Forbud mot burka løser ingenting

Å forby burka vil ikke frigjøre den muslimske kvinnen, skriver Rebecca Staurset

Hvis vi skyver alle problemene under burkaen og forbyr dem, forsvinner de da som ved et trylleslag?  

Rebecca Staurset
Om Rebecca Staurset (1 artikler)
Rebecca Staurset er kjønnsstudiestudent ved Universitetet i Bergen

Burkaen har blitt et symbol på alt vi kritiserer ved muslimsk kultur og er i ytterste konsekvens blitt et symbol på våre fordommer om «den muslimske kvinnen som undertrykket».  Kvinners burkabruk viser at de ikke har integrert seg i de vestlige samfunn, og at de kanskje ikke vil integrere seg heller, eller at de kanskje ikke får lov av mennene sine.

Ekstreme burka-brukere

Burka blir sett på som ekstremt, men hvorfor? Fordi den skjuler så mye? Undertrykker den kvinnekroppens naturlige seksualitet, kontrollerer den den, eller frigjør den kvinnen fra å bli uløselig knyttet til utseende og skjønnhet? Og ikke minst frigjør den kvinnen fra eventuell uønsket oppmerksomhet fra menn?  Noen mener dette siste umyndiggjør menn, fordi det er kvinnene som må beskytte seg mot menns ukontrollerbare seksuelle følelser og ikke menn som skal kontrollere seg.

Andre muslimske kvinner vil kanskje verken gå med burka eller hijab, selv om de ønsker det, fordi de vil slippe stempelet «undertrykket». Likevel kan undertrykkelse forekomme uavhengig av hijab- og burkabruk, både innenfor og utenfor islam.

Korte skjørte og dype utringninger

På den andre siden har vi den vestlige kvinnen, som går mest mulig utfordrende kledd, med kortest mulig skjørt og dypest mulig utringning, i alle fall på reklameplakatene. Men vanlige vestlige kvinner har friheten til å gå kledd som de vil, eller?  Kan de virkelig velge?

Er denne kvinnen mindre undertrykket hva gjelder utseende og klær?  Er det ikke mannen som ønsker at kvinner skal gå slik kledd? Hvem er det som avgjør trendene for de største motehusene i vesten? For det meste er det menn.  Kvinnens skjønnhet og attraktivitet blir knyttet til hva mannen ønsker å se, såkalte dameblader skriver om «Trender han vil se deg i» eller «Sminken som gjør ham mo i knærne».  Det er også en tynn linje mellom å være for prippen og usexy og å kle seg som om man ber om uønsket seksuell oppmerksomhet.

Er vi da så forskjellig som vi vil ha det til? Er vestlig kvinner så lite undertrykket mens muslimske kvinner, som velger å dekke seg til, må lære seg å være like frigjort som oss?

Paternalistisk og undertrykkende overfor kvinnen

Det er klart at ikke alle vestlige kvinner går lettkledd (spesielt ikke om vinteren) og at ikke alle muslimske kvinner går tildekket (bortsett fra kanskje om vinteren).

Tror vi ikke at muslimske kvinner i burka vet hva de holder på med? Når en går ut ifra egne verdier og tolkninger av burkabruk og bestemmer overfor en annen gruppe mennesker som har en annen tolkning av det samme, er det både paternalistisk og undertrykkende, og når vi skyver alle problemene vi forbinder med islam under burkaen og håper at de går vekk av seg selv, undergraver vi viktigheten av det som ligger under.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.