Trekk Oljefondet ut av skatteparadiser!

Foto: Kiwiev

Oljefondet støtter opp om og benytter seg av strukturer som undergraver ikke bare verdens skattesystemer og vår egen velferd, men også selve demokratiet.

Hanne Sofie Lindahl
Om Hanne Sofie Lindahl (2 artikler)
Hanne Sofie har vært leder i Changemaker siden 2014, og har lang fartstid i organisasjonen. Hun har en bachelorgrad i internasjonale studier fra Universitetet i Oslo.

Den siste uka har Panama Papers sjokkert en hel verden med sine avsløringer om at kjendiser, statsledere og bedrifter bruker skatteparadiser for å gjemme unna penger og slippe å betale skatt. Til tross for skandalene er ikke dette nye opplysninger.  Vi har lenge visst at det globale finansmarkedet muliggjør skattesnusk, og sett på at myndighetene har lukket øynene for det vi vet skjer bak lukkede dører.

LES OGSÅ: Panama Papers: Hoder bør rulle, men de største bandittene slipper unna igjen

Åpenhet mot kriminalitet
Også vår egen sparebinge, Oljefondet, har blitt satt i rampelyset den siste uka. Oljefondet har investert 145 milliarder kroner i skatteparadisselskaper og har opprettet to datterselskap i Luxembourg og Delaware. Til sammen har Oljefondet nesten 200 milliarder kroner investert i disse oasene av hemmelighold. Til tross for et stortingsflertall bak gode etiske rammer for forvaltningen, har bruken av skatteparadis blitt godkjent. I fjorårets behandling av stortingsmeldingen for Oljefondet valgte flertallet på Stortinget å ikke slå ned på Oljefondets bruk av skatteparadiser. Dermed fortsetter Oljefondet å støtte opp om og benytte seg av strukturer som undergraver ikke bare verdens skattesystemer og vår egen velferd, men også selve demokratiet.

Skatteparadiser er svært forskjellige, men har likevel en rekke karakteristikker. Det er områder eller land som tilbyr høy grad av anonymitet og fleksible regler for registreringer. Skatteparadis har forskjellig skattesystemer for lokale innbyggere og utlendinger og tilbyr ofte en tjeneste som kan hjelpe investorer til å unngå en lov eller skatt investoren hadde måttet betale i et annet land. Åpenhet og offentlig tilgjengelig informasjon er det beste verktøyet mot økonomisk kriminalitet. Skatteparadis bidrar til det motsatte, nemlig økt hemmelighold. Få ting er så attraktivt for lyssky aktivitet som løfter om at opplysninger om hvem som egentlig eier selskapet og hvor kapitalstrømmen gjennom selskapet går, forblir ukjent. For å sikre et åpent og demokratisk samfunn der det er mulig å etterprøve forvaltningen, er åpenhet og allmennhetens tilgang på informasjon en nødvendighet.

Skatteparadisene tar penger fra velferd
Skatteunndragelse går hardt utover oss, men enda verre er det for befolkningen i fattige land. Nesten 500 milliarder kroner forsvinner årlig ut av afrikanske land gjennom ulovlig kapitalflukt ifølge konservative beregninger. Store deler av disse pengene finner veien gjennom skatteparadiser. Manglende skatteinntekter gjør det umulig å bygge opp tilstrekkelig helse- og utdanningssystem. Ved å investere i skatteparadis støtter Oljefondet opp om et globalt hemmeligholdssystem som forhindrer andre lands velferd. Det er et paradoks at Oljefondet investerer i strukturer som undergraver inntektsgrunnlaget for den velferden Oljefondet er opprettet for å sikre.

Oljefondet, som en av verdens desidert største pengebinger, bør bidra til å fremme innsyn og åpenhet, og slutte å legitimere et finanssystem som muliggjør skatteunndragelse. Mens media i disse dager jakter på enkeltpersoner og løfter skandalefokuset, er det viktig at Stortinget ikke igjen lukker øynene for det egentlige problemet: Urettferdige strukturer som legger til rette for aggressiv skatteplanlegging, hemmelighold og kapitalflukt. Nå har stortinget mulighet til å vise at Norge kan ta ledelsen i kampen mot skatteparadiser!

Teksten er skrevet i forbindelse med demonstrasjonen Oljefondet ut av skatteparadiser som vil finne sted utenfor Stortinget mandag 11. april 18:30.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på Trekk Oljefondet ut av skatteparadiser!

  1. AvatarHalvard Bjerknes // 2016-04-13 kl 12:03 //

    Er det en aktuell problemstilling at oljefondet unndrar skatt?

Kommentarfeltet er lukket.