Et nytt liv og en fremtid

Foto: Morten Gjerde

Dagen var både tåkefull og mystisk. Norge ble siste stoppested for Ismal Darwish og hans gravide kone, Zarin Naasan.

Morten Gjerde
About Morten Gjerde (1 Articles)
Morten Gjerde har jobbet med dokumentarisk fotografi i en årrekke, både nasjonalt og internasjonalt.

Ismal Darwish og hans gravide kone Zarin Naasan bestemte seg tidlig i september. Dersom de og datteren deres Nojin på ett år skulle ha en fremtid, så måtte de vekk fra Kobani.

Byen er en av de mest krigsbelastede byene i Syria. Kobani ligger helt nord i landet, på grensen til Tyrkia, og ligger i kryssild mellom IS og Kurdiske opprørsstyrker.

De la nå ut på en reise som skulle bli både lang og vanskelig. Ismal hadde også tatt med seg søsteren sin, Fatima, på ferden. Det ble mange veivalg før de den 15 september nådde den norske grensen. Fra Tyrkia gikk flukten gjennom Hellas, Makedonia, Serbia, Ungarn, Østerike, Tyskland, Danmark, Sverige og, til sist, Norge.

Her ble de plassert i et av de nye akuttmottakene som er opprettet. Bygda Bolkesjø, en liten fjellbygd i Telemark med 40 lokale innbyggere, har tatt imot 150 flyktninger i et av bygdas to nedlagte hoteller. For mange vil nok dette oppleves som en gudsforlatt plass. Nærmeste butikk er tre timers gange unna. Men det er fredfullt der og akkurat nå er nok det viktigst for computeringeniøren Ismal og hans kone Zarin.

De har forlatt alt hjemme, i håp om et nytt liv og en fremtid.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bildehistorien er laget av Morten Gjerde, fra Bolkesjø, til Radikal Portals, Morgenbladets og Oslo industriarbeidermuseums fotokonkurranse, Welcome to Norway. Denne serien kom til ved en tilfeldighet da han traff på Ismal og Zarin, etter at de sto langs veien og haiket. Dagen var både tåkefull og mystisk og ga rammen rundt denne serien som forteller litt om deres så langt siste stoppested her i Norge.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned