Leder for LO i Oslo: – Ikke skusle bort muligheten for et byrådsskifte

LO i Oslo håper et nytt byråd vil bli enige om en hard kamp mot sosial dumping innen blant annet anleggsbransjen. Foto: Seattle Municipal Archives

Torsdagens avgjørelse om inngåelse av byrådssamtaler mellom Ap, SV og MdG ønskes hjertelig velkommen av fagbevegelsen, som håper venstresiden kommer til enighet med MdG.

Nyhet
Om Nyhet (775 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Christian Øivindsønn Boger

Siden valgresultatet for Oslo ble kjent i forrige uke har det vært knyttet stor spenning til hvilke partier Miljøpartiet de Grønne i Oslo ønsker å samarbeide med i bystyret de neste fire årene. Etter torsdagens avgjørelse om å starte forhandlinger med Arbeiderpartiet og SV er fagbevegelsen svært fornøyde med at man nå ser konturene av et byrådsskifte i horisonten.

–Dette er en historisk mulighet til å få på plass en ny politikk i hovedstaden etter 18 år med borgerlig styre. Nå får vi inderlig håpe at partiene på venstresiden ikke skusler bort denne muligheten ved å ikke komme til enighet med MdG, sier leder for LO i Oslo, Roy Pedersen, til Radikal Portal.

Et trygt og sikkert arbeidsliv
Pedersen er svært opptatt av at torsdagens forhandlingsavklaring nå vil gi muligheten til å skape en helt ny politisk hverdag for hovedstadens innbyggere. Ikke minst mener han det nå blir viktig at partiene enes om tiltak som vil føre til store endringer innen både offentlig og privat sektor.

–De fire partiene vil nå kunne gjennomføre viktige tiltak som det å stanse videre privatisering og konkurranseutsetting av kommunale tjenester. I tillegg er det svært viktig at vi får på plass gode tiltak for å forhindre den stadige sterkere trenden med sosial dumping i arbeidslivet.

Han mener det også er viktig at et nytt byråd igjen sørger for at kommunens ansatte igjen kan bli tilbudt faste heltidsstillinger.

–Det er på høy tid at kommunen igjen satser på å få folk ansatt på faste heltidskontrakter, slik at de ansatte igjen kan få tillit til Oslo som en stor og seriøs arbeidsgiver.

Kamp mot sosiale forskjeller
Foruten kampen for lønns- og arbeidsvilkår mener LO i Oslo kampen mot de sosiale forskjellene blir en av de viktigste oppgavene i årene som kommer.

–De forskjellige byrådskonstellasjonene de siste 18 årene har ført en politikk som har ført til en delt by hvor de sosiale forskjellene øker. Denne utviklingen håper vi nå et nytt byråd vil gjøre sitt beste for å reversere, sier Pedersen.

Han påpeker at det fra fagbevegelsens synspunkt nå blir viktig å få raskt på plass tiltak som kan være med på å utjevne de sosiale forskjellene Oslo sliter med.

–For å få snudd trenden med stadig økende sosiale forskjeller i byen er det nå viktig at vi får på plass en boligbeskatting med en klar sosial profil. I tillegg vil det være viktig for kampen mot forskjells-Oslo å få på plass gratis kjernetid i både barnehage og aktivitetsskole.

Ønsker offensiv klimapolitikk
Med MdG med på laget håper Pedersen nå også at forhandlingene kan gi byen en ny og offensiv klimapolitikk, som prioriterer en satsing på kollektivtraffikk og miljøtiltak framfor en ny E18.

–Vi håper nå samtalene vil føre til en samarbeidsavtale som har en offensiv miljøpolitikk. En slik avtale bør inneholde en solid satsing på kollektivtrafikk for personer og gods og en ny T-banetunnel, framfor den foreslåtte E18-utbyggingen.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

3 kommentarer på Leder for LO i Oslo: – Ikke skusle bort muligheten for et byrådsskifte

 1. Finnes det noen uenighet mellom partene om feks hvor raskt Oslo bør vokse framover?
  Er det greit at Oslo er den by i Europa som vokser raskest?

  Når man hører på politikerne virker det som at veksttakten til Oslo er noe som er naturgitt og at det eneste problemet er at man ikke klarer å bygge mange nok boliger raskt nok. Når det foregår en slik rask økning i innbyggertallet er det ikke rart at det er ekstra dyrt å bo i Oslo. Det ser ut som dette skaper en boligboble: innvandrere fra Øst-Europa bygger boliger til nye innvandrere som kommer til Oslo på et senere tidspunkt for å bygge enda flere boliger etc etc.

  • AvatarMathias Bismo // 2015-09-27 kl 14:35 //

   For å snu, eller i hvert fall stanse, flyttestrømmen, trengs det en aktiv distriktspolitikk. Oslo bystyre er antakelig det stedet man kan gjøre minst med dette.

   • Du har nok et poeng der. Men er ikke mesteparten av de som flytter inn til Oslo folk som kommer fra Øst-Europa som arbeidsinnvandrere eller gjestearbeidere?

Kommentarfeltet er lukket.