Nå får det faen meg være nok islamhat

Foro: Foto: thierry ehrmann

I Sverige har barn og ungdom blitt hugget ned av en person med rasistiske og anti-islamske motiver.

Jenny D. Bakken
Om Jenny D. Bakken (4 artikler)
Jenny Dahl Bakken jobber som og er utdannet journalist. Hun har erfaring fra flere ungdomsorganisasjoner, blant annet Elevorganisasjonen og Rød Ungdom.

Hvor mange ganger må det skje? Hvor mange ganger, før folk forstår at retorikken de bruker – der innvandrere er en flom, der muslimer er en byrde som ødelegger kulturen vår, der hver nye landsmann er en trygdesnylter og kriminell, der flyktninger er terrorister og lykkejegere – legitimerer dem som begår slike grusomme handlinger? Både denne mannen, og vår egen vestkantterrorist, ser ut til å ha handlet alene. Men de ville ikke ha gått til det skrittet de gjorde om de ikke så grumset i folkedypet, om de ikke følte seg næret av det, om de ikke var overbevist om at alle egentlig mente det de gjorde var rett, men skjulte det i frykt for å ikke være «politisk korrekt».

Dehumanisering og hat
Å tenke seg hva som skal til for å drepe et barn er heldigvis vanskelig for de fleste av oss. Men det blir lettere for noen hver gang barn med en annen hudfarge eller religion blir demonisert og dehumanisert. Det blir lettere for noen hver gang de hører at når dette barnet vokser opp, vil hun bli kriminell, trygdesnylter eller terrorist, at dette barnet er med på å ødelegge «oss», hvem enn vi er, og gjøre «oss» til «minoriteter i eget land». Breivik mente det han gjorde var rett av ideologiske årsaker. Han var ikke bare en gal mann. Han var politisk motivert. Det samme er knivmorderen i Sverige. Han gikk inn på en skole og drepte barn – og lærerne deres – i det som skal være en trygg sone for læring. Det eneste han hadde å lære bort, var hat. Han hatet så mye at disse barna var fiender i hans øyne, inntrengere. Fiender i en krig han og hans meningsfeller hevder foregår i våre samfunn, en krig de har konstruert i sitt eget hode.

Voldelige muslimske menn                                           
Jeg er så lei av hykleriet, der rasistene og de høyreekstreme avfeier angrep som dette, samtidig som de skriver på Facebook at Hadia Tajik fortjener en kule. Jeg er så lei av at de later som at de ikke har noe til felles med dem som begår slike handlinger, samtidig som de sier at hvis «vi ikke gjør noe drastisk» vil innvandrerne «ta over» landet vårt. De forholder seg til den samme Eurabia-konspiranoiaen som drapsmennene. De hyller folk som sier at muslimske menn iboende er mer aggressive og voldelige enn andre, at de er farlige og ikke bør få gå fritt rundt. Jeg er lei av at de spyr ut de samme frasene, den samme panikken, den samme retorikken; men nekter å innse at de kan inspirere de som er galere enn dem selv til å begå handlinger som den som ble begått i Sverige i dag.

Offentlig hatretorikk
Dette er ikke et forsøk på å slå politisk mynt på en tragedie. Men slik retorikken har blitt, slik ordskiftet har utviklet seg, må man på et tidspunkt sette ned foten og be folk skjerpe seg. Det tidspunktet er forbi for lenge siden, men mange trenger en påminnelse. Jeg har selv venner på Facebook som deler ting fra høyreekstreme sider, som sprer hat og frykt mot muslimer, afrikanere og arabere. Ikke mange, heldigvis. Men noen. Jeg har vurdert å slette dere. Men jeg har valgt å ikke gjøre det, fordi jeg har tenkt at det er bedre å møte argumentene deres. Når jeg har prøvd, har jeg blitt kalt de mest usaklige ting, jeg har blitt fortalt at jeg ikke forstår hva som skjer, at jeg er naiv, dum, har konvertert til islam, og at jeg kommer til å angre det jeg har sagt når muslimene tar over, dreper alle ikke-troende og tvinger meg til å gå med burka. Jeg har prøvd å diskutere med dere i årevis, i håp om at dere skal se hvor farlig denne retorikken er, for å vise at det er på tide å slutte å snakke om andre mennesker på denne måten. Det har ikke skjedd. Det er jævlig om det må slike hendelser til for at folk skal våkne og se hva de bidrar til, hvilket hat de gir næring til med det de deler og mener. Som et anstendig menneske må det gå an å diskutere disse tingene må et annet retorisk nivå enn Breiviks manifest?

Nå får det faen meg være nok.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.