Benjamin Netanyahu innrømmer: Jødeutryddelsen var nazistenes idé

Benjamin Netanjahu prøver å overbevise FN's hovedforsamling om at Iran skaffer seg atomvåpen. Foto: Kent Williams

Israels statsminister har trukket tilbake påstander om at en palestinsk religiøs leder overbeviste Adolf Hitler om å utrydde jødene. -- Nazistene avgjorde det selv, sier han nå.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Israels statsminister, Benjamin Netanyahu har på sin facebookside erkjent at det var de tyske nazistene, ikke stormuftien av Jerusalem, Haj Amin al Husseini, som kom på ideen om å utrydde jødene. 21. oktobe skapte Netanyahu oppstand da han i en tale på Zionist Congress ga den palestinske religiøse lederen skylda for å ha overbevist Hitler om å starte holocaust.

— Hitler ønsket ikke å utrydde jødene på den tida, han ville utvise dem. Og Haj Amin al Husseini dro til Hitler og sa, ‘Hvis du utviser dem kommer de alle hit’. ‘Så hva skal jeg gjøre med dem,’ spurte [Hitler]. [Husseini] sa, ‘Brenn dem’.

Netanyahu har nå slått fast det de fleste visste fra før, men ser ut til å benekte implikasjonene av tidligere uttalelser:

— I motsetning til inntrykket som ble skapt mente jeg ikke å påstå at i muftien overbeviste Hitler, i sin samtale i november 1941, om å vedta den endelige løsningen [jødeutryddelsen], skriver statsministeren.

— Holocaust et tysk ansvar
Den tyske forbundskansleren, Angela Merkel, deltok på en pressekonferanse med Netanyahu samme dag som de famøse uttalelsene. Hun gjorde det Merkel klart at «Tyskland står for sitt ansvar for holocaust».

— Vi ser ingen grunn til å forandre vårt syn på historien.

Hennes talsperson, Steffen Seibert, understrekte poenget til sin overordnede:

— Alle tyskere kjenner historien til det morderiske rasemaniet som ledet til det bruddet med sivilisasjonen som holocaust var.

— Dette blir lært bort i tyske skoler av en god grunn: det må aldri bli glemt. Og jeg ser ingen grunn til å forandre vårt syn på historien på noen måte. Vi vet at ansvaret for denne forbrytelsen mot menneskeheten er tysk og vårt eget, sa en bombastisk Seibert.

Det er vidt anerkjent blant historikere at jødeutryddelsen var en idé Hitler fikk minst to år før han traff Husseini.

Ikke første gang
Midtøsten-analytiker Mouin Rabbani sier til Al Jazeera mener det har vært en trivialisering av Netanyahus uttalelse.

— Anta at, for eksempel [palestinernes president] Mahmoud Abbas sier at «faktisk så var ikke holocaust Hitlers idé, det ble foreslått for ham av David ben Gurion og Chaim Weizmann for å skape en rettferdiggjøring av opprettelsen av staten Israel». Forestill deg oppstyret. Vi ville ikke fått en som John Kerry til å si at ‘begge sider må tone ned retorikken’.

De første uttalelsene til Netanyahu kan sies å rammes av en mye brukt definisjon av holocaustforvrengning hvor det femte og siste punktet er «forsøk på å gjøre uklart ansvaret for etableringen av konsentrasjons- og dødsleire, planlagt og gjennomført av Nazi-Tyskland, ved å legge skylda på andre nasjoner eller etniske grupper.»

Journalisten og forfatteren Max Blumenthal er ikke imponert over Netayahus historiefortolkning. Han kjøper heller ikke forklaringene til de som har villet tolke statsministeren i beste mening da han kan fortelle at akkurat samme påstand har blitt framført flere ganger.

— Netanyahu i sin bok fra 1993, A Durable Peace, potretterte Mufti Amin al-Husseini som arkitekten bak den endelige løsningen. Feilaktig, uttaler Blumenthal til The Real News.

— I 2012 famstilte Netanyahu den for lengst døde mufti Husseini som arkitekten bak den endelige løsningen i en tale foran Knesset. Et år seinere påsto Netanyahu at muftien var personlig ansvarlig for drapene på 4000 jøder, jødiske barn, i gasskammerene i Auschwitz. Det er ingen historiske kilder som støtter noen av disse påstandene.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned