Hotellstreiken handler også om integrering

Foto: Christian Øivindsønn Boger / Osloportalen

Streiken innen hotell- og restaurantnæringen handler ikke bare om å få hevet lønningene hos en gruppe lavtlønnede. Den handler også om å sørge for at vi kan ha et sosialt og inkluderende arbeidsliv.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Christian Øivindsønn Boger

Den siste ukes streik innen hotell- og restaurantbransjen har fått stor oppmerksomhet og slik var det også under søndagens 1.mai-feiring i hovedstaden. De streikende i sine karakteristiske gule streikevester utgjorde et stort og godt synlig innslag under markeringen på Youngstorget.  Sympati til de streikende manglet det ikke på fra talerstolen.

— Arbeiderne som nå er tatt ut i streik er en gruppe som så absolutt fortjener en bedre lønnsutvikling og en større anseelse for den innsatsen de legger ned, sier lederen i Oslo AUF, Agnes Viljugrein.

Handler ikke bare om lønn
Viljugrein har en far som jobber som kokk og kjenner derfor svært godt til forholdene i bransjen. Hun er klar på at årets kamp ikke bare dreier seg om lønn men også andre viktige faktorer som integrering og hvilket arbeidsliv vi ønsker oss i framtiden.

— I hotell- og restaurantnæringen finner vi arbeidere fra en rekke land og dermed er en god lønnsutvikling her også svært viktig for å få til en god og sosial integrering av innvandrere inn i det norske arbeidslivet, understreker hun.

Hun er klar på at næringen, som en integreringsarena, spiller en unik rolle i det norske arbeidsliv og er redd denne kan ødelegges om ikke lønnsnivået blir hevet betydelig.

— Får vi ikke en kraftig oppjustering av lønna og mer ordnede arbeidsforhold innen hotell- og restaurantbransjen er dette et klart tegn på at myndighetene ønsker sosial dumping velkommen, sier Viljugrein.

Under appellen søndag understreket AUF-lederen også viktigheten av den kampen dagens streikende gjør for de kommende generasjoner.

— Som alle som er her kan se går jeg nå siste året på videregående. Derfor vil jeg få lov til å takke de streikende for den innsatsen de gjør ikke bare for å bedre sine egne lønns- og arbeidsvilkår, men også for den innsatsen de gjør for at kommende generasjoner skal kunne ha skikkelige forhold på arbeidsplassen, påpekte hun.

Godt oppmøte
Søndag var lørdagens værtristesse glemt. Regn og kjølige temperaturer var i hovedstaden byttet ut med lettskyet vær og en mer levelig vårtemperatur. Selv sola fant det for godt å titte fram rett før dagens hovedtaler, LO-leder Gerd Kristiansen, skulle gå på talerstolen. Når man ikke kunne klage stort på været var det heller ikke mye å si på oppmøtet under årets markering. Under hovedparolen ‘Arbeid for alle’ var budskapet helt klart. Kampen mot arbeidsledighet og et velfungerende og ryddig arbeidsliv er viktigere enn noen gang.

— Nå må vi sørge for å få en nasjonal dugnad i kampen mot arbeidsledighet slik at vi nok en gang kan klare å gi ‘arbeid til alle’, sa LO-leder Gerd Kristiansen.

Protest mot gambisk regime
1.mai er historisk en dag for internasjonal solidaritet og arbeiderkamp. Slik ble det også i år med en rekke internasjonale innslag i hovedstadens 1. mai tog. Her kunne sees paroler både for et fritt Palestina, kamp for kurdernes rettigheter og internasjonal forbrødring over landegrensene. I tillegg til en rekke faner og bannere deltok flere gambiere i årets 1. mai toget hvor de protesterte mot landets autoritære regime.

 

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned