Har vi sett starten på en tredje intifada?

Foto: Jean-Francois Gornet

Vi ser starten på en tredje intifada, blir det sagt. Foreløpig aksjonerer ungdommene hver for seg. Ingenting synes å være organisert.

Øyvind Sagedal
About Øyvind Sagedal (2 Articles)
Øyvind Sagedal er nestleder i Palestinakomiteen i Norge (www.palestinakomiteen.no) og leder av Palestinakomiteen Oppland. Han var leder av Palestinakomiteen i perioden 2004-2008.

I Palestina er det nå Oslogenerasjonen som leder an. De har ikke så mye historisk erfaring med den palestinske frigjøringskampen. De er alt for unge – fra 12-13 år til noen og tjue. Det tragiske er imidlertid at de ikke ser noen framtid. De har ikke noe håp. Derfor kan de like godt ta med seg en kjøkkenkniv og stikke en soldat eller en settler. De gjør det, selv om de vet at de sannsynligvis blir drept. Men hvilken rolle spiller det så lenge det ikke finnes noe meningsfylt liv for dem i et okkupert Palestina.

LES OGSÅ: En enkel løsning på Palestinakonflikten

Frykter Al Aqsa-moskeen blir delt opp
Forholdene er verst i flyktningeleirene, slik som i Balata ved Nablus eller Shawfat, som ligger innemuret i Øst-Jerusalem. At det er ungdommer fra denne siste leiren som denne gang har ført an, er nok ikke tilfeldig, for det har vært spent i Jerusalem i lengere tid. Dette skyldes blant annet flere besøk på Haram al Sharif av israelske politikere og trusselen om å endre status quo på dette sensitive området.

Palestinerne frykter nemlig at Al Aqsa moskeen skal bli delt opp, slik Abraham moskeen i Hebron ble delt etter de famøse skuddene som Baruch Goldstein avfyrte inne i moskeen i 1994 – skudd som drepte over tjue palestinere som var samlet til bønn. Trusselen om endring av status quo på Haram al Sharif henger der, selv om sjefsrabbinatet i Israel sier at det er forbudt for jøder å gå opp på det de kaller tempelhøyden for å be.

LES OGSÅ hvordan en norsk akademiker ble nektet å dra på konferanse i Palestina: Jeg skulle på konferanse i Palestina… Enda flere grunner til en akademisk boikott av Israel

Davids turistpark fortrenger palestinerne
For øvrig legger byggingen av kolonier i en halvsirkel rundt Øst-Jerusalem – sammen med den israelske kampen for å gjøre om det palestinske naboskapet Silwan til et turiststed kjent som Davids by, premissene for en fortsatt etnisk rensing. De samme tendensene til etnisk rensing finnes også i naboskapet Sheikh Jarra.

70-årig kvinne drept av israelerne
Angrepene som fant sted i løpet av oktober ble av noen karakterisert som Jerusalem-intifaden. Men så ble Hebron et «hot spot». Ei palestinsk kvinne i 70-årsalderen ble drept av israelske soldater. Trusselen ble nøytralisert som det heter. Men hadde hun egentlig tenkt å stikke med kniv? Skulle hun ikke bare fylle bensin på bilen? Flere hendelse fant sted. Etter at en palestinsk unggutt ble skutt, nektet hæren å utlevere liket til familien. Det førte til demonstrasjoner. Ungdommene kastet stein, mens soldatene svarte med å skyte sjokkgranater. I neste gate sto en ganske ung gutt. Plutselig sprang han ut i gata og utfordret soldaten lenger nede ved sine dansende bevegelser. Soldaten på sin side la seg på kne og fyrte av en sjokkgranat, mens unggutten ubesværet kom seg i ly.

En dag i Betlehem var det noen som ønsket å se Banksys grafitti på muren. Men da kom en flokk unggutter gående opp ei sidegate. De hadde med seg spretterter og slynger. Stein var det ikke vanskelig å finne. Snart sendte disse palestinske Davidene stein av gårde i retning av stedet der de israelske Goliatene var utplassert med våpen. De svarte med å skyte ut tåregassgranater.

Killing fields
I Bi`lin fortsetter de ukentlige demonstrasjonene med deltakelse av landsbybeboere, israelske anarkister og internasjonalister. En delseier har landsbybeboerne oppnådd i og med at høyesterett beordret traseen for muren endret. Men fortsatt skjærer den gjennom og okkuperer deler av deres jord.

I Ramallahområdet ligger det som kalles «The killing fields». Det er et område rett i nærheten av en tilstøtende israelsk koloni. På dette stedet er det stadig demonstrasjoner. Riktignok skjer det at de palestinske sikkerhetsstyrkene kan still e seg opp for å forhindre at folk skal demonstrere. Men neste dag er det igjen fritt fram.  En dag ble 15-20 mennesker såret av skarpe skudd fra de israelske soldatene. For øvrig er det tåregassen som svir i øyne og svelg. Og ambulansene står klare til å frakte de sårede til sykehus.

Palestinerne lider
Til nå er 10 israelere og 70 palestinere drept, mens 700 palestinere er såret. Et par israelere er skutt. Noen settlere er blitt kjørt ned. Flere israelere er drept med kjøkkenkniver. De drepte palestinerne er blitt skutt. Men hvorfor blir ikke ungdommene som kommer med en kjøkkenkniv avvæpnet? Det gjør vi i vårt land, sa en japansk turist til Ha`aretz. Nei, de israelske soldatene avvæpner ikke ungdommene. De dreper dem i form av utenomrettslige henrettelser. Noen blir liggende og blø i hjel. Andre ganger planter israelerne en kniv i handa på den døde.

Sammenligner palestinere med nazister
I den palestinske tenketanken Passia blir det referert til Netanyahu, som kom med sitt famøse utsagn om de arabiske hordene som kom til stemmelokalene ved siste valg. Dessuten hevdet som kjent den israelske statsministeren at den palestinske muftien foreslo for Hitler å ta livet av jødene! Dette budskapet framførte «Bibi» til settlerne, og budskapet var klart: Palestinerne er dagens nazister. På denne måten skapes det frykt i den palestinske befolkningen. Engstelse og frykt er noe også mange palestinske foreldre opplever i forhold til deres tenåringer. De ser at de lever uten håp. Så hva vil skje med dem?

LES OGSÅ: Benjamin Netanyahu innrømmer: Jødeurtyddelsen var nazistenes idé

En tredje intifada?
Mange i Palestina mener aksjonene vil fortsette. Det er starten på en tredje intifada, blir det sagt. Foreløpig aksjonerer ungdommene hver for seg. Ingenting synes å være organisert. Men det er ikke bare de uten utdanning og jobb som aksjonerer. Det finnes også studenter blant dem. Men de politiske fraksjonenes flagg bærer de ikke. «Følg mitt eksempel», kan de derimot skrive på nettet.

Men kan slike aksjoner utvikle seg til en intifada? Flere palestinske analytikere mener det. Aksjonene vil fortsette, og et lederskap vil vokse fram, hevder de. Men de politiske fraksjonene og PLO sitter fortsatt på gjerdet. Ingen politisk avgjørelse er tatt.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned