Seksualitet + sex = usant

Flagget til den aseksuelle bevegelsen.

Sexnormen i samfunnet usynliggjør mangfold og begrenser hvem vi får være. Om normene får bestemme, mister vi viktige deler av det å være menneske. Aseksualitet gir oss flere måter å utrykke seksualitet på.

Eirik Rise
Om Eirik Rise (1 artikler)
Eirik Rise er 29 år gammel og leder for Skeiv Ungdom. Han har tidligere jobbet som både organisasjons- og ungdomstelefonsekretær i organisasjonen, og sittet i sentralstyret.

Det er dette mangfoldet vi som samfunn må dyrke. Mangfold som gir muligheter for alle til å være seg selv, og som beriker livene våre og lar oss selv bestemme hvem vi er.

Forrige uke (19.- 25. oktober) var det (a)sexuality awareness week.

Et samfunn fullt av sex

Seksualitet er i samfunnet i dag ofte ensbetydende med sex. I en heteronormativ verden blir reprodusering fremhevet som formålet med menneskelig seksualitet. Skeive perspektiver bidro til å nyansere sex som mer enn reprodusering. «Nå skal jeg lage barn» er ikke ikke nødvendigvis første tanken samtykkende personer som har funnet fram til at de ønsker å ha sex tenker. Mer vanlig er det motsatte, «nå vil jeg ha sex, men sannelig om det skal komme noen barn ut av det». Skeive perspektiver åpnet og åpner opp for at sex og relasjoner er mer en reproduksjon.

Sex-normen i samfunnet fremhever sex som noe alle vil ha og begrenser menneskelige relasjoner til seksuelle relasjoner. Det ligger en forventning om at vi må være interessert og alltid ha lyst på sex i møte med andre. Slik som reproduktiv sex presenteres som meningen med seksualitet i en heteronormativ verden, så fremstår ofte sex som det øverste målet med menneskelige og romantiske relasjoner i en sexnormativ verden. I bøker, magasiner, reklamer, på date, byen, på nett. I den romantiske komedien du så på netflix her om dagen. Det starter med tiltrekning og ender i senga. James Bond med «happy ending».

Forskjellige typer tiltrekning

Problemet oppstår når sexnormen får så mye makt at den bestemmer hvordan vi skal være og oppføre oss. Mange opplever sexpress som ubehagelig og uønsket. De negative reaksjonene man får ved å si nei gjør at mange går med på å ha sex selv om de egentlig ikke hadde et behov eller ønske om det. Aseksuelle perspektiver bidrar til å synliggjøre at romantikk og relasjoner er mer enn sex. Å ha flere møter mellom mennesker hvor man slipper å være seksuelle kan åpne for et større mangfold av relasjoner. Relasjoner som er like meningsfulle og dype som seksuelle.

Sex-normen i samfunnet fremhever sex som noe alle vil ha og begrenser menneskelige relasjoner til seksuelle relasjoner.

Å være aseksuell betyr at man ikke føler seksuell tiltrekning mot andre. Aseksuelle skiller mellom romantiske og seksuelle følelser. Det finnes et mangfold av måter å være aseksuell på. Noen har ikke lyst på sex overhodet. Noen blir opphisset, men ønsker ikke dele følelsen med andre. Noen opplever seksuell tiltrekning først når man deler et dypere emosjonelt bånd, flertallet opplever det ikke overhodet. Noen aseksuelle opplever ikke selv et behov for sex, men kan ha det fordi de liker å tilfredsstille partneren. Forskning konkluderer med at rundt 1 prosent av befolkninga er aseksuelle. I Norge tilsvarer det rundt 50.000 mennesker.

En del av det menneskelige mangfold

Asexual Visibility and Education Network (AVEN) bruker et triangel som symbol. Triangelet har en gradering fra hvit til sort hvor hvitt står for ingen seksuell tiltrekning, mens sort står for seksuell tiltrekning. Dette for å synliggjøre at seksuell tiltrekning ikke er enten eller, men at det finnes et mangfold av måter å oppleve seksualitet på. Det finnes mange merkelapper som er med på å definere mangfoldet av aseksualiteter, men til syvende og sist er disse uinteressante fordi ingen mennesker på jorden opplever sin seksualitet likt som et annet, og det finnes like mange seksuelle uttrykk som det finnes mennesker. Eneste fellesnevner er at man ikke opplever seksuell tiltrekning mot andre. Ut over det er det bare du selv som vet hva du liker og hva som tiltrekker eller ikke tiltrekker deg.

Å ikke ha seksuelle følelser for andre oppleves som fremmed i et sexfiksert samfunn.

Mandag denne uken la regjeringen den nye helhetlige diskrimineringsloven ut på høring. I denne sier departementet at aseksuelle ikke har krav på diskrimineringsvern, og at aseksualitet ikke kan forstås som et forhold «ved» en person. Dette reflekterer kunnskapsmangelen om, og usynliggjøringen av aseksualitet i samfunnet. Alle seksuelle uttrykk basert på likeverd og samtykke har rett på den samme anerkjennelsen og likeverdet. Retten til beskyttelse mot diskriminering gjelder like mye aseksuelle som alle andre. Å bryte med normen gjør at du kan bli mer utsatt for diskriminering og det må reflekteres i lovverket.

Må vernes mot diskriminering

Forskning fra USA viser at aseksuelle er den seksuelle minoriteten heterofile mennesker har størst fordommer mot. Undersøkelsen viser at mange ikke vil ønsket å ansette eller leie ut bolig til en aseksuell person. Å ikke ha seksuelle følelser for andre oppleves som fremmed i et sexfiksert samfunn. Dette viser en nødvendighet for vern mot diskriminering på linje med andre legninger. Denne beskyttelsen finnes andre steder: I to amerikanske stater, blant annet New York, er aseksualitet beskyttet mot diskriminering som seksuell orientering i menneskerettighetsloven.

Til slutt et hett tips alle som leser dette. Ta deg tid til å utforske mangfoldet av menneskelige relasjoner. Om du ikke pleier gjøre det, la personen komme først- og om det er interessant, kroppen etterpå. Ikke anta at alle mennesker ønsker sex, og om de ønsker det, så ikke anta at det er med deg, med mindre de uttrykker det selv. Seksualitet er mer enn sex. Ta vare på seksualiteten din og andres. La mangfold være en berikelse og feir det.

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på Seksualitet + sex = usant

  1. AvatarTrond Kval Nordli // 2015-10-26 kl 12:17 //

    Flott og viktig innlegg, tusen takk!

Kommentarfeltet er lukket.