narkostaten ingen rører

Norsk presse kjøper politiets versjon
Siden søndag har veiene rundt Oaxaca vært dekket i en tåke av tåregass og svart røyk fra brennende biler. Norske medier har sitert den meksikanske føderale politisjefen som hevder at det er uidentifiserte sivile som har skutt både mot demonstranter og politi. Men bilder og videoer publisert av meksikanske frie medier viser at det er politiet som skyter med skarpt mot ubevæpna sivile. Andre bilder viser væpna politi som banker opp demonstranter og truer med å voldta og bortføre sympatiserende demonstranter i Mexico by. Politiet har nektet sykehusene å behandle sårede demonstranter og har kastet tåregass inn i demonstrantenes provisoriske helsestasjoner hvor de behandler sårede.

Demonstrantene er lærere organisert i den Nasjonale Foreningen for Utdanningsarbeidere (CNTE). Siden 2013 har de organisert seg i motstand mot regjeringens foreslåtte reformer av Mexicos utdanningssystem. Lærernes fagforening hevder at reformenes egentlige formål er å svekke fagforeningen for å privatisere utdanningssystemet. Lærerne har forsøkt å opprette dialog med regjeringen, men regjeringen har dialog og slått hardt ned på lærernes organiserte motstand. De siste årene er flere organiserte lærere blitt fengslet, skadet eller drept av politiet.

LES OGSÅ: Narkokartellene i Mexico del av makteliten og myndighetene

Befolkningen frykter politiet
De pågående politiangrepene er rettet mot barrikader som er satt opp rundt Oaxaca by for blokkere politiet og militæret ute fra byen. Det er ikke første gang Oaxacas innbyggere kaster ut politiet for selv å ta kontroll over byen. I 2006 var byen uten innflytelse av politi eller politikere i seks måneder da byens innbyggere barrikaderte byen og erklærte seg selvstyrte. Barrikadene ble satt opp for å beskytte byens innbyggere fra politiet som i Mexico er fryktet for sin utstrakte voldsbruk. Barrikadene som nå er under angrep ble satt opp til minne om 2006, men også for å beskytte lærernes fagforening.

De organiserte lærerne får støtte fra organisasjoner og sivilbefolkning over hele Mexico. I Mexico by har flere demonstrasjoner vært holdt. Demonstranter i Mexico by har imidlertid blitt fengslet, truet eller blokkert ute fra gatene og offentlige plasser av opprørspoliti. Det er ventet flere politiangrep i dagene som kommer, særlig mot barrikadene i Oaxaca.

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

2 Comments on Meksikanske lærere beskutt gjentatte ganger av politiet

  1. PeeWeeMadman // at //

    Jeg synes dere burde ha flere artikler som dette. Artikler om ting som skjer rundt omkring i verden som MSM ikke gidder å gi noe særlig informasjon om. Jeg synes også at venstresiden generelt sett burde bli flinkere til å informere om skyggesidene til land med liten eller ingen velferdsstat, slik som Singapore og Sør Korea.

  2. PerVestnes // at //

    Faktisk burde det jo være en grei sak å skyte pøbel som setter fyr på biler og gjør annet hærverk.

Comments are closed.