Miljøpartiet for menn

Foto: April Spreeman

Miljøpartiet de Grønne må få på seg feministbrillene.

Cathrine Linn Kristiansen
Om Cathrine Linn Kristiansen (2 artikler)
Statsviter og talsperson for Feministisk initiativ Oslo.

MDG har hatt en imponerende utvikling de siste årene. Fra å tilhøre kategorien «de Andre» på valgmålingene er de nå Oslos tredje største parti, og de har klart å få miljø inn i den politiske debatten. Allikevel er det noe som skurrer hos de unge grønne.

Ser vi på programmet til MDG med feministbrillene på, så blir det mange blanke ark. Likestilling er ikke nevnt en eneste gang i det 42 sider lange Oslo-programmet. I arbeidsprogrammet dukker likestilling opp kun én eneste gang.

LES OGSÅ: Feminisme er blitt et spottord

Det kan virke som om MDG fullstendig mangler et likestillingsperspektiv. Dette blir særdeles synlig i to av forslagene deres, som uten tvil vil ramme kvinner hardest.

Lavtlønte kvinner ned i forbruk
MDG ønsker en 6-timersdag uten lønnskompensasjon. En slik endring vil starte i offentlig sektor, med andre ord i kvinnedominerte yrker. Kvinnedominerte yrker, for eksempel i helse og omsorg, har lavere lønn enn typisk mannsdominerte yrker. Kvinner er overrepresentert på fattigdomssatstikken, og langt flere kvinner enn menn er enslige forsørgere. Ved å gi disse kvinnene 6-timersdag uten lønnskompensasjon, vil mange bli sendt rett ut i fattigdommen eller bli enda mer økonomisk avhengig av partnerens inntekt. Økonomisk avhengighet kan ha høye kostnader for kvinner i voldelige forhold. Derfor er økonomisk selvstendighet grunnlaget for all selvstendighet.

Mener MDG at disse kvinne, som allerede har minst fra før, skal være de første som minsker forbruket sitt?

MDG mot sexkjøpsloven
MDG har også vedtatt at de ønsker å fjerne sexkjøpsloven. De mener tydeligvis at menn skal ha muligheten til å kjøpe kvinners kropper og ikke bli straffet for det. Ser vi til Tyskland og Nederland, hvor sexkjøp er tillatt, så kan vi se de katastrofale konsekvensene. I Tyskland kjøper 1 million menn sex av 400 000 kvinner hver eneste dag. Bakmenn, halliker og bordelleiere tjener svimlende summer på en industri som utnytter millioner av mennesker. Resultatet har også blitt at trafficking har økt dramatisk i disse landene.

LES OGSÅ: Den nye feministbevegelsen: bølge eller krusning?

Prostitusjon er en av de mest ekstreme formene for menns vold mot kvinner. Kvinner blir objektivert og får en prislapp på seg. Mener MDG at det er sånn vi ønsker å ha det i vårt samfunn?

Kjønnsbrillene må på
En betydelig del av miljøpolitikken er formulert og definert av menn i maktposisjoner, basert på̊ deres egne premisser og behov. MDG, som er et ungt parti med miljø og bærekraftig utvikling som utgangspunkt for sin politikk, bør legge større vekt på kjønnsperspektiv og likestilling i utforming av sin politikk. Vi vet at klimaendringene kommer til å ramme fattige kvinner hardest. For å takle de eksisterende miljøproblemene trenger vi et likestillingsperspektiv og en helhetlig tilnærming. Klimaendringene må løses i et globalt perspektiv, i et klasseperspektiv og i et kjønnsperspektiv. De som har mest, det vil si rike menn i vesten, må gå mest ned i forbruk.

Miljøspørsmål angår oss alle og er for viktig til å bli avgjort av dem som har den sterkeste stemmen eller den høyeste kjøpekraften.

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.