Søstre, kamerater – Sol bakom skyan for hverdagsforbildene!

FOTO: Wikipedia

Hverdagsforbildene er kvinner som jobber 40% stilling som sykepleier og er tilkallingsvikar for å forsørge familien.

Tor Erlend Nordhuus
Om Tor Erlend Nordhuus (2 artikler)
Tor Erlend Nordhuus er samfunnsorientert og samfunnsengasjert fagforeningsaktivist med tilknytning på den politiske venstresiden, opprinnelig fra Helgeland, Sømna, boende i Bodø.

Gratulerer med den internasjonale kvinnedagen i går 8. Mars! Folk går i tog over hele verden, i Sri lanka, Afghanistan, Venezuela, Palestina, Cuba, og Norge. I Norge ble kvinnedagen markert for første gang 1915, da Aleksandra Kollontaj fra Russland talte ved et stort fredsmøte i Oslo.

Da Herbjørg Wassmo skrev den sprakende lyriske «Sol bakom skyan» hadde hun ei tante som modell for diktningen, i en tid da kampen for likestilling pågikk for fullt.

«Kjemp før et samfunn
der vi får en plass
der kvinnfolk kan tjen pengan sjøl
knyt skautet på haka og vis du e sta
det e sol bakom skyan kvær dag»

Denne lyrikk er på en måte hyllest til de kvinnelige hverdagsforbildene, eller etterkommerne av den stolte, tøffe, selvstendige nordnorske «Fiskerkona» om du vil.

Sykepleiere som leser teksten vil nok nikke anerkjennende til akkurat «sol bakom skyan som også er forbundets logo.

Felles for disse hverdagsheltene er at de er alle kvinnene vi møter, ikke bare den ene dagen i året, når vi feirer og markerer kvinnesak, men alle de andre dagene i året.

Hverdagsforbildene, hvem er de? Jo de er helt vanlige kvinner. Hverdagskvinner.

Hverdagsforbildene
Det er kvinner som står opp tidlig for å bake bursdagskake til sitt barn, og deretter smører frokost til både mann og barn, som jobber 40% stilling som sykepleier og er tilkallingsvikar for å forsørge familien og sier tydelig « 40% stilling? Dette er likestilling det – i revers rett inn på nærmeste skyllerom!»

Det er kvinner i offentlig sektor som bestemmer seg for å få opp lønna si – og som ikke er redd for å si hva de mener at de er verd i kroner og øre. Disse kvinnene kan si: «Yrker som krever tre års høyere utdannelse, viser at ingeniører, journalister, kommunikasjonsrådgivere, økonomer, politibetjenter, grafisk designere og systemutviklere (hovedsakelig der menn jobber) – tjener mellom 50. 000 og 180.000 kroner mer i snittlønn enn oss kvinnelige sykepleiere. Hvorfor er det sånn spør de seg? «Jo det handler om diskriminering, verdsettingsdiskriminering» svarer de.

Det er kvinner som griper inn når andre kvinner eller jenter blir snakket stygt om, bare fordi de ikke oppfyller forventingene til hva det vil si å være ”kvinne”.

Det er kvinner som gir kloke råd, som ikke salter ned sin kunnskap, men som deler den når andre spør. Det er bare å ta seg en titt rundt der du bor.

Alle kvinnlige feminister er hverdagskvinner
Hverdagsforbilder for min del er blant annet mennesker som min mor, min mormor, eller kollegaer, ansatte, som alle vært aktive i kvinnesaksspørsmål, i fagforeninger, rettferdigghet, opptatt av lønn, kvinners rettigheter, eller ve og vel i sitt lokalmiljø. Vi møter de alle sammen i nabolaget, i lokalpolitikken, utenfor politikken eller på jobben. Disse kvinnene er likeverdige, men de opplever ikke likestilling eller likelønn. Vesentlig forskjell.
Kanskje tenker hverdagsforbildene ikke selv at de er forbilder, fordi de tenker at «vi er så vanlige”?

En av disse hverdagkvinnene sa til meg en gang: «Hadde all jobben i heimen vært lønnet, hadde det pinadø vært dokker mainnfolk som hadde vært diskriminert, hadde det ikke?»

De kvinner som vil forandre og fornye hverdagen, de er de ekte heltene. Kvinner som river ned hindrene. Kvinner som river ned barrierene.

Gratulerer med gårsdagen alle kvinnelige hverdagshelter, jeg kjenner mange av dere!

For å si det med Vømmøl, «Det e ittjnå som kjæm tå sæ sjøl» -Fortsett kampen!

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned