Aker Kværner kan være innblandet i ny internasjonal korrupsjonsskandale

I en svært omfattende korrupsjonssak knyttet til det Monaco-baserte selskapet Unaoil nevnes Aker Kværner som en samarbeidspartner.

Nyhet
Om Nyhet (775 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Kristian Larsen Bredal

Huffington Post og Fairfax er i gang med å avdekke omfattende korrupsjon som involverer flere av verdens største multinasjonale selskap. Avsløringene baserer seg på flere titalls tusen eposter og dokumenter, de fleste fra tiden mellom 2003 og 2012 og viser at Unaoil i samarbeid med andre giganter har bestukket seg til kontrakter verden over.

Dokumentasjonen ble overlevert av noen som ønsket at virksomheten noen av verdens rikeste og mektigste mennesker har holdt på med ustraffet skal avsløres. Saken kommer trolig til å vokse i omfang etterhvert som flere detaljer publiseres. Straffesaker vil følge.

Aker Kværners mistenkelige pengeoverføringer

Unaoil har, ifølge grunnleggeren Ata Ashani, en enkel forretningsmodell, nemlig å «integrere vestlig teknologi med lokale krefter». Selskapet operer i Midtøsten, Sentral-Asia og Afrika, og på kundelisten står blant andre Samsung, Rolls Royce, ABB og en rekke store oljeselskaper. Unaoils egen nettside opplyser at de har samarbeidet med Aker Solutions i Spania, men det er Aker Kværners virksomhet i Kazhakstan som settes i forbindelse med mistenkelige pengeoverføringer.

Unaoil er under granskning

I første omgang har avsløringene lagt vekt på Unaoils rolle i Irak og Midtøsten. Journalistene peker på at korrupsjon bidrar til å destabilisere politiske institusjoner, øke økonomisk ulikhet og at jihadister bruker korrupsjon i sin propaganda. Flere artikler vil følge om Unaoils virksomhet i Asia. Dersom et norsk selskap igjen har brukt ulovlige metoder for å få tilgang på på andre lands ressurser, må det få konsekvenser.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned