Slår ring rundt norske asylmottak

Både barn og voksne hadde samlet seg for å vise solidaritet med asylbarna på Torshov transittmottak. Blant dem var Dagny, Bård, Tori, Janne og Ebba. Foto: Margrethe Gustavsen

I går kveld, før de første skuddene i Paris falt, ble det dannet en fredens ring rundt norske asylmottak, symbolisert ved transittmottaket for mindreårige på Torshov.

Nyhet
Om Nyhet (775 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Ingrid Kvamme Fredriksen og Margrethe Gustavsen

Refugees Welcome to Oslo, som organiserer initiativer for de som vil bidra til å hjelpe flyktninger i Oslo, hadde tatt initiativ til markeringen. Flere hundre mennesker slo sammen en ring rundt de fire byggene på Torshov transittmottak. Fakler og lightere var bannlyst, men noen holdt elektriske lys i hendene. Det var mye glede blant de mange hundre oppmøtte, som sang John Lennons «Imagine» og Lillebjørn Nilsens «Barn av regnbuen» sammen. Mange av de som kom var naboer, og flere familier hadde tatt med seg barna sine, forteller Mari Tangen i Refugees Welcome to Oslo.

–Det ble et møte, og litt magisk for meg. Barna på mottaket var veldig glade for besøket, og ville synge og danse. De holdt hender og klemte hverandre. Man kan planlegge mye hvordan det skal bli, men den gleden og det livet som oppsto, sånt kan man ikke planlegge.

–Vi bryr oss!
Lignende arrangementer skjedde også i Sverrige og ved Hvalsmoen, og det skjer også noen arrangementer i dag, forteller Tangen.

— Etter ildspåsettelsene vi har sett i Sverige, og i boliger her, vil vi vise at vi er der og vil slå ring rundt mottakene. Vi er der for de som kommer til Norge, og vil at de skal være velkomne og trygge.

Hun understreker at det var en markering i går, ikke et politisk arrangement. Derfor hadde de heller ikke invitert noen politikere.  Også politiet hadde sagt at de syntes det var fint med slike positive markeringer, sier hun. Refugees welcome to Oslo har samarbeidet med mange frivillige grupper om markeringen, i tillegg til daglig kontakt med politiet. Norsk folkehjelp, som driver Torshov transittmottak, var med og samarbeidet om markeringen.

–Man kan si mye stygt om noen drivere av mottak, men de har hjertet med seg på Torshov. Norsk folkehjelp lager så godt miljø som det går an her, og vil noe utover å huse asylsøkere.

På forhånd hadde noen av medlemmene i Refugees welcome to Oslo vært engstelige for å trekke oppmerksomhet mot et mottak de hadde et godt forhold til. Hun ønsker heller ikke å gå inn i en politisk diskusjon, men opplever at vinden har snudd i Norge, og at fokuset nå er på grensestenging, om at menneskene gjøres til tall i et regnskap.

–Vi vil vise at vi bryr oss om menneskene.

Ahmad Dalati. Foto: Margrethe Gustavsen

Ahmad Dalati. Foto: Margrethe Gustavsen

–Stopp hatet!
Ahmad Dalati, som selv har kommet til Norge som flyktning, holdt en sterk appell under markeringen:

— Vi er her for å si «stopp hatet». Vi er her for å vise menneskene som flykter fra krig og frykt at vi er her sammen med dem. At i føler hva de føler, og at vi ikke er likegyldige. Vi er her for å si nei til brenning av asylmottakene i Sverige. Vi er her for å si til våre nye, unge menn og kvinner; dere er trygge her i vårt vakre land, sa han.

Han mener at man skulle kunne starte livene sine her uten å være redd for noe. Som flyktning selv var han svært takknemmlig for engasjementet.

–Vi er her for å si til barnefamilier at deres barn er våre barn! Vi er her for å vise myndighetene at vi som unge og gamle, kvinner og menn, vi bryr oss! Ja vi bryr oss!

Oppmerksomme på sikkerheten
Jorid Bertelsen – mottaksleder på Torshov transittmottak, som drives i regi av Norsk folkehjelp, har tidligere hatt en del kontakt med Refugees Welcome, i forbindelse med arrangement og innsamling av klær. Hun er veldig glad for støtten de får under markeringen.

–Vi er veldig postitive til engasjementet og setter stor pris på at nabolaget og Oslo-folket bryr seg.

Som mottaksleder er hun naturlig nok bekymret for sikkerheten til asylsøkerne.

–Sikkerhet er noe vi prioriterer høyt og er veldig bevisst på. Vi er veldig oppmerksomme på sikkerhetssituasjonen nå.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på Slår ring rundt norske asylmottak

  1. AvatarAlfred Furuholmen // 2015-11-15 kl 16:52 //

    Stakkars norske barn som blir hjernevasket i vranglære.

Kommentarfeltet er lukket.