— Hausmania-salget er dårlig lokalpolitikk

Foto: Christian Øivindsønn Boger / Osloportalen

Torsdag ettermiddag vedtok en enstemmig finanskomitè i Oslo bystyre å gå inn for salg av det omstridte Hausmanns-kvartalet til private eiendomsinvestorer. – En dårlig politisk avgjørelse, mener motstanderne av salget.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Christian Øivindsønn Boger

Framtiden til Hausmanns-kvartalet har i flere år vært en het politisk potet hvor de borgerlige partiene har ønsket et salg til private investorer, mens partiene på venstresiden i all vesentlighet har støttet at kommunen fortsatt skal eie eiendommene. Særlig i valgkampen gikk flere av partiene som nå sitter i byrådet hardt ut mot et salg av eiendommene. Motstandere av torsdagens avgjørelse i finanskomiteen viser at det er langt fra valgløfter til den politikken man her har ført i praksis.

— Dette vedtaket er et eksempel på en veldig dårlig politikk. Ikke bare er dette dårlig byutvikling men det er også dårlig finans- og kulturpolitikk, sier bystyrerepresentant for Rødt, Marit Halse, til Arkitektnytt

LES OGSÅ: Bystyret i Oslo går inn for at prestebolig blir byøkologisk kulturhus

— Burde søkt juridisk råd
Halse mener utviklingen i saken, og da ikke minst den siste tids informasjon om at utbyggeren Urbanium ønsker å rive deler av kvartalet, burde ha ført til at det sittende byrådet oppsøkte juridisk bistand for å få en ny evaluering av salget.

— Vi kan være rimelig sikre på at det forrige byrådet ikke har søkt den type juridiske råd, siden de hele veien har ønsket å selge kvartalet. Da blir det ekstra alvorlig at det sittende byrådet ikke har ønsket egen juridisk rådgivning, sier hun.

Hun får støtte av ildsjel og styremedlem i kulturhuset Hausmania, Ole Pedersen. Pedersen har helt fra starten av vært en ivrig motstander av salg av eiendommene til private utbyggere og mener torsdagens avgjørelse viser hvor lite innsikt finanskomiteens medlemmer har når det gjelder spørsmål om boligpolitikk og byutvikling.

— Her er det tydelig at kommunens rolle i byutviklingen kun skal være å legge til rette for private utviklere. Uavhengig av om det går på bekostning av eksisterende beboere, nærmiljø og lokale initiativ, sier han.

LES OGSÅ: Varsler kamp mot salget av Hausmania-kvartalet

En vanskelig sak
Kritikken mot byrådspartiene, og da ikke minst SV og MdG, har vært sterk. Så langt gikk kritikken at årsmøtet i MdG i Oslo vedtok en resolusjon som innebar at man ønsket å bevare eiendommene i kommunens eie. Partiledelsen og bystyregruppa har dog ikke tatt hensyn til dette vedtaket. Gruppeleder Harald Nissen sier han er lei for at man ikke fant noe godt alternativ til det forrige byrådets forslag om salg av eiendommene. Han understreker også at det var lite det nye byrådet kunne gjøre da salgsprosessen allerede var så å si ferdigstilt fra deres forgjengere.

— Resolusjonen fra årsmøtet viste klart at partiet står samlet bak kravet om at kommunen skal beholde Hausmannskvartalet. MdG fått makt i Oslo, men vi kan likevel ikke bestemme alt, og vi kan ikke trylle, sier han til partiets hjemmesider.

Byrådskollega, og gruppeleder for SV, Sunniva Holmås Eidsvold, understreker også at dette har vært en vanskelig sak å håndtere ettersom partiet var sterkt imot salget før de kom til makta i Rådhuset.

— Dette har vært en krevende sak for SV, og selv om vi ikke vet nøyaktig hvilke juridiske undersøkelser byrådet har basert sin innstilling på, respekterer vi og stoler vi på disse vurderingene, sier hun.

Det var torsdag kveld ikke mulig å få noen kommentarer fra beboerne i Hausmannsgate 40 som vil bli stående uten boliger etter salget av eiendommene.

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned