Den usynlige hånds herjinger i Hellas

Foto: CCO Public Domain

Det spiller ingen rolle om du får juling av en synlig eller usynlig hånd, det er størrelsen på blåmerket som teller. Uavhengig av om Nea Dimokratia eller Syriza blir dagens valgvinner vil det greske folket fortsatt få bank.

Morten Johansen
Om Morten Johansen (31 artikler)
Morten Johansen er lønnsarbeider.
Forsvarere av den usynlige hånds fortreffelighet pleier å ta utgangspunkt i en baker, en bonde, en snekker, og et par andre yrkesgrupper som hver og en eier sin egen virksomhet. Markedet sørger for en effektiv arbeidsdeling mellom de forskjellige yrkesgruppene og sørger for at de får solgt sine varer og kjøpt de varene de ikke produserer selv.

I slike tankeeksperimenter eksisterer det vanligvis ikke asymmetriske maktforhold. Når man slipper løs den usynlige hånd på dagens Hellas er det imidlertid ikke snakk om å bidra til bedre fordeling av varer mellom innbyggerne samme hva de økonomiske teoremene viser.

Den usynlige hånd står til disposisjon
Når man slipper løs den usynlig hånd på dagens Hellas driver den tusener av unge grekere fra hjemlandet sitt. Det er verken ønsker om nye kulturelle impulser eller krig som er årsaken til at disse reiser, men såkalte ”økonomiske realiteter”.

Når man slipper løs den usynlige hånd på dagens Hellas blir gresk infrastruktur solgt unna i stor stil. Det er ikke det greske finansdepartementets ønske om mer differensiert eierskap som har foranlediget dette loppemarkedet, men igjen såkalte ”økonomiske realiteter”.

Når man slipper løs den usynlige hånd på dagens Hellas tar den maten ut av hendene til tusenvis av greske barn. Det er ikke det greske Helsedirektoratet som er opphavet til denne slankekuren, men såkalte ”økonomiske realiteter”.

Politikkens rolle
Den usynlige hånd – markedet – er imidlertid skapt av mennesker og burde derfor være mulig å holde under kontroll. Selv om utenforstående skal være varsomme med å gi råd til det greske folk kan det ikke underkjennes at Syriza kunne ha valgt annerledes enn det de gjorde. Syriza fikk kort fortalt to mandater av folket i valget i januar og i folkeavstemningen i juli. På den ene siden ville flertallet i folket beholde euroen og på den andre siden ville de ha andre betingelser fra Troikaen. At Syriza valgte å ofre det siste punktet for å innfri det første var ingen nødvendighet.

LES OGSÅ: Det greske vannet er solgt

Dagens valg
Sikkert er det i alle fall at for de som ikke vil bevege seg lenger ut på fløyene står valget først og fremst mellom hvem som skal administrere og implementere avtalen som er inngått med troikaen. Med andre ord vil fortsatt den usynlige hånd beholde hånden på rattet i Hellas, uavhengig av valgresultatet.

De siste dagenes meningsmålinger viser dødt løp mellom Nea Dimokratia og Syriza, de vaker begge rundt 30 % oppslutning. Det partiet som blir størst vil derfor etter all sannsynlighet være avhengig av støtte fra andre partier for å få flertall, på tross av at partiet på første plass får 50 bonusplasser i det greske parlamentet som til sammen består av 300 plasser.

LES OGSÅ: Hellas som narrativ – Fra troikatragedie via gresk farse til dokumentar om tyske bjørner

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

4 kommentarer på Den usynlige hånds herjinger i Hellas

 1. Avatardigi_owl // 2015-09-20 kl 19:36 //

  Makta bak Euroen finner en i den tyske finansminsteren, og pr i dag styrer den ministeren etter ett bestemt sett med læresetninger:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Ordoliberalism

  Inntil den makta flyttes, eller ministeren blir byttet ut med noen som tenker annerledes, så er Eurokrisa fastlåst.

 2. Det jeg savner er en vurdering av det tyske forslaget om en midlertidig grexit fra eurosonen.
  Kunne dette ha vært en brukbar løsning for Hellas?

  • AvatarJoakim Moellersen // 2015-09-21 kl 01:26 //

   Har du en lenke til en sak som omtaler det forslaget?

   • Jeg har ingen lenke til hva forslaget går ut på.
    Det virket som om ingen ville ta tak i forslaget med illtang engang da det ble fremlagt. Tolig ble forslaget oppfattet som bare å være en ondsinnet og utspekulert måte å kaste Hellas ut av eurosonen på.
    Men det er ikke nødvendigvis sikkert. Kanskje finnes det forhandslingsmuligheter innenfor forslaget. Og hvis Hellas hadde gått inn for noe slikt kunne de ha fått støtte og drahjelp fra Tyskland. Det kan være lettere å foreta gjeldsslette for et land som ikke er med i eurosonen, og kanskje kunne Hellas ha brukt både Drakmer og Euro i prallell fordi det dreier seg om en midlertidig utgang fra euro??? Det er ikke sikkert at Tyskland ser seg tjent med at Hellas går helt til grunne økonomisk sett.

Kommentarfeltet er lukket.