Fratatt alt håp klamret hun seg til livet – reddet fra turberkolosedøden

Barna besøkte moren på sykehuset, og selv de minste forsto fort at det ikke var noe håp for henne. Hun var der for å dø av tuberkolose.

Nithiya Nareshkumar
Om Nithiya Nareshkumar (1 artikler)
Nithiya Nareshkumar er leder for MedHum i Oslo, Medisinstudentenes humanitæraksjon.

Perspektiv. Alt blir satt i perspektiv.

På et venteværelset på Leger Uten Grenser sitt kontor i Mumbai, satt jeg og ventet på møte med min første pasient, Eshuta. På forhånd hadde jeg satt meg inn i hva tuberkulose er og hvilken innvirkning en slik sykdom har på kroppen. Jeg var klar for hva som ventet. Det ante meg ikke da, hvor feil jeg kom til å ta.

Hun smiler og hilser da jeg kommer inn. Kroppen og ansiktet sier hun er frisk, men øynene forteller en annen historie. Damen i 40-årene ble rammet av tuberkulose og HIV for to år siden. Hun hadde ikke råd til behandling, og den utviklet seg til multiresistent tuberkulose og videre til XDR, utvidet multiresistent tuberkulose. Hun veide knappe 20 kg da hun ble lagt inn på sykehus. Da hun lå på sykehuset la de bomullslaken rundt sykesengen hennes. Beskjeden var klar. Når du dør, ikke om, men når du dør, har vi lagt alt til rette for deg, da skal du tulles inn i dette lakenet og bæres ut så fort som mulig, slik at en annen får plassen din. Å ta fra noen håpet på denne måten er grusomt.

Hjelpen kom
Barna besøkte moren på sykehuset, og selv de minste forstod fort at det ikke var noe håp for henne. Hun var der for å dø. Leger uten grenser fant henne. De reddet henne.

Dette er en kvinne som giftet seg i svært ung alder og hadde en mann som drakk hver dag og mishandlet henne fra hun var 19 år. Eshuta har tre barn som hun sendte på internat slik at de ikke skulle bli rammet av det som hendte henne. Hun lå lenge i en seng hvor ingen ga henne håp, hun var blitt pakket inn og lagt ned for å dø.

Hun har blitt behandlet dårlig, hun har levd et tungt liv, men likevel så hun meg inn i øynene og sa følgende; «Noe godt kommer ut av dette. Det er det jeg forteller mine barn, og det er det jeg forteller meg selv. Noe godt kommer ut av dette».

Å overleve etter å bli fratatt håpet på en slik måte er menneskelig styrke på sitt aller beste. Det var denne kvinnen for meg. Hun er en av de sterkeste damene jeg har møtt i mitt liv. Et symbol på styrke, et symbol for håp.

Nithiya Nareshkumar har sammen med med fire andre medisinstudenter vært i India, møtt pasienter og sett hva MedHum samler inn penger til. Eshuta var den første pasienten hun møtte, og det sterkeste møte hun hadde med tilsynsreisen.

MedHum – Medisinstudentenes humanitæraksjon
MedHum er Norges største studentdrevne humanitæraksjon drevet kun av frivillige medisinstudenter. Hvert partallsår arrangerer MedHum aksjon for å samle inn penger til humanitære prosjekter. I 2016 går alle pengene vi samler inn, uavkortet til Leger Uten Grensers tuberkuloseprosjekt i Mumbai, India.

1/3 av verdens befolkning er smittet av sovende tuberkulosebakterier, men sykdommen utvikler seg først når immunforsvaret blir svekket, grunnet for eksempel av HIV. Dersom man er motstandsdyktig mot mange av dagens behandlingsmuligheter, utvikler sykdommen seg til multiresistent tuberkulose. Multiresistent tuberkulose er en av Leger Uten Grensers ti glemte kriser i 2015. Hvert år rammes en halv million mennesker av multiresistent tuberkulose, og India står for omtrent 25 % av omfanget. Det siste tiåret har 5 millioner mennesker utviklet multiresistent tuberkulose. Kun 1 % av de rammede har hatt tilgang til behandling. 1,5 million mennesker har mistet livet.

Dette er fakta om tuberkulose som var ukjent for oss også. Det er altfor mange som smittes, altfor mange som ikke får behandling og altfor mange som ikke har kunnskap om sykdommen. Det er derfor viktig at vi sprer informasjon og hjelper andre som er døden nær, som Eshuta. Vi må sammen stoppe tuberkulose! Er du med?

Les mer om MedHum, hvordan du kan donere penger og arrangementene våre på hjemmesider medhum.no eller på www.facebook.com/OsloMedHum

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned