Dødsfallet i Valdres: Vil ha psykisk helse som skolefag

Foto: Beboehmer

Unge er svært opptatt av fysisk aktivitet, men få tenker på trening av den psykiske helsa. Nå vil et lokallag i Mental Helse ha psykisk helse som obligatorisk skolefag.

Nyhet
Om Nyhet (717 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Christian Øivindsønn Boger

Etter nyttårshelgens tragiske dødsfall til en 13 år gammel jente i Valdres har fokus nok en gang blitt rettet mot mobbing og annen psykisk terror og de alvorlige konsekvenser dette kan få for unge mennesker. Med denne og tidligere episoder i friskt minne mener nå foreningen Mental Helses lokallag på Stovner at det er på tide at psykisk helse og arbeidet med dette får en større plass i dagens skole.

— Alle snakker om fysisk aktivitet, trening på helsestudio, slankekurs, smilekurs og annet, men få eller ingen snakker om psykisk helsetrim. I skolen har blant annet naturfag, fysisk aktivitet og mat og helse fast plass på timeplanen. Hvorfor står ikke psykisk helse der også, spør lokallagsleder for Mental Helse Stover, Gunn Pound, på foreningenes egne hjemmesider.

LES OGSÅ hvordan regjeringens satsing på tester og harde krav i skolen kan ødelegge elevenes psykiske helse: En blå-blå uhelsepolitikk

– Tiden er overmoden for et slikt fag
Etter å ha kjempet for innføringen av et slikt fag i mange år mener hun nå det er på høy tid at norsk skole setter dette på timeplanen.

— Tiden er overmoden for å tenke forebygging. Innføringen av skolefaget psykisk helse vil utvilsomt spare samfunnet for store utgifter. I tillegg vil det spare mange tusen mennesker for lidelser og tragedier, sier Pound.

Gun Pound og Mental Helse Stovner vil ha psykisk helse som obligatorisk fag i norsk skole. Foto: Mental Helse

Gunn Pound og Mental Helse Stovner vil ha psykisk helse som obligatorisk fag i norsk skole. Foto: Mental Helse

Hun mener målet med faget må være å lære barn og unge å sette ord på sine egne tanker og følelser gjennom deltagelse i samtalegrupper. I tillegg mener hun elevene må få opplæring i ulike forskjellige psykiske lidelser og reaksjonsmønstre disse fører med seg. Elevene må, ifølge Pound, også lære om og få tildelt ulike verktøy for hvordan man kan takle livets små og store kriser.

Vil minske frykten
Ved å innføre et slikt fag i skolen håper Pound og hennes medlemmer at dette kan føre til en større åpenhet rundt psykisk helse og psykiske problemer enn hva som er tilfellet i dag.

— Jeg tror innføringen av et slikt fag kan føre til en større åpenhet og forståelse mellom mennesker og bidra til å minske frykten for det å bli sett på som annerledes, understreker hun.

Foreningen ser det også som svært sannsynlig at innføringen av et slikt fag kan gjøre mye for forebygge uønskede hendelser som selvmord, mobbing og skolefrafall. Samtidig mener de at toleranseevnen hos norske elever vil økes.

— Psykiske lidelser koster samfunnet rundt 40 milliarder årlig og rundt 225.000 mennesker står utenfor arbeidslivet på grunn av slike lidelser. Nå er det på tide at politikerne tar problemet på alvor og setter av penger på utdanningsbudsjettet til et slikt fag, konkluderer hun.

• LES OGSÅ hvordan systemet som er bygget for å hjelpe kan bryte ned barn med psykiske problemer: Brutt ned av systemet, i verdens beste land å bo i

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.