Til vår statsminister Erna Solberg. Ha en riktig God Jul

Foto: Jamie Grant

Det er ikke alle som feirer jul i rikdom og overflod.

Tori Einarsdottir Hovde
Om Tori Einarsdottir Hovde (1 artikler)
Tori Einarsdottir Hovde er utdannet yrkessjåfør, har jobbet som vaktmesterassistent på Kistefos Museum og har to barn. Hun har diagnosene ME, fibromyalgi, revmatisme, og PTSD. Hovde fikk innvilget midlertidig uførestøtte i 2009 av NAV Hønefoss, for to år om gangen. I 2014 ble alle søknader om uføretrygd avslått.

Kjære statsminister, kom på besøk til meg.

Du som er vår leder burde vite hvordan jeg som borger har det. Du som skal styre vårt land, må da se hvordan folket ditt lever. Jeg vil ta deg med inn i min verden. Vise deg min lille rikdom. Den som du tar for gitt, eller ser som en bagatell. Jeg vil vise deg at lovene her til lands, ikke fungerer for alle. Jeg vil servere deg et måltid jeg har råd til. Varme brødskiver i steikepanna med ekte smør. Kanskje litt ridderost oppå..

Jeg vil vise deg hunden min som er dødssyk og trenger livsnødvendige medisiner. Som jeg egentlig ikke har råd til å kjøpe men som hun selvfølgelig må ha. Selv om hun blir tynnere og tynnere av sin sykdom.

   • LES OGSÅ hvordan møtet med NAV kan få folk til å føle seg skamfulle og som snyltere på samfunnet: Naver eller menneske, hvem er jeg?

Jeg vil ta deg med på butikken når jeg panter min skjulte kapital av tom-gods, der hver usle lille flaske gir meg minst ei krone tilbake. Og jeg vil vise deg hvor lite jeg kan kjøpe. Hvor nøye jeg må være med valg av matvarer. Så må du selvfølgelig bli med meg på baksiden av butikken å kikke i containerne. Jeg kan gråte når jeg ser hva de kaster der,som jeg må gå forbi i butikken fordi det er over mitt budsjett. Jeg tar med meg det som er spiselig. Til dyra mine.

Jeg vil ønske deg velkommen!

Jeg vil kjøre min gamle bil med deg i mitt distrikt, bare vi kan dele dieselutgiftene. For det er ingen andre alternativer jeg har råd til å bruke. Jeg vil ønske deg velkommen inn i mitt lille krypinn, der varmen er min kappe av glede når jeg har ved. Og skulle du overnatte, så må vi dele på å fyre i ovnen om natta. Husk å ta med hodelykt, fordi det er mørkt på vei til utedassen.

Jeg sover godt Kjære Erna Solberg. Det er lenge siden jeg har vært hos tannlegen nå. Så jeg er glad jeg har sterke tenner. Og dette året har jeg vært hos fastlegen min to ganger. Kun når jeg virkelig måtte. Og den ene regningen har jeg ennå ikke betalt. Men ikke har jeg mareritt om nettene. Jeg sover godt pakket inn i dyner fra bruktsjappa og ullpledd fra loppemarkeder. Jeg har ikke dårlig samvittighet for andre, en mine egne barn som bor et annet sted og som jeg ikke har råd til å engang gå på kino med.

   • LES OGSÅ hvordan politikere og næringslivstopper skaper et uriktig bilde av landets uføre: Uførebløffen

Jeg kan ikke tillate meg å leve med smertene fordi det ville knekket meg fullstendig. Selv om kroppen min er utredet av 5 spesialister som sier at jeg er arbeidsufør. Men det hjalp ikke det. Fikk ikke hjelp fra forvaltningen og ble nektet trygd. For ikke å miste alt jeg eier, mottar jeg ingen ytelser fra stat eller kommune. Jeg elsker livet Derimot så har jeg så gode varme vakre sjeler rundt meg som er så generøse. Jeg kan gråte av glede for kjærligheten jeg opplever. Den får meg til å stråle. Jeg trenger det, ettersom make-up ikke eksisterer i mine lommer.

Jeg har fortsatt en utrolig vakker natur som jeg kan stirre på i timesvis meditativt. Bare den ikke forsvinner i statskassas dype pengesekk. Jeg har de vakre fuglene på mitt brett, som kikker på meg igjennom vinduet med sine vakre små øyne. Som om de sier at jeg er en god sjel og et godt menneske. Jeg tar meg råd til en meisebolle til dem vet du. Det har de fortjent. Jeg elsker livet og alt som lever. Skulle ønske jeg kunne dele det med deg Erna. Vise deg hvor grønt mitt gress er. Selv under frost og snø.

Mitt juleønske ville være å få min uføretrygd slik jeg en gang hadde krav på og som jeg så sårt trenger og da ville jeg gitt mine beste venner og nære noe virkelig fint som takk for at de hjelper meg så mye. God jul Du får ha en riktig god jul statsminister. Ikke spis for mye på julaften. Da får du vondt i magen og sover dårlig om natta. Og skulle du trenge en kopp med urte-te for fordøyelsen så er lakris-rot og ryllik veldig bra.

Med hilsen

Tori

Brevet er også sendt pr mail til Statsministerens kontor.

• LES OGSÅ hvordan de uføre selv savner det livet som ikke ble: Hvorfor misunner vi de uføre

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

7 kommentarer på Til vår statsminister Erna Solberg. Ha en riktig God Jul

 1. AvatarSveinulv Hagemo // 2015-12-18 kl 18:23 //

  Hadde damen hatt mørk hud og eksotisk navn tipper jeg det hadde vært mange ivrige sympatierklæringer her…

  • AvatarJoakim Moellersen // 2015-12-19 kl 03:19 //

   Det var altså din kommentar til denne kvinnens problemer. Snakker om sympati…

   • AvatarSveinulv Hagemo // 2015-12-19 kl 11:50 //

    Saken er den at det norske regimet er rasistisk mot hvite mennesker. Denne rasismen støtter du, for du er anti-hvit rasist, men jeg støtter den ikke. Jeg vil ikke at hvite skal være undermennesker i eget land mens alle med «rett» hudfarge bæres omkring på gullstol.

    Damen har selvsagt min fulle sympati og jeg kjenner meg igjen i problemstillingen. Og jeg ser den grelle kontrasten mellom asylsøkere som innlosjeres på flotte hoteller mens hvite behandles som dritt – bare på grunn av deres hudfarge.

    • AvatarJoakim Moellersen // 2015-12-19 kl 17:39 //

     Du må leve i en parallell virkelighet om du tror at mørkhudede bæres på gullstol i Norge. Hvem har minst inntekt? Hvem har høyest arbeidløshet? Hvem har størst helseproblemer? Hvem har en mest utrygg hverdag? Hvilke land går vi til krig mot, de med hvite eller brune innbyggere?

     Det er mange hvite mennesker i Norge som blir behandlet som dritt av myndighetene. En av dem har skrevet en tekst som vi har publisert på Radikal Portal og vi diskuterer under nå. Vi har publisert mange titalls lignende artikler med folk som tar opp hvordan de har blitt utnyttet og frarøvet sine rettigheter av staten og kapitalister. Dette skjer ikke fordi de er hvite, men fordi de er i en sårbar situasjon hvor de kan utnyttes og elitene i Norge ikke er interessert i å gjøre noe for å hjelpe dem. Det skjer med i enda større grad med folk som ikke er av norsk opphav.

     Du vet forhåpentligvis at flyktningenes opphold på hotell er midlertidig, at det er en situasjon som de selv vil ut av så raskt som mulig for å kunne finne seg en jobb og delta i samfunnet på lik linje med andre.
     Jeg håper også at du vet at nesten alle terroraksjoner i Norge er begått med rasistisk motiv. Da Norge ble invadert ble vi det basert i en rasistisk motivert ideologi. Verdenshistoriens største blodbad – andre verdenskrig – ble startet med rasistiske motiver. Kolonialismen, sannsynligvis den mest dødbringende ideologien av alle, har rasistiske bakgrunn. Dette er naturligvis ikke noe som er forbeholdt hvite, man har sett folkemord og religiøst motiverte utrenskninger mange plasser i verden, noe som bør gjøre kampen mot mistenksomhet og hat med bakgrunn i hudfarge og religion en prioritet.

     Radikal Portal har publisert mye om voldtekt, men ikke ut i fra et hudfargeperspektiv da det neppe vil være spesielt fruktbart. Du vet forhåpentligvis at de aller fleste voldtekter i Norge skjer av (etnisk) norske menn. Å skylde på mørkhudede, muslimer eller hva det skulle være ville vært en ansvarsfraskrivelse og tildekket problemet.

     Det har vært «masseinnvandring» rundtom på jordkloden til alle tider. Hvis den ikke møtes med en sosial politikk vil den naturligvis skape sosiale problemer og nå har vi en regjering som legger opp til et kriminelt arbeidsliv, utnytting av svake, knusing av fagbevegelsen, rasering av velferdsstaten osv. Det er når et land ikke tar vare på innbyggerne sine, uavhengig av hvilken hudfarge eller gud de har, at man får sosiale problemer som kriminalitet av forskjellig slag. Hvis man skal få til å kjempe mot dette er man avhengig at arbeiderklassen står sammen. Med innlegg som de du har skrevet i dette kommentarfeltet bidrar du til at arbeiderklassen splittes og jeg kan love deg at de som profitterer på innvandring gjennom at de får muligheten til å presse ned lønninger og som derfor ønsker at innvandringen skal tilta kunne ikke vært mer takknemlig for den jobben du og mange andre gjør. I stedet for at du retter kritikken din mot makthaverne for måten de behandler landets svakeste på, vil du heller dele opp de svakeste i to grupper og kjempe mot de som de ser på som annerledes. Du bidrar med andre ord til at folk som har det tungt får det tyngre og at de som har så alt for mye kan fortsette å utbytte de som har lite enda mer.

     Hvis du er motstander av at flyktninger kommer til Norge foreslår jeg at du engasjerer deg for at Norge skal slutte å gå til krig. Flyktningene kommer i hovedsak fra land som vi og våre allierte har bombet sønder og sammen: Afghanistan, Irak, Syria, Somalia osv.

 2. AvatarTori Einarsdottir // 2015-12-23 kl 14:22 //

  Jeg vil vel egentlig ikke ha sympati. Det er bortkastet tid. Men fokus derimot, det er viktig. Jeg håpet brevet kunne gjøre en forskjell for flere enn meg selv. Det kan hende det gjør. Altså forsøker jeg å engasjere meg i et samfunnsproblem som er skapt av storkapital og korrupsjon. Rasehat/ religionshat er bare et forstyrrende element som fjerner oss lengre vekk fra sannhet og løsninger.

  • AvatarJoakim Moellersen // 2015-12-23 kl 17:04 //

   Jeg tror det gjør en forskjell. Mange bekker små gjør stor å og når mange nok sier i fra, man kommer sammen og kjemper for det som er rett, da kan vi også endre samfunnet.

   • AvatarTori Einarsdottir // 2015-12-25 kl 16:59 //

    Sant. Takk for positiv feedback og riktig god ferie til alle.

Kommentarfeltet er lukket.