Aftenposten fortolket ikke Alan-saken med vond vilje

Foto: Freedom House

Vi har siden helgen forsøkt å ettergå opplysninger om Abdullah Kurdi.

Peter Markovski
Om Peter Markovski (1 artikler)
Peter Markovski er redaksjonssjef i Aftenposten.
Kristin Grøntoft
Om Kristin Grøntoft (0 artikler)
Kristin Grøntoft er ansvarlig sosiale medier i Aftenposten.

Takk for interessant og engasjert kritikk i Radikal Portal i går. Det er alltid bra med flere stemmer, og gode korrektiv gir gode forutsetninger for å skape best mulig journalistikk. Etter å ha lest saken, synes vi imidlertid det er på sin plass med tilsvar og vesentlige presiseringer.

Nye opplysninger
Vi diskuterte internt på lørdag da saken ble skrevet og kom fram til at det var relevant å bringe nye opplysninger om familien som hadde blitt symbolet på flyktningkrisen verden over.  Dette er en løpende nyhetssak som stadig utvikler seg, og så vond saken enn er: Vår oppgave er å bringe ny informasjon etter hvert som den kommer. Vi har gjengitt to internasjonale, anerkjente nyhetssteder, The Wall Street Journal og The Guardian, og lenket til dem. Begge har flere forskjellige kilder i sine saker.

Vi har siden helgen forsøkt å ettergå opplysninger om at Abdullah Kurdi skal ha mistet tennene som følge av tortur, uten å ha lyktes i å finne kilder som er pålitelige og anerkjente nok til at opplysningene kan regnes som bekreftet.

Flukten fra Tyrkia
Vi har skrevet at familien var i Tyrkia og om hvordan krigen har «tvunget familien Kurdi til å flykte mange ganger» (sitat fra artikkelen). Videre skriver vi om hvordan den nå hardt rammede familiefaren forteller «at han hadde jobbet på tyrkiske byggeplasser, men tjent så lite at de måtte få hjelp fra søsteren hans til å betale husleien». Om tannbehandlingen, som opptar Radikal Portals skribent, skriver vi at «det var faren deres, som fremdeles bor i Syria, som hadde foreslått at Abdullah burde dra til Europa for å få fikset de ødelagte tennene sine og finne en måte å hjelpe familien å forlate Tyrkia på».

I Radikal Portals innlegg heter det at høyreekstreme og nynazistiske nettsider har spredt påstander om at den hardt rammede familien var «i trygghet i Tyrkia». Våre kilder er de internasjonale nyhetsstedene som er oppgitt og lenket til i artikkelen vår.

I mellomtittel heter det at vi har «forvridd og fortolket» utsagn «med vond vilje». Vi har all interesse – alltid – av å være sannferdige og ordentlige i alt vi skriver. Vi gjør selvsagt feil. Da prøver vi å rette dem. Misforståelser søker vi avklart. At vi fortolker med «vond vilje» faller på sin egen urimelighet, her kan skribenten trygt legge inn godvilje i sin egen tolkning.

«Levde familien i trygghet i Tyrkia, men valgte likevel å legge ut på den farlige ferden på grunn av farens manglende tenner, slik Aftenposten hevder?» Vi synes det er nødvendig å gjøre oppmerksom på at det, som nevnt overfor, ikke står i vår sak, selv om skribenten hevder det. Det samme gjelder et helt avsnitt under den alvorlige tittelen «Aftenpostens skremmende feilfremstillinger».

Dette handler om sårbare mennesker
Noe er helt riktig beskrevet i innlegget til Radikal Portal: Dette handler om «sårbare mennesker som fortjener å bli behandlet med respekt av norsk og internasjonal presse».

Vi har møtt dem, langs jernbanesporene og i grøftekantene i Ungarn, på Siem Pilot i Middelhavet i følelsesladede øyeblikk, og tidlig i fjor var vi i flyktningeleirer i Jordan. Vi har møtt mennesker som har opplevd kriser som de fleste nordmenn aldri må forholde seg til. Mange har lidd store tap på veien. Her er et par av sakene våre fra dette:

A-magasinets fotodokumentar fra Middelhavet

Vandring med flyktninger i Ungarn

Joacim Lunds kommentar om bruken av bildet

Vår serie med 4 episoder om å leve som flyktning i leiren Zaatari, laget i fjor

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

5 kommentarer på Aftenposten fortolket ikke Alan-saken med vond vilje

 1. AvatarMagnus Eriksson // 2015-09-08 kl 21:25 //

  Syns dette var litt tamt. Det holder faktisk ikke mål. Aftenposten har ikke gått kildene i sømmene, men kun resirkulert myter om en mann som ikke har fortjent dette. Jeg mener at det er grotesk å ens antyde at et desperat menneske på flukt egentlig skulle være motivert av å få nye, fine tenner. Slik blir en stakkers fyr, som har mistet alt, barn, kone, hjem fremstilt som en selvopptatt narcissist som satte familiens liv på spill for et hollywood-smil. Det er vidrig. Aftenposten burde beklage å ha videreformidlet den type spekulasjoner.

  • AvatarCartmenez // 2015-09-09 kl 01:30 //

   Det er da ingen spekulasjon at det var noe av motivet bak flukten? Kilden er jo tanten selv som sa da det er da ikke vanskelig aa finne dekning for.

   • AvatarKjersti Opstad // 2015-09-09 kl 12:46 //

    det var ikke det tanten sa.

    • AvatarCartmenez // 2015-09-09 kl 13:12 //

     Tanten sa at de ikke kunne fikse hans tenner i Tyrkia da WU overfoering ikke ville funke. Dermed sa hun faren kom opp med ideen at de skulle dra til Europa for baade en bedre fremtid for familien og at de da kunne fikse tennene. Det virker da klart at noe av motivet aa dra fra Tyrkia var for tennene, jeg sier ikke at det skulle vaere den eneste grunnen men at den var en del av det er vel rimelig klart?

 2. I disse tider finnes det grupper og enkeltpersoner på høyresiden som ønsker å fremstille alle flyktninger som kun å være lykkejegere. De griper begjærlig alle nyheter som kan tolkes i denne retning og forvrenger og videreformidler det som å være sannheten. Derfor er det viktig at Aftenposten er påpasselig med å være mest mulig nøktern og ikke tyr til feks lettvinte tabloide overskrifter da dette kan bli misbrukt i den politiske diskusjon.

  Misforstå meg rett: det finnes både flyktninger og lykkejegere her i verden, men alle flyktninger er ikke lykkejegere. Det er viktig å prøve å skjelne klart mellom disse to grupper (selv om det selvfølgelig finnes gråsoner).

Kommentarfeltet er lukket.