Dette skjer på valgnatten i Oslo

Foto: Wikimedia Commons

Osloportalen gir deg fortløpende oppdatering fra valgnatten i hovedstaden.

Nyhet
About Nyhet (774 Articles)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Christian Boger, Christian Vassdal, Ingrid Kvamme Fredriksen, Maria Lavik, Morten M. Johansen og Vegard Velle

01:57 Takk for oss og god natt!

01:52 Jonas Gahr Støre sier det fortsatt gjenstår 428 kamper i kommunene for å vinne makten. Likevel er det tydelig at norske velgere har sendt et kraftig signal mot den sittende regjeringen. Les valgresultatene her: http://www.valgresultat.no

01:06 Utdrag fra Bjørnar Moxnes tale om et vendepunkt i kampen mot forskjells-Norge: Vi går fram fordi hardt arbeid og gode argumenter er det som til syvende og sist gjelder, ikke minst: Fordi mange, mange mennesker har brukt valget til å si ifra. Si ifra om at det ikke er greit at forskjellene i Norge er så store. Si ifra at det ikke er greit med politikere som øker honorarene til seg selv, mens de kutter i budsjettene for barnehagene. Si ifra at det ikke er greit at de uføre får mindre, mens de superrike får mer. Si ifra at de vil ha velferdstjenester som drives av kommunen eller av ideelle stiftelser, ikke av aksjeselskaper som eies av globale oppkjøpsfond.

En strålende fornøyd 1. kandidat Lan Marie Ngyen Berg, og kommunikasjonsrådgiver Eivind Trædal i MDG. Foto: Ingrid Kvamme Fredriksen

En strålende fornøyd 1. kandidat Lan Marie Ngyen Berg, og kommunikasjonsrådgiver Eivind Trædal i MDG. Foto: Ingrid Kvamme Fredriksen

00:46 Shoaib Sultan kan bli en strålende ordfører i Oslo, sier partileder i MDG Rasmus Hansson.

Foto: Rasmus Hansson snakker på valgsendingen om maktskifte i Oslo. Ingrid Kvamme Fredriksen

Foto: Rasmus Hansson snakker på valgsendingen om maktskifte i Oslo. Ingrid Kvamme Fredriksen

00:45 Før valget var tre av de fire største byene styrt av Høyre. Nå er det bare en igjen, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre

00:32 Samsending mellom TV2 og NRK oppsummerer: Overraskende sterk oppslutning for Arbeiderpartiet. Dårlige resultater for Høyre

00:29 MDG er Oslos soleklare valgvinnere. De har femdoblet oppslutningen sin og ser ut til å få fire nye representanter i bystyret.

Stor stemming hos Mdg. Foto: Ingrid Kvamme Fredriksen

Stor stemming hos Mdg. Foto: Ingrid Kvamme Fredriksen

23:50 Arbeiderpartiet annonserer at de har vunnet valget i Tromsø, Trondheim, Bergen. Stor jubel i salen. –Vi kan vinne valget i Oslo for første gang på 18 år, gratulerer, sier partileder Jonas Gahr Støre.

23:39 Erna Solberg sier at vi må vente med å konkludere noe som helst om Oslo. Tidligere i kveld har Fabian Stang spådd sin egen avgang. Knute på tråden til Fabian, Erna?

23:38 NRK har lagt ut fine grafer om valget på http://www.nrk.no/valg2015/

23:34 Nå bør resultatene være rimelig klare. For Oslo i mandater gir de dette utslaget.Høyre 
20, -2, Arbeiderpartiet 19, -1, Miljøpartiet De Grønne 5, +4, Venstre 4, -1 Fremskrittspartiet, 4, Sosialistisk Venstreparti
3, -1, Rødt 3 +1, 
Kristelig Folkeparti
 1
.

23:25 Bjørnar Moxnes: –Vi har ingen valgkampmaskin, men vi tror Norge trenger et nytt parti for arbeidsfolk. Norsk politikk trenger et kritisk parti som ikke hemmeligholder. Høyre har snakka til folks lommebok. Dette budskapet har tapt og fellesskapsverdiene har vunnet.

23:22 Dagens overraskelse: Rødt har økt oppslutningen sin i Holmenkollåsen med 50 prosent.

23:18 Bjørnar Moxnes (Rødt) –Endelig adjø Fabian.

En lykkelig Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Christian Vassdal

En lykkelig Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Christian Vassdal

23:16 Hvis det hadde vært stortingsvalg, ville Bjørnar Moxnes vært inne på Stortinget med god margin, sier Rødts tallknuser Arne Rolijordet.

23:15 Siv Jensen: –Et dårligere valg enn vi hadde håpet på. Det er lov å være skuffet.

Fra Rødts valgvake. Nestleder i Rødt, Mari Eirfing holder takketale til rødts medlemmer for innsatsen i valgkampen. Foto: Vegard Velle

Fra Rødts valgvake. Nestleder i Rødt, Mari Eirfing holder takketale til rødts medlemmer for innsatsen i valgkampen. Foto: Vegard Velle

23:13 –Vi skal fortsatt ha is i magen, men det er ingen tvil lenger om at dette blir et fantastisk valgresultat. Rasmus Hansson (MDG)

23:12 Siv jensen synes at de skal ta med seg “god stemning” videre, til spredt applaus på egen valgvake.

23:11 På MDGs valgvake er stemningen upåklagelig. Rasmus Hansson på talerstolen: –Vi har åpenbart tråkket på en del ømme tær vi har lagt røre i etablerte tankebaner. Og det betyr at vi er akkurat der vi skal være. MDG sier rett ut at Norge er nødt til å gjøre like store endringer som da folk fikk stemmerett, og som da landet ble industrialisert. De etablerte har vent seg til å tenke at historien er slutt, og at slike forandringer ikke trengs lenger.

23:05 DN melder: På Fremskrittspartiets valgvake har en satt seg ned ved pianoet. Han spiller Elton Johns “Can you feel the love tonight”. I Frp er nok svaret “Nei” denne kvelden.

23:03 Fabian stang varsler at han tror tiden som ordfører er over.

23:02 NRK oppsummerer: Brakvalg for Miljøpartiet de grønne, og for Arbeiderpartiet i Oslo, Tromsø og Bergen.  –Merk deg dagen 14. september 2015. Det er dagen da MDG fikk sitt gjennombrudd og ble en viktig maktfaktor i Norge.

22:53 Rødt ligger forløpig foran SV i Oslo, med 5,2 mot 5,0 prosent.

22:38 Fra Folkets hus: Ap ligger an til å få 34 prosent av stemmene og gjøre sitt beste lokalvalg i Oslo på 28 år.

22:33 Rødt ligger an til å bli nest største parti i Kragerø, med 16,2 prosent av stemmene. De ligger an til 6 representanter.

22:30 Som alle andre journalister ønsket vi i Osloportalen å være til stede ved et historisk byrådsskifte i Oslo på Folkets hus.  Etter å ha blitt holdt tilbake i en drøy halvtime ble Osloportalens journalister fotfulgt av politiet på Arbeiderpartiets valgvake, til tross for forhåndsavtalt presseakkreditering. Med en gang de fikk blikkontakt med politimann med ørepropper kom en politimann bort og skulle se legetimasjon. De fikk beskjed om at de ikke får gjøre intervjuer. Til slutt ble det så ubehagelig at de forlot valgvaken. Lover dessverre dårlig for en mer åpen by med Raymond Johansen.

22:24 –Da jeg ringte avisen i vår og sa nei til større E18, lo journalisten av meg. Nå vil alle ha en mindre vei, sier Lan Marie Nguyen Berg, MDGs førstekandidat i Oslo, på Twitter.

22:18 Forløpige resultater i Oslo i antall mandater: Arbeiderpartiet 21, +1, Høyre 19, -3, Miljøpartiet De Grønne 5, +4, Fremskrittspartiet 4, Sosialistisk Venstreparti 3, -1, Rødt 3, +1, Venstre3, -2, Kristelig Folkeparti, 1. Hittil opptalte stemmer:108 470.

22:13 Stemningen står i taket hos MDG, som har rekordhøy oppslutning. Lan Marie Nguyen Berg (MDG): –Vi fikk ikke til valg for å flikke på miljøpolitikken, men for å få en kursendring.

22:13 Audun Lysbakken: Det blåser en rød og grønn vind over norge. Vi har fått et politisk jordskjelv av et resultat. I Oslo er det kvelden hvor vi har fått slutt på 18 års høyrestyre i denne byen.

22:1o Audun Lysbakken takker de som har stemt på partiet for første gang, og de som har kommet tilbake. Vi skal vise dere tilliten verdig, sier han.

22:05 Audun Lysbakken går på talerstolen. Stående applaus på Rockefeller. –For første gang siden 2005 går SV frem. For en måned var vi avskrevet. Nå har vi skapt et vendepunkt for SV. Det har vært fantastisk å være med på. Vi har gått foran i en verdimobilisering for å si et tydelig ja til mennesker på flukt. Vi trues ikke av flyktninger. Vi trues av egoisme.

21:49 Oslo kommune reklamerer på twitter med at man kan lese valgresultatene på valgresultat.no. Forløpig ligger sidene nede.

21:47 Carl I. Hagen: –Hvis Raymond Johansen skal styre sammen med Rødt, Miljøpartiet de grønne og SV, kommer han til å få grå hår relativt tidlig.

21:42 Fabian Stang: –MDG er som en melon. Grønne utenpå og røde inni. Likevel sier han at han vil ta en telefon til MDG i kveld. Lan Marie Nguyen Berg (MDG) sier at de er villige til å forhandle med hvem som helst, så lenge de får gjennomslag for sine saker.

21:29 Rødt ser ut til å ha gjort sitt beste valg noen gang. –Vi gjør et veldig bra valg i Oslo, vi gjør et sinnsykt bra valg i Tromsø. Vi kommer til å få et skifte i mange kommuner, og vi kommer til å bli kvitt høyrestyret, sier partileder Bjørnar Moxnes.

21:37 –Sv og MdG er enige i miljøpolitikken men de er uklare på en del områder, derfor kan vi ikke ta noe for gitt. Ivar Johansen (SV) på valgvake.
Foto: Christian Vassdal

Foto: Christian Vassdal

21:34 Basert på 107.000 opptalte forhåndsstemmer kan man se at det er helt jevnt i Oslo. MDG får hele 8,8 prosents oppslutning i hovedstaden. NRK: Det betyr fem veldig avgjørende mandater i bystyret. MDG ligger til å bli 3. største parti, større en Frp.

21:29 Rødt offentliggjør resultatene fra forhåndsstemmene i Oslo, til full jubel: 5,2 prosent. I Tromsø ligger de på 17,7 prosent og i Bodø på 8,9 prosent.

21:28 2. nestleder i FrP, Ketil Solvik Olsen, blir konfrontert med de miserable resultatene fra NRKs valgdagsmåling: — Ja, vi får nå se, sier han. — VGs måling viste et annet resultat, 10,7 prosent, så det er er stort sprik.

21:21 Marianne Borgen på SVs valgvake: — Veldig positivt start på kvelden med rødgrønt flertall i Oslo! Ingen har flertall alene, så vi er avhengige av å samarbeide. Men samarbied er avhengig av at alle parter får politisk gjennomslag, så ingen parter kan tas som en selvfølge, heller ikke SV.

Foto: Christian Boger

Foto: Christian Vassdal

21:17 I Bergen mister H hver tredje velger, mens Ap og SV går kraftig frem, ifølge valgdagsmålingen.

21:10 Jubel hos SV over valgresultatet. Stort gisp da det ble kjent at det er dødt løp i Oslo.

Jubel hos SV. Foto: Christian Boger

Jubel hos SV. Foto: Christian Vassdal

21:09 Opptalte forhåndsstemmer ved kommunevalget viser at alle regjeringenspartiene og samarbeidspartiene går tilbake nasjonalt. NRK: –Se på mdg! De får får 5,4 prosent. Definitivt et nasjonalt gjennombrudd. #nrkvalg

21:04 Hele landet (K) Forhåndsstemmer Ap 34,2 +2,6 H 23,2 -4,6 Frp 9,3 -1,9 MDG 5,4 +4,5 Sp 6,4 -0,4 KRF 4,8 -0,7 V 4,9 -1,3 SV 4,4 +0,5

21:00 Under et minutt til første valgdagsmåling!

20:59 Kampen om storbyene er viktig sier NRK. De 5 største byene utgjør over 25 prosent av befolkningen, og er utstillingsvinduer. Dessuten sier de noe om hvordan valgresultatet vil bli i resten av landet. #nrkvalg

20:48. På SVs valgvake er stemningen god. De har hatt stor fremgang på siste målinger. #nrkvalg

20:48 Under et kvarter til vi får den første valgdagsmålingen. #nrkvalg

20:46 Leder av Rød Ungdom holder appell for Rødts valgvake på Ingensteds i Oslo –Vi har vervet, engasjert og startet nye lokallag i valgkampen. Ikke minst har vi sørget for bedre seksualhelse. Der de andre har delt ut hatter, lightere og penner i skolevalget, har vi delt ut kondomer. På de sto det: Det finnes bedre ting å bruke tiden sin på enn lekser.

20:44 På Kulturhusets valgvake er det gratis popcorn. De skriver: No election without popcorn. You paid for it with your taxes. @Fredfrihetogaltgratis.

Ikke noe valg uten popcorn. Foto: Ingrid Kvamme Fredriksen

Ikke noe valg uten popcorn. Foto: Ingrid Kvamme Fredriksen

20: 36 –Revolusjonen starter ikke på Frogner. Den starter i Groruddalen. Arne Rolijordet på Rødts valgvake.

20: 35 Eivor Evenrud, 3. kandidat for Rødt på valgvaken: –Jeg er kjempespent og har med mamma fra Gjøvik som moralsk støtte. Vi ligger an til å få inn tre slik det ser ut nå og da kommer også jeg inn. Dersom vi havner på vippen og får mulighet til å forhandle vil vi prioritere kampen mot den delte byen og stanse privatseringen.
Eivor Evenrud (Rødt). Foto: Christian Vassdal

Eivor Evenrud (Rødt). Foto: Christian Vassdal

20:29 Oslo AP twitrer med løfter som viser hvorfor folk skal stemme på dem. Blant annet vil de bygge 10 000 boliger i året, bygge ferdig sykkelveinettet i Oslo og få inn 500 nye årsverk i hjemmetjenesten. https://twitter.com/OsloAp

20:18 Godt sagt av MDG på twitter: Ingen blir lykkeligere, rikere eller får bedre velferd av en ødelagt klode

20:13 50 meter lang kø av mennesker som venter på å stemne utenfor stemmelokalet på Hasle skole i Oslo.

20:04 Fra F!s valgvake: –De andre partiene er et gubbevelde. Linn Cathrine Kristiansen, 1. kandidat for F!

20:01 –Vi håper å få inn en person, men føler allerede vi er en suksess, sier Cathrine Linn Kristiansen på F!s valgvake.

19:59 Amnesty International oppfordrer: Bruk gjerne stemmeretten for å si . Hvilke partier vil delta i dugnad for å ta imot Syria-flyktningene? Godt valg!

19:52 Marianne Borgen (SV) er glad for at dette valget har blitt et verdivalg for Norges kommuner. –Nå handler det om solidaritet og å ta vare på mennesker på en bra måte, sier hun.

Trykk F5 for siste oppdatering

Radikal Portals valgkampteam. Foto: Christian Vassdal.

Radikal Portals valgkampteam er klare for valgnatten. Foto: Christian Vassdal.

19:47: Nicholai Astrup (H) sier at det er den mest spennende valgkampen han har vært med på noensinne.

19:42 “Meningsmålinger viser at det ville ha vært flere røde representanter i bystyret hvis de fra øst brukte stemmeretten sin like mye som de i vest. For å si det litt enkelt: Fattigfolk stemmer ikke Høyre.” Sitat Heidi Marie Kriznik – Den delte byen

19:37 Valglokalene i Oslo stenger kl. 21.00. Nå er det snart siste sjanse til å stemme. Radikal Portal oppfordrer alle til å bruke stemmeretten sin! https://www.oslo.kommune.no/politikk-og-administrasjon/valg-2015/

19:34 Høyre har hatt makten i Oslo i 18 år. Om MDG velger side med de rødgrønne blir det byrådsskifte i år.

19:30 Nå begynner valgnatten for fullt! APs, Rødts og MDGs valgvake starter også nå i Oslo

19:27 Det er mottatt nesten 120 000 forhåndsstemmer i Oslo kommune. Ca. 12 000 av disse er utenbysstemmer. https://www.oslo.kommune.no/valgresultater-og-mottatte-forhandsstemmer/antall-mottatte-forhandsstemmer-i-oslo-article24782-8475.html

19:20 Skulle TNS Gallups siste meningsmåling slå til, vil det være det dårligste resultatet for FrP siden 1991 og det dårligste valgresultatet for KrF siden de ble et parti i 1945.

19:18 I Oslo er valgresultatet helt åpent. MDG kommer til å avgjøre hvem som får byrådsmakten.

19:00 SVs og F!s valgvake starter.

Det blir et spennende valg i Oslo i år! Blir det byrådsskifte? De siste prognosene viser at det kun var 200 stemmer som skilte rødgrønt og blåblått flertall i byrådet. Alt kan avhenge av MDG. Siste meningsmåling fra TNS Gallup gir følgende fordeling av stemmene: Ap 30,4 prosent, SV 5,7 prosent, Rødt 5,6 prosent, F! 0,3 prosent. MDG ligger an til å få 10 prosent av stemmene. Høyre ligger an til å få 31,3 prosent av stemmene, Frp 5  prosent, Venstre 6,3 prosent og Krf 1,8 prosent. Valglokalene i Oslo stenger kl. 21.00. Første valgdagsmåling kommer etter det. Valgresultatet forventes å være klart 23:30.

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned