Autonomia: en motstandskamp på egne premisser

Den meksikanske kampen mot den nyliberalistiske statens overgrep er variert. Bli kjent med zapatistas og gruppers egenartede kamp for selvstendighet.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Autonomia er en serie laget av Yngve Solli Heiret og Ingrid Holland og først publisert på RadiOrakel

Vi skal snakke med sosiale bevegelser og politiske aktivister. Vi skal møte urfolk som står i fare for å miste eller allerede har mistet retten til territoriene de lever på. Vi skal snakke om kvinnekamp og møte bevegelser som organiserer væpna selvforsvarstyrker. Vi skal også få et innblikk i det brutale møtet med statlig undertrykkelse og systematisert vold disse bevegelsene står overfor.

I første episode skal vi bli kjent med det voldsherjede Mexico. Vi drar til landet som er preget av en gjennomkorrupt stat og mektige narkokarteller. Høyskoleprofessor Roy Krøvel forteller oss om landets komplekse politiske situasjon før vi drar til Chiapas sør i Mexico, hvor urfolksbevegelsen zapatistene har tatt til våpen for å ta avstand fra den meksikanske staten. Vi er med på feiringen av 22-årsjubileet for zapatistenes opprør og får høre om deres syn på motstandskamp og selvstyre.

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned