Dagligvarekjedenes dobbelmoral

Foto: Ørjan Burøe

Dagligvarebutikkene reklamerer med  sunne middager og lokker oss til butikken med bilder av ferske råvarer, frukt og grønt, men er det virkelig det de ønsker at vi skal kjøpe?

Ørjan Burøe
Om Ørjan Burøe (1 artikler)
Ørjan Burøe er en norsk komiker. Han er kjent både fra scene og skjerm, blant annet fra TVNorges Judas sammen med Terje Sporsem, og Splitter Pine på TV2 Zebra. I tillegg driver han det han kaller Norges største manneblogg.

Det er ikke tilfeldig at usunne frokostblandinger er plassert i syns og rekkevidde for barn. Du kan selv ta med deg et barn rundt på butikken å prøve. Jeg tok med min sønn på 7 år rundt for å sjekke. Hva er det egentlig som treffer hans synsfelt?

Foto: Ørjan Burøe

Foto: Ørjan Burøe

Foto: Ørjan Burøe

Foto: Ørjan Burøe

Som riktig gjettet var det fargerike frokostblandinger, yoghurt, brus og “pålegg”som var plassert i hans høyde. Lettere sagt, sukker. Ting som havregryn, knekkebrød og annet normalt kosthold var plassert mye høyere. Faktisk er frukt plassert så høyt at det kan være vanskelig for et barn å få øye på det. Når vi kommer til kassekøen må vi gå gjennom en labyrint av smågodt på begge sider. De fleste småbarnsforeldre kjenner seg nok godt igjen og har du ikke barn har du nok ofte hørt setningen «nei ikke i dag» når du står i køen.

Foto: Ørjan Burøe

Foto: Ørjan Burøe

Jeg vet ikke om dette er et norsk eller skandinavisk fenomen, men jeg vet at de tenker annerledes i land som Spania og Tyrkia. Der er snop og slikt plassert et helt annet sted enn i norske matbutikker, mens frukt og grønt er stort sett det siste du går forbi. Det er også mye smartere å plassere tomater, jordbær o.l. på slutten ettersom det er rett og slett kjipt med frukt som blir ødelagt nederst i vognen.

Foto: Ørjan Burøe

Foto: Ørjan Burøe

Jeg utfordrer butikkjedene til å tenke nytt. Fjern usunne frokostblandinger fra barnas synsfelt og plasser sunne varer som barn kan bli nysgjerrig på. Sett frukt og grønt helt på slutten og plasser det så lavt at barn får lyst på et eple eller en banan istedet.

Les også hard kritikk mot regjeringens forslag om å tillate søndagsåpne butikker: Jeg blir kvalm av regjeringens søndagsåpne butikker.

Joda, jeg skjønner at det er mitt ansvar å passe på hva barna spiser og jeg prøver å gjemme godterier øverst og innerst i skapet frem til lørdagen, men jeg hadde satt pris på om den “sunne” dagligvaren gjorde det samme.

 

Innlegget ble først publisert på Burøes egen blogg.

 

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

2 kommentarer på Dagligvarekjedenes dobbelmoral

  1. AvatarSvein-Mellomnavn Takle // 2015-10-29 kl 20:34 //

    Veldig god ide og godt skrevet. Jeg kunne ikke vært mer enig. Men nå har det seg slik at butikkene bestemmer ikke hvor varene skal stå, det er det leverandørene som gjør, og det er de som plasserer det der hver gang en ny butikk åpnes. Jeg har jobbet for Ringnes og vet nøyaktig hvordan leverandørene kjøper plasser og setter varene der. Dette er politisk, og den regjeringen vi har nå støtter dessverre markedskreftene hele veien til banken.

  2. AvatarLeif Stian Leffi Svendsen // 2015-11-03 kl 15:18 //

    Ingenting er tilfeldig plassert i daglivarebutikkene. Grønt avd. (med speil som gir intrykk av overflod) plasseres ved inngangen for å skape en følelse av friskhet, mens melk, brød og andre basisvarer plasseres lengst inne i butikken slik at man må forbi alle andre varer og fristelser på vei til nødvendighetene.

Kommentarfeltet er lukket.