Radikal ønskeliste

Huskeregel: Tenk gjenbruk, også i jula. Og ikke gjør som fotografen på dette bildet. For hvor mange julekuler trenger du, egentlig? Foto: LadyDragonfly /Creative Commons

7 ting du kan droppe å kjøpe til jul. Og 11 ting du kan gjøre for å tenke annerledes.

Loni Bjerkholt-Pedersen
Om Loni Bjerkholt-Pedersen (31 artikler)
Loni Bjerkholt-Pedersen er bosatt i Larvik. Hun har en bachelorgrad i idrettsvitenskap og er på fritiden skribent og blogger.

Det er snart jul. Den tiden på året hvor vi blåser maksimalt med penger på ting vi ikke trenger.  Vi handler alt for mange julegaver til folk vi elsker høyt (og til de vi ikke elsker fullt så høyt), og det later til at vi bruker mer og mer penger for hvert år som går. På ting, på gjenstander, som vi skal smykke oss med, fordi det får oss til å føle oss bedre. Og kanskje enda verre, så betaler vi i dyre dommer for produkter som er etisk bedritne.

Kan vi gjøre noe med dette? Vil vi egentlig gjøre noe med dette? Og hva med de stakkarene, som er flere av oss enn vi liker å innrømme, som ikke har råd til å henge med på dette kjøpepresset?

Tilgi meg for den moraliserende pekefingeren, men kanskje kan du selv ta tak i år, og gjøre 2015 til det året hvor du tar LITT mer bevisste valg i forhold til hva du putter i handlevogna. Så vil summen av våre handlinger utgjør en stor forskjell. Hvis du bare tør å motstå presset og forventingene, og tenker litt annerledes, så vil samfunnet vårt faktisk bli bedre.

Dropp:

 • Rosa jenteklær og blå gutteklær. Kjøp kjønnsnøytrale klær på Fretex eller andre «second hand» butikker. Og tør å kjøpe blå traktorklær til jenter og skjørt og rosa t-skjorter til gutter. Hva med å legge et lite stykke kjønnskamp under treet?
 • Fur is murder. Kjøp brukt fuskepels. Ingen vil noen gang, under noen som helst omstendighet, kunne rettferdiggjøre bruk av ekte pels for estetikkens skyld.
 • Canada goose-jakke. Eller som jeg kaller den: «svinedyr dyremishandling som ikke er noe særlig fin en gang.»
 • Birkin-veske. Svinedyr designerveske for snobbejenter som synes det er greit å ikle seg mishandlede krokodillebabyer. Når til og med Jane Birkin tar avstand fra den, bør du også gjøre det.
 • «Gutteleker» og «jenteleker». Kjøp brukt leketøy, det finnes så sykt mye som bare blir kastet, men Moder Jord sliter med å bryte ned det aller meste av det. Og kjøp biler og detektivutstyr til jenter. Ikke indoktriner små jenters åpne sinn til å tro at de skal sitte stille og sminke seg i mens gutta herjer med lyssverd.
 • Joda, det å få en flaske vin er kos. Å drikke vin er digg. Men alkoholen florerer i jula, og de som får lide for det, er barna.
 • Nytt og dyrt idrettsutstyr. Ikke hør på han dusten på G-Sport som sier at du får det du betaler for. Kjøp brukt sportsutstyr på nettet, for eksempel på Finn.no. Mange ønsker å bli kvitt nesten ubrukt utstyr. Ikke lær barna at pris og merkevare betyr noe når de er små, det skaper et stort gap mellom de som har råd og de som ikke har råd. Ja, det er faktisk mange som ikke har råd. Også barnløse nordmenn med høyere utdanning.

Gjør:

 • Kjøp gjenbrukstøy og økologiske klær. Kjøp gavekort på en bruktbutikk, for eksempel Fretex, eller kjøp økologiske klær på internett.
 • Betal for kombinasjonsprodukter laget for å støtte en god sak. Kjøp Bike Balls, reflekslys til å ha på sykkelen. Eller hva med å kjøpe «Rosa sløyfe»-kaffe? Da støtter du Kreftforeningen samtidig som din kjære får noe av det diggeste i hele verden, nemlig kaffe.
 • Gi opplevelser, ikke gjenstander. Kjøpt et festivalpass til en festival, for eksempel Kartfestivalen på Gvarv som har både økologisk mat og klær.
 • Gi bort et medlemskap. Betal et årsmedlemskap i en organisasjon, i et politisk parti eller lignende. Da får din kjære mulighet til å engasjere seg i samfunnspolitikk, samtidig få seg en sosial og meningsfull hobby.
 • Bruk henda og hjertet. Lag snop, kaker, smykker, pynt i gave. Eller hvis du er som meg, som verken kan strikke, sy eller lage mat; betal en liten slump penger til andre mennesker som kan dette bedre og som har et viktig budskap eller et uselvisk utgangspunkt. For eksempel feministisk geriljabroderi eller porselen.
 • Skap et samlingspunkt. Lag en invitasjon til en byttekveld/gjenbruksfest hvor du står for mat og drikke.
 • Skap stemning. Mange bokhandlere, bruktbutikker, videosjapper og markeder selger pent brukte filmer og bøker til en billig penge. Like gode som nye, mer miljøvennlige, og like stemningsskapende.
 • Lag kupongkort for felles opplevelser. Inviter til kaffedate, hyttetur, kakebakst eller skogstur.
 • Støtt et veldedig formål. Kjøp en geit eller bygg en brønn. Eller gi en pengegave til en organisasjon som du vet at mottakeren av gaven støtter.
 • Del minner. Forstørr et bilde av deg og den som får gaven eller lag en minnebok/fotoalbum av interne ting. Så får du ryddet opp i skrinet og spart på de gode minnene deres!
 • Vær personlig. Lag en sang eller et dikt, om personen som får gaven, og sett det inn i ei ramme kjøpt på loppis. Ingen i hele verden har maken!
Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned