Bosetterne er Israels frontsoldater

Foto: KNLphotos2010

Bosettervolden øker på okkuperte områder i Palestina. Bak står Israel og fyrer opp.

Anna Lund Bjørnsen
Om Anna Lund Bjørnsen (4 artikler)
Anna Lund Bjørnsen har studert samfunnsøkonomi ved UiO og er idag leder i Fellesutvalget for Palestina. Hun er tidligere redaktør for medlemsbladet til Sosialistisk Ungdom.

Dag etter dag får vi servert nedslående nyhetshistorier fra Palestina. Vold og drap på sivile kan aldri forsvares. Det er likevel viktig å forstå at den siste tids eskalering av vold i Israel og Palestina er et resultat av mange år med okkupasjon og systematisk undertrykkelse. Israel har fått oppleve at det å bosette sin egen befolkning på okkupert område har sine konsekvenser. I front står den ekspanderende bosetterbevegelsen.

Israels fortropp
Bosettervolden i Doma kostet i juli tre palestinere livet, blant dem en 18 måneder gammel baby. De tre døde av skadene de fikk etter at en brannbombe ble kastet inn i huset deres av israelske bosettere. Daglig øker antallet sammenstøtet mellom palestinerne og israelerne, og video etter video viser utagerende, bevæpnede bosettere som angriper palestinere under olivenhøsting, under lek og uten provokasjon. Uten å bli straffet for det. Angrepet i Doma skapte store overskrifter og protester også i Israel, der folk ønsker å distansere seg fra ekstremistene.

LES OGSÅ: Palestina mellom overskriftene

Angrepene har blitt fordømt som terrorisme, gjerne med en bisetning om at personen hadde kriminell bakgrunn eller psykiske problemer. Netanyahu kan stolt slå seg på brystet over å ha tatt avstand fra bosetterangrep som på ingen måte er representative for Israel eller den resterende israelske befolkningen. Han påpeker også at han savner en beklagelse fra Abbas for terrorangrepene på israelere de siste ukene.

Israelere, gjerne migrert fra USA, som angriper sivile palestinere, passer ikke inn i bildet vårt av terrorister.

Det fiffige er at det er nettopp Israel som har plassert sin egen befolkning på okkupert område, gir bosetterne billig husleie og skattefordeler, og oppfordrer israelere til å bosette seg i selve hjertet av den fremtidige palestinske staten. Det er Israel som fasiliterer bosetternes levegrunnlag, og koloniserer okkupert område. Det er Israel som tillater dagens situasjon å eskalere.

LES OGSÅ: Demonstranter fordømmer Israel og norske myndigheter etter eskalerende vold

400 000 tyskere i Norge
Hva vil det si å bosette sin egen befolkning, ifølge internasjonal lov, ulovlig og på okkupert område?

Tenk deg selv hvilken motstand tyskerne ville møtt ved å bosette 400 000 av sin egen befolkning i Norge under krigen, konfiskere åkre og skog, stjele vannressurser, bygge en mur inne på norsk territorium som skilte bygd fra bygd og slekt fra slekt, for så å utstyre sine okkupanter med våpen og bli overraska over at de møtte motstand i sin framtreden på okkupert område. Bosetterne setter jevnlig fyr på palestinske olivenlunder og har siden 1967 ødelagt, brent og rykket opp over 800 000 trær med røttene.

Dette er Israels fortropp i den territorielle utvidelsen, finansiert av Israel, nøye passet på av det israelske militæret.

Hebron på nytt
Etter massakren i Hebron i 1994, der den jødiske bosetteren Baruch Goldstein drepte 29 palestinere i bønn inne i Abraham-moskeen, ble moskeen stengt i flere måneder. Da moskeen åpnet igjen var over halve moskeen omgjort til en synagoge. Israel kontrollerer nå hvem som får gå inn i moskeen og kan når de selv ønsker det nekte palestinere inngang og bruke hele moskeen som en synagoge. Israel bruker bosetterne som sine frontsoldater for å endre fakta på bakken, bevæpnet, beskyttet og straffefrie.

Frykten for at det samme skal skje i den store helligheten Al Aqsa-moskeen i Jerusalem er stor, når Israel stadig lar flere og flere israelere og ekstreme bosetterbevegelser få tilgang til Tempelhøyden. Samtidig kan palestinere på Vestbredden bare drømme om å få besøke Jerusalem, og palestinere i Jerusalem møter strenge restriksjoner på når og om de får slippe inn for å be. Bosetterbevegelsen viser vei og blir Netanyahus brekkstang for å okkupere, kolonisere og kontrollere mer og mer av palestinske områder. Denne gangen er det Tempelhøyden som står for tur.

LES OGSÅ: Hvorfor USA elsker Israel

Israel utvider territoriet sitt
Samtidig som verden snakker om fredsforhandlinger, forsyner Israel seg av kaken man skal forhandle om. Prisen for handlingslammelsen i møte med okkupasjonsmakten, er det sivile palestinere og israelere som nå betaler. Palestinerne tar nå saken i egne hender. I vår mangel på handling ser vi nå den enorme frustrasjonen som vokser i befolkningen. Der palestinerne kjemper for sine liv og grunnleggende rettigheter, kjemper Israel for å opprettholde okkupasjonen.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

5 kommentarer på Bosetterne er Israels frontsoldater

 1. AvatarGeorg Ianke // 2015-10-20 kl 11:53 //

  Vel, så lenge Vesten i praksis godtar Israels opptreden, er ikke noen fredsavtale mulig. Kan det overraske noen?

 2. AvatarGeir- Are Valle // 2015-10-20 kl 13:55 //

  Alltid like frustrerende å lese om hvordan Israel er den store jævel i kampen om sannheten.

  Et folkeslag mener jeg må defineres ut fra felles verdier som språk og kultur (historie, musikk, eventyr, osv).

  Arabiske kulturbærere har som mål er å utrydde Israel. Drep alle jøder i verden!

  Uttrykt gjentatte ganger de siste årtier, og at Israel i det hele tatt tillater arabere å oppsøke religiøse steder i Israel viser et storsinn som neppe ville vært dem forunt om kontrollen hadde vært motsatt.

 3. Jada. Bare å forsvare terroristene som angriper tilfeldige israelere med kniv. Disse som blir lært opp fra de er barn på palestinske TV kanaler, om at hellig krig er det største, at å dø for det er det som bringer deg nærmere paradiset. Hamas-tilhengere som vet hvordan de skal organisere samfunnet i tråd med religionen sin; kvinneundertrykking, undertrykking av homofile, forfølgelse av annerledestenkende, manglende demokrati: dette er hva du hyller. Israel har definitivt gjort sine feil. Det er det bare å erkjenne. Problemet nå er uansett terrorister som angriper helt uskyldige mennesker, og angrepene er i overensstemmelse med islamske ekstremisters fiendebilde mot alt som er av vestlig opprinnelse. Å skyve skylden over på ofrene er helt i tråd med islamske forklaringsmodeller for vold mot libersle demokratiske verdier. Kast et blikk på kartet; Israel er et lite demokratisk land omgitt av fiendtlig innstilte stater.

 4. AvatarAnna Lund Bjørnsen // 2015-10-21 kl 11:43 //

  Hei Tore!

  Å si at jeg hyller kvinneundertrykking, undertrykking av homofile etter å ha lest dette innlegget er vel å dra det litt langt?

  Det jeg forsøker er å sette angrepene inn i en kontekst. Var selv på Vestbredden og i Jerusalem for to uker siden og kan fortsatt føle sinnet og desperasjonen til palestinerne som opplever daglig undertrykkelse og at deres rettigheter ikke blir ivaretatt. Med resten av verden som tause tilskuere. Det mest urettferdige er allikevel hvordan straffefrie israelske bosettere tar seg til rette på palestinsk jord, trakasserer og angriper palestinere og utvider stadig sin rekkevidde, til store protester fra USA, FN og Norge – uten at noen reagerer. Dette ser vi nå konsekvensen av. Så lenge Israel fortsetter å bryte internasjonal lov er jeg redd Hamas fortsatt kommer til å være fiendtlig innstilt til Israel.

 5. AvatarGunnar Gervin // 2016-04-01 kl 21:53 //

  Anna, ditt forsøk på fornuft er mislykket, fordi:
  Hamas slutter ikke sin fiendtlighet til Israel uansett innrømmelser, det viser historien.
  For ikke lenge siden uttalte tyrkisk statsleder, og iransk, at de vil invadere og utslette Israel.

Kommentarfeltet er lukket.