Det verdensomspennende nettverket Mayors for Peace ble startet av Hiroshimas ordfører Takeshi Arak i 1982. Siden den gang har nettverket, som jobber for fred og avskaffelse av verdens atomvåpen, spredt seg til nesten 7000 byer i 161 land. Nå mener Oslos nye ordfører, Marianne Borgen (SV), at det er på tide at også Oslo blir medlem i organisasjonen.
— Vi skal utnytte vertsbyrollen Nobels Fredspris har gitt oss til å bli en aktiv aktør som fredsby. Jeg ser det som naturlig oppfølging av dette initiativet at vi søker om medlemskap i organisasjonen, sier hun til Radikal Portal.
Tar avstand fra atomvåpen
Medlemskap i Mayors for Peace innebærer at hovedstaden forplikter seg til å stille seg bak organisasjonens krav om en avskaffelse av de atomvåpen som finnes i verden i dag.
— Aktivitetene medlemskapet omfatter dreier seg først og fremst om å stille opp på medlemskongressen, som finner sted hvert fjerde år. I tillegg er vi forpliktet til å stille oss bak organisasjonens arbeid i kampen mot atomvåpen.
I tråd med ønsket fra den nye ordføreren vedtok forretningsutvalget forrige mandag, mot stemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet og Vestre, at byrådet nå utarbeider en sak for behandling i bystyret med tanke på at Oslo skal bli medlem av nettverket.
Byrådet har dermed fått i oppgave å utarbeide og fremme en sak om dette for bystyret. Når denne vil foreligger, er foreløpig ikke klart.
Kommer sent men godt
I Norges Fredsråd, paraplyorganisasjonen for fredsbevegelsen i Norge, er man godt fornøyd med at byrådet ønsker medlemskap i organisasjonen.
— Vi synes det er svært gledelig at Oslo nå ønsker medlemskap i Mayors for Peace, men hadde gjerne sett at dette hadde skjedd mye tidligere, sier daglig leder i Fredsrådet, Hedda Bryn Langemyr.
Hun håper Oslo gjennom sitt varslede medlemskap kan være med på å sette fokus på kampen mot atomvåpen.
— Når en ser på den utviklingen vi har sett fra den sittende regjeringen i slike spørsmål den siste tiden, er det viktig at vi igjen får kampen mot atomvåpen på agendaen. Her håper jeg Oslos varslede medlemskap kan være med å øke bevisstheten rundt disse spørsmålene.
Fredspolitikk på gale veier
Langemyr og Fredsrådet er svært betenkt over retningen den nye regjeringen legger opp til innen spørsmål som omhandler freds- og sikkerhetspolitikk, og mener man nå er i ferd med å undergrave det gode arbeidet som er gjort fra norsk side tidligere.
— Det er skremmende å se hvilken holdning vi som nasjon nå er ferd med å innta i FN og andre organer når det gjelder spørsmål knyttet til fred og nedrustning. Den retningen regjeringen nå beveger seg i er en helt annen en hva som er folkeviljen, mener hun.