En død gutt på stranden, Aftenposten og ondskapsfulle påstander om flukt, trygghet og tenner

Foto: Irish Defence Forces

Sist uke eksploderte et bilde av en omkommet liten gutt liggende i strandkanten. Han ble symbolet på flyktningekatastrofen og vårt svik i møte med den.

Kjersti Opstad
Om Kjersti Opstad (35 artikler)
Kjersti Opstad er cand.mag. og karriereveileder. Hun har jobbet med integrering, sosialt arbeid og undervisning.

Nå ser vi hvordan krefter forsøker å minske kraften i bildet: Gutten vokste opp i Tyrkia, og de dro til Europa fordi faren ville ha nye tenner, ropes det fra internetts avkroker. Seriøse medier som Aftenposten henger seg på.

Høyreekstreme og nynazistiske nettsider har spredt påstanden om at Alan Shenu, eller Alan (Aylan) Kurdi, som de kaller ham, vokste opp i Tyrkia, i trygghet. De samme rasistiske hatbloggerne hevder også at Alan Kurdis far, Adballah Shenu, flyktet med familien til Europa fordi han ønsket nye tenner. At nynazistiske medier formidler slike fortellinger kommer neppe som en stor overraskelse. Rasister vil selvfølgelig gjøre alt de kan for å delegitimere flyktninger. De skyr ingen midler, ikke engang å sverte et dødt barn og en sørgende far. Derimot er det langt verre når en journalist, Tonje Egedius, videreformidler de samme påstandene i Aftenposten. Vi vil her se nærmere på sannhetsgehalten i Aftenpostens stykke «Alan Kurdi vokste opp i Tyrkia».

Tantens utsagn forvridd og fortolket med vond vilje
Alan Kurdi vokste opp i Tyrkia, skriver altså Aftenposten, og spekulerer i tillegg på om farens behov for tannbehandling er bakgrunnen for at familien la ut på den fatale reisen mot Hellas. Som bakgrunn for spekulasjonene oppgir de en artikkel fra Wall Street Journal. Denne artikkelen oppgir at Alan Kurdis tante (fra en «Vancuver suburb») skal ha sagt at årsaken til familiens valg om å dra til Europa lå i farens behov for tannbehandling. Vi antar de henviser til den mye spredte videoen hvor tanten riktignok omtaler farens behov for tannbehandling, men der det å tolke hennes utsagn som om det er årsaken til deres flukt, er en fortolkning man nesten må ha vond vilje eller svært dårlig språkforståelse for å få til.

“I was doing it for their better future, for the kids, for him, for the whole family” sier tanten i et intervju til BBC. I et annet intervju, denne gangen med Kanadiske Huffington Post, sier hun: «I am the one who should be at blame. I blame myself because my brother does not have money. I sent him the money to pay the smuggler. If I didn’t send him the money, those people still (would be) alive.»

Tannbehandling nevnes ikke som motiv i disse intervjuene. Slik det heller ikke omtales som motiv for flukten i videoen. I videoen sier tanten at hun sendte pengene til å dra til Europa i stedet for å hjelpe faren med tannbehandling i Tyrkia. I samråd med sin far ble de enige om å hjelpe hele familien til trygghet i Europa istedenfor å bruke 14 000 dollar eller mer på tannbehandling der han var.

LES OGSÅ: Erna Solberg må gjøre som Merkel og Tyskland – avlyse Dublin-konvensjonen for syriske krigsflyktninger

Familien flyttet tilbake til Kobane i vinter
Levde familien i trygghet i Tyrkia, men valgte likevel å legge ut på den farlige ferden på grunn av farens manglende tenner, slik Aftenposten hevder?
Ifølge AFP og den lokale journalisten Mustafa Ebdi så flyttet familien tilbake til Kobane da IS ble drevet ut av området i vinter. Der bodde de til det igjen ble kamper med IS i sommer og de igjen flyktet til Tyrkia. Her skal de i ca en måned ha oppholdt seg i byen Bodrum før de sist uke altså hadde samlet og lånt nok penger til å kunne kjøpe en plass på en smuglerbåt til Europa, deres siste håp om en fremtid.

Familien, som har en familietilhørighet til Kobane, bodde i Damaskus før krigen brøt ut i 2012. Igjen ifølge AFP, som også identifiserer familiens etternavn til å være Shenu og viser at Kurdi kun er en referanse til deres etniske bakgrunn, måtte familien flykte fra Damaskus på grunn av krigshandlinger i 2012. De flyktet da til Aleppo. Da kampene brøt ut i Aleppo, flyktet de til familiens opprinnelige hjemsted i Kobane, hvor de to små guttene og deres mor nå er begravet.

De flyktet fra Kobane da IS angrep denne byen. Trolig kom flukten til Tyrkia i stand så sent som i 2014, og familien dro altså tilbake til Kobane da byen ble frigjort fra IS i vinter. De bodde så i Kobane frem til det igjen ble intense kamper med IS i byen sent i juni i år. Om AFPs lokale journalist har rett i sine påstander om familiens bevegelser, så snakker altså Aftenposten usant om denne lille familien også her.

Aftenpostens skremmende feilfremstillinger
Den døde gutten på stranden vokste altså ikke opp i trygghet i Tyrkia. Han vokste opp på flukt i Syria og i en liten periode på flukt i Tyrkia. Og hans far tok dem ikke med på denne farefulle ferden fordi han trengte tannbehandling. Han tok dem med på denne farefulle ferden i håp om å kunne gi dem et bedre liv, en fremtid. Akkurat slik så mange andre i samme situasjon som familien Shenu gjør i disse dager. Akkurat slik den sorgpregede tanten i videoklippet sier at de planla å gjøre. Etter 3 år på flukt i nærområdene ønsket de nå å finne et trygt sted for barna å vokse opp.

Og om man absolutt skal spekulere i farens manglende tenner så er kanskje den mest nærliggende spekulasjonen å komme med påstanden om at faren mistet tennene under tortur da han i 2012 ble fengslet i 5 måneder i Air Force Intelligence in Damascus, et fengselsopphold han måtte selge salongen sin i Damaskus for å kunne bestikke seg ut fra. Om man skal videreformidle spekulasjoner og rykter så skal denne bestikkelsen for frihet ha kostet 25 000 dollar eller 5 000 000 syriske lire. Båtturen over Middelhavet kostet til sammenligning betydelig mindre. Men ettersom vi altså ikke har fått denne spekulasjonen bekreftet, så går vi ikke ut og sier at dette er historien bak denne mannens problemer med tennene. Slike spekulasjoner holder vi oss for gode til i Radikal Portal.

Et viktig symbol og nødvendigheten av å trå varsomt rundt en traumatisert familie
Bildet av lille Alan på stranden har blitt et viktig symbol. Det snakkes om at dette bildet har kraft til å endre vår holdning til disse flyktningene, disse menneskene, som risikerer livet på vei over havet og på vandring mot tryggheten i Europa. Det er forståelig at krefter som er motstandere av innvandring ønsker å skape en annen historie, en historie der familien var trygge og faren trengte nye tenner. Hvorfor Aftenposten gjør det samme, er derimot ikke like forståelig.

I tillegg til at dette har blitt et viktig symbol, som nå lever sitt eget liv i media, så er det også viktig at vi er romslig ovenfor denne familien. De ba aldri om å bli et symbol. De forsøkte kun å finne trygghet på flukt fra krig og de mistet alt i forsøket. Når man hører farens beskrivelser av hendelsen, skal man heller ikke ha mye kunnskap om traumer og hukommelse før man skjønner at det vil ta lang tid før faren kan gi en beskrivelse av hva som skjedde om bord på båten, om han noen sinne vil bli i stand til det.

Som mennesker i sjokk og med traumatiske opplevelser gjør når de skal forsøke å fortelle om historien, så endrer historien seg fra gang til gang. Det gjør historier når noe er så vondt og så vanskelig at menneskers hjerner og hjerter ikke makter å hverken huske eller fortelle, men man likevel forsøker fordi så mange spør. Og det er i den ånden, ikke som mistenkte som må fortelle en konsekvent historie, men som traumatiserte mennesker som forsøker å svare på spørsmål deres egen psyke ikke vil la dem huske svarene på, vi må behandle denne familien. Det gjelder faren som har sett og hørt sin familie drukne uten å makte å redde dem og det gjelder barnas tante, selv om hun ikke var tilstede i båten da tragedien skjedde. Faren skal leve videre med vissheten om at han tok dem med og ikke greide å berge dem. Tanten skal leve videre med at det var midlene hun samlet inn og sendte, som muliggjorde ferden som endte deres liv. Det er tunge byrder å bære. Å utsette dem for rykter og feilfremstillinger på toppen er umenneskelig.

Det er i det lyset Aftenposten og andre mediers spekulasjoner i tragedien blir ufattelig stygge. Her vrir man ikke på utsagn til hardbarkede politikere og mediatrente informasjonskonsulenter. Man går til usle angrep på noen av de svakeste blant oss. På en far på flukt som har mistet alt og på en skyldbetynget tante som forsøkte å hjelpe.

Dette er sårbare mennesker som fortjener å bli behandlet med respekt av norsk og internasjonal presse, ikke bli løyet om og forsøkt svertet på usleste vis. Dette burde Aftenposten holde seg for gode til.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

55 kommentarer på En død gutt på stranden, Aftenposten og ondskapsfulle påstander om flukt, trygghet og tenner

 1. AvatarKristinJohnsen // 2015-09-07 kl 18:44 //

  Når ble Manchester Guardian og Wall Street Journal nynazistiske og høyreekstreme nettsteder med rasistiske hatbloggere?

  • AvatarJoakim Moellersen // 2015-09-07 kl 18:46 //

   Som det blir vist i artikkelen er det jo slettes ikke det Aftenposten påstår som står i Wall Street Journal. At man limer inn en lenke til et nettsted vil ikke si at det man påstår er det samme som det som står i lenken.

   • AvatarKristinJohnsen // 2015-09-07 kl 19:07 //

    Foreslår at du faktisk leser hva som står i de respektive artiklene.

    WSJ:
    Mr. Kurdi brought his family to Turkey three years ago after fleeing fighting first in Damascus, where he worked as a barber, then in Aleppo, then Kobani. His Facebook page shows pictures of the family in Istanbul crossing the Bosporus and feeding pigeons next to the famous Yeni Cami, or new mosque.

    From his hospital bed on Wednesday, Mr. Kurdi told a Syrian radio station that he had worked on construction sites for 50 Turkish lira (roughly $17) a day, but it wasn’t enough to live on. He said they depended on his sister, Tima Kurdi, who lived in Canada, for help paying the rent.

    Ms. Kurdi, speaking Thursday in a Vancouver suburb, said that their father, still in Syria, had suggested Abdullah go to Europe to get his damaged teeth fixed and find a way to help his family leave Turkey. She said she began wiring her brother money three weeks ago, in €1,000 ($1,100) amounts, to help pay for the trip.

    Shortly after, she said her brother called her and said he wanted to bring his whole family to Europe, as his wife wasn’t able to support their two boys alone in Istanbul.

    Aftenposten:
    Fra sykehussengen skal familiefaren onsdag denne uken ha fortalt en syrisk radiostasjon at han hadde jobbet på tyrkiske byggeplasser, men tjent så lite at de måtte få hjelp fra søsteren hans til å betale husleien.

    Fikk hjelp av søsteren
    Søsteren, Tima Kurdi, emigrerte for 20 år siden og jobber som frisør i Vancouver i Canada. Ifølge Wall Street Journal har hun fortalt at det var faren deres, som fremdeles bor i Syria, som hadde foreslått at Abdullah burde dra til Europa for å få fikset de ødelagte tennene sine og finne en måte å hjelpe familien å forlate Tyrkia på. Søsteren skal ha begynt å sende broren penger til reisen for tre uker siden.

    Ikke lenge etter skal broren ha ringt henne og sagt at han ønsket å ta med hele familien til Europa, ettersom kona ikke ville klare å livnære de to sønnene alene i Istanbul.

    • AvatarJoakim Moellersen // 2015-09-07 kl 19:18 //

     At en person har foreslått for en annen at den skulle dra for å få fiksa tennene sine er altså et bevis for at dette var motivasjon for turen? Dette er jo forbannet tull! Det er ondsinnet løgn Aftenposten har videreformidlet. Ikke noe annet.

     • AvatarKristinJohnsen // 2015-09-07 kl 19:27 //

      Hvor skriver Aftenposten eksplisitt at dette var motivasjon for turen? De skriver, sitert fra WSJ, at hans far oppfordret om å dra til Europa for å fikse tennene.

     • AvatarKjersti Opstad // 2015-09-07 kl 19:31 //

      Før de endret saken tidligere i dag var det faktisk tittelen på et helt avsnitt. Overskriften var. «dro til Europa for å få reparert tennene?». Ser dette er noe modifisert nå. Bedre, fremdeles ikke bra. Dette lå uansett ute i 2 dager. Skaden var skjedd.

     • AvatarKristinJohnsen // 2015-09-07 kl 19:42 //

      Afp stilte altså spørsmålet med henvisning til oppfordringen faren altså hadde fått. Dette er på ingen måte det samme som å påstå at det er bevis for motivasjonen. Skjerp dere! Når dere kommer med brunbeising som dette bør man kunne forvente et snev av presisjon.

     • AvatarJoakim Moellersen // 2015-09-07 kl 19:36 //

      De skriver det som om det skulle ha en kjemperelevans at noen hadde oppfordret faren til å dra til et sted for å få fiksa tennene sine. Har de ikke tannleger i Tyrkia? Er Aftenposten usikker på om det finnes tannleger i Tyrkia?

     • AvatarKristinJohnsen // 2015-09-07 kl 19:43 //

      Om det er relevant eller ikke bør det vel være opp til Aftenpostens lesere å avgjøre. WSJ og Manchester Guardian fant det ihvertfall relevant, og i etterkant har de fleste andre medier omtalt saken.

     • AvatarJoakim Moellersen // 2015-09-07 kl 20:00 //

      Relevansen er et redaksjonelt ansvar. Redaksjoner får inn utrolige mengder informasjon hver dag og kun en liten mengde av den blir publisert. De har valgt å publisere dette tøvet.
      Skjønner at du er tom for argumenter når du må gjenta navnet på diverse autoriteter du kan gjemme deg bak.

     • AvatarKristinJohnsen // 2015-09-07 kl 20:05 //

      Du må gjerne mene at dette er tøv, men en lang rekke av verdens mest annerkjente og leste medier har publisert denne informasjonen som Aftenposten publiserte.

      Hvilke er forresten disse nazisidene dere viser til om det ikke er noen av de ovennevnte?

     • AvatarJoakim Moellersen // 2015-09-07 kl 20:34 //

      Jada, jada. Har fått med meg at du gjemmer deg bak autoriteter. Trenger ikke gjenta deg selv.
      Skjønner at du vil ha lenker til nazinettsteder, men jobben med å finne disse får du gjøre selv.

     • AvatarKristinJohnsen // 2015-09-07 kl 20:36 //

      Det er dere som kommer med påstander. Da burde man forvente at de kan dokumenteres. For mye å be om fra en skattebetalerfiansiert blogg?

     • AvatarJoakim Moellersen // 2015-09-08 kl 06:15 //

      Ingen skattekroner her i gården. Da må du gå til ytre høyre som får penger fra både staten og Oslo kommune.
      Påstanden din er for øvrig på nivå med resten av det du skriver.

     • AvatarKristinJohnsen // 2015-09-08 kl 10:55 //

      OK, da. Fritt Ord støtter vel fortsatt Radikal Portal? (og Fjordman)

     • AvatarCecilie G. Lindbæk // 2015-09-08 kl 10:43 //

      Er det virkelig urimelig å kreve at dere dokumenterer påstandene dere på radikalportal.no?
      Kanskje det er på tide å bestemme seg for om radikalportal.no skal være en seriøs meningsbærer eller en syklubb for menigheten?

     • Avatarhansetterstad // 2015-09-07 kl 22:53 //

      Du er vel ikke akkurat den skarpeste kniven i skuffen….

     • Avataraguafiesta // 2015-09-07 kl 22:49 //

      Vet du hva tann-implantat koster? Dersom det ryktes at noen gir slik behandling gratis, kan det friste noen hver.

     • AvatarCecilie G. Lindbæk // 2015-09-08 kl 10:41 //

      Jo, de har tannleger i Tyrkia. Men de arbeider ikke gratis.
      Skal man få tannbehandlingen gratis må man hevde flyktningstatus i enkelte europeiske land.
      Da plukke skattebetalerne opp regningen.

     • AvatarCecilie G. Lindbæk // 2015-09-07 kl 22:39 //

      Hvordan vet du at det er tull? Ønsketenkning?

    • AvatarKjersti Opstad // 2015-09-07 kl 19:18 //

     Hvor i denne artikkelen står det noe i nærheten av å stemple hverken The Guardian, WSJ eller Aftenposten som Høyreekstreme blogger. Tvert imot står det at dette er noe man forventer av Høyreekstreme blogger, ikke av seriøse aviser som Aftenposten.

     • AvatarKristinJohnsen // 2015-09-07 kl 19:32 //

      Aftenposten gjør ikke annet enn å sitere Wall Street Journal nærmest ordrett. Likevel slår du Aftenposten i hardtkorn med nazibloggere. Du driter deg ut.

     • AvatarFlorian Winter // 2015-09-07 kl 20:07 //

      Artikkelen din kan tolkes slikt at det var høyreradikale (og/eller nynazistiske) nettsider som opprinnelig spredte påstandene og at de ble videreformidlet av Aftenposten (og WSJ og Manchester Guardian).

      Det var slikt jeg tolket det. Kanskje formuleringen din var litt uheldig eller i hvert fall ikke tydelig nok. Det er i hvert fall flere som har misforstått, meg inkludert, og jeg kan garantere at det i mitt tilfellet ikke var med vilje.

      Jeg anbefaler å endre teksten og gjøre det tydelig hvem som var den opprinnelige kilden. Gjerne med link.

      Ellers takk for denne artikkelen. Det viktigste budskapet er kanskje at det ikke spiller noen rolle om familien er flyktninger eller ikke (noe det er opplagt at de er)

     • Det var jo søsteren selv som kom med opplysningene i en livesendt pressekonferanse. Før dette hadde pressen presentert flere faktafeil, som de dermed rettet opp. Dette mener du altså at er etisk forkastelig.

  • AvatarJoakim Moellersen // 2015-09-08 kl 13:59 //

   Du vet at det ikke står i teksten at de avisene du nevner hatblogger. Likevel framstiller du det slik. Gjennomført uærlig, noe som også framgår av resten av argumentasjonen din.

   • AvatarKristinJohnsen // 2015-09-08 kl 16:58 //

    Møllersen, dere påstår at hatblogger har spredt den samme informasjonen som Aftenposten, med WSJ og Manchester Guardian som kilde publiserte. Om dere også mener disse avisene er nynazistiske hatblogger henger i luften, men det er ingen tvil om at dere med denne teksten forsøker å slå disse i hartkorn med hverandre. På spørsmål om hvilke disse hatbloggene dere viser til er kommer ingen svar.

    Det eneste som er uærlig her er denne teksten som fremstår som et eneste stort forsøk på å brunbeise Aftenposten.

    Jeg gjentar igjen min oppfording om å spesifisere hvilke disse hatbloggene dere viser til er. Det hadde vært oppklarende for leserne.

    • AvatarJoakim Moellersen // 2015-09-09 kl 02:48 //

     Det henger ikke i luften, det henger inne i hodet ditt.
     Jeg skjønner at du har en drøm om at vi skal lenke til naziblogger, men det kommer altså ikke til å skje.

     • AvatarKristinJohnsen // 2015-09-09 kl 13:08 //

      Da er det bare å konkludere at Radikal Portal Ikke kan dokumentere sine påstander. Som leser er påstandene dermed å anse som verdiløse.

     • AvatarJoakim Moellersen // 2015-09-09 kl 23:58 //

      Kan du ikke Google?

 2. AvatarComrade Pootie // 2015-09-07 kl 19:34 //

  Gutten på stranda og faren var ikke flyktninger

 3. AvatarFlorian Winter // 2015-09-07 kl 19:42 //

  Hvilke» høyreradikale og nynazistiske» (enten/eller eller begge deler) nettsider har spredt ryktene? Hva med noen lenker eller navn? Og hvor kommer de ubekreftede ryktene om tortur, fangenskap og bestikkelse fra?

  Det her er svært tvilsom journalistikk. Jeg håper virkelig at forfatterne enten kan levere noen kilder (uansett hvor troverdige de er) eller har gode grunner for å holde dem hemmelige (noe jeg tviler på at de har).

  • AvatarJoakim Moellersen // 2015-09-07 kl 20:00 //

   Vi har ikke for vane å lenke til nazisider.

   • AvatarFlorian Winter // 2015-09-07 kl 20:12 //

    Screenshots? NOFOLLOW? Mellomsider som gjør at søkemotorer ikke følger linken og øker page rank på deres side? Navn?

    Kom igjen da!

    Dessuten kan man ikke linke til dem for ofte. Avskummen må komme til overflaten. Trollet må komme ut i dagslys og sprekke. Hvem vet, kanskje man oppdager den ene eller andre Frperen blant dem?

    • AvatarJoakim Moellersen // 2015-09-07 kl 20:33 //

     Det er flust av høyreekstreme nettsteder som har skrevet slike påstander. Du og alle andre finner det nok om dere vil.

     • AvatarSeeh Emm // 2015-09-08 kl 07:11 //

      Hm. Så vidt jeg kan se blir da det aktører som Sky, Guardian og ellers annerkjente mediekanaler som her regnes som høyraradikale og nazistiske?

     • AvatarJoakim Moellersen // 2015-09-08 kl 13:56 //

      Du kan åpenbart ikke lese, eller så har du et behov for å vri på meningene til andre. Har en anelse om at det er det andre.

     • AvatarKjetil Hauge // 2015-09-10 kl 13:25 //

      Du har fremdeles ikke kommet med noen eksempler.

     • AvatarCecilie G. Lindbæk // 2015-09-08 kl 10:37 //

      Har dere dokumentasjon på angivelig fangenskap / tortur eller er dette også bare oppspinn?

 4. Avatargetanimal // 2015-09-07 kl 20:51 //

  Den er ikke mer eller grundigere dokumentert versjonen som serveres her enn andre steder. Når nazisme-/rasismekortet trekkes, så er det alltid god grunn til å være skeptisk. Brukes alt for ofte som hersketeknikk.

 5. Drukningene i Middelhavet er så tragisk som det kan å blitt. Men at noen velger å sette ut på havet i små båter uten redningsvest fra land hvor man ikke er i livsfare kan umulig bli nordmenn eller europeeres feil. Det blir for dumt.

  Eller som Paul Collier sier:
  «Europas politikk overfor båtfolket drysser velstand over de få, dreper tusener og ignorerer millioner.»

  http://morgenbladet.no/aktuelt/2015/08/europas-moralske-ansvar

  • AvatarTerje Kylland // 2015-09-08 kl 00:07 //

   Empati er en fin og god egenskap 😉
   Ne kan måtte mene og syntes hva en vil om invandring osv, men Norge har sammen med flere andre land skylden for denne krisen, så det minste en kan forvente er at Norge tar sin del av ansvaret og hjelper uskyldige mennesker som er på flukt fra tortur og krig.
   http://steigan.no/2015/04/21/norges-ansvar-for-katastrofen-i-middelhavet/

   • AvatarHelge Roa // 2015-09-08 kl 07:56 //

    Selvfølgelig skal vi hjelpe, skulle bare mangle, men Norge har skylden! (?) Jeg? For hva?
    I Nord Korea beskrives sult, tvang, dødsstraff og overgrep mot millioner av mennesker.
    Hva er sant og ikke sant? Hvem formidler virkeligheten? Hva gjør vi i vår (foreløpige) trygge del av verden? Ikke noe! Det er jo unnlatelse! Gjør noe! Det er jo innblanding! Uansett, etterpå, når historien skal skrives, da kan de som viste så mye bedre fortelle hva man burde og ikke burde gjort.
    Skulle ønske jeg også var blant disse potensielle Nobelpris vinnere!

    • AvatarTerje Kylland // 2015-09-08 kl 09:04 //

     Norsk politikere er ansvarlig og har en del av skylden, og siden de er folkevalgte politikere, så vil også du og jeg bli holdt ansvarlig når regjeringen driter på draget.

    • AvatarCecilie G. Lindbæk // 2015-09-08 kl 10:47 //

     Selvsagt har Norge skyld i krigshandlingene i Syria.
     Vi har jo sendt et hundretall radikale muslimer ned dit!
     Disse «nordmennene» voldtar, torturerer og dreper.

     Vi må selvsagt forsøke å møte dem, prate med dem når de er tilbake i Norge, men enn så lenge må vi bistå flest mulig flyktninger. Dette gjøres best i nærområdene.

   • Omkring 1950 var Norge og Syria like store med tanke på befolkningsstørrelse; omkring 3.5 millioner. I dag er befolkningen i Syria sjudoblet (over 22 millioner). Det er temmelig sikkert en underkommunisert årsak til konfliktene i Syria.

 6. Avataraguafiesta // 2015-09-07 kl 21:33 //

  «Tannbehandling nevnes ikke som motiv….» Kjre vene, Kjersti Opstad, innbiller du deg at folk ikke kan høre selv? Hør en gang til, så hører du det. Men sannheten passer kanskje ikke helt sammen med forutinntatte meninger?

 7. AvatarCecilie G. Lindbæk // 2015-09-07 kl 22:37 //

  Høyreekstreme og nynazistiske nettsider… rasistiske hatbloggere…
  Det er blant annet Aftenposten, The Wall Street Journal og The Guardian radikalportal.no omtaler.
  Har det rabla fullstendig for dere?

  • Avatarhansetterstad // 2015-09-07 kl 22:57 //

   Du får ta Radikal Hets Portal med en klype salt. Seriøsitet er vel ikke deres sterkeste side…

 8. Avatargeirwillyolsen // 2015-09-08 kl 19:19 //

  Dette var et grundig og godt innlegg. Det er tydelig at innlegget også har gjort en effekt hos Aftenposten, som i dagens nettutgave kommenterer sin journalistikk, og prøver å få frem de beveggrunner som ligger bak avisens noe uheldige artikkel. Dette viser at uavhengig journalistikk kan ha et gjennomslag dersom den er basert på et saklig og godt fundament!

 9. AvatarThom Hansen // 2015-09-11 kl 19:17 //

  Så familien var ikke i livsfare i Tyrkia og kan dermed ikke klassifiseres som flyktninger. Enda et eksempel på at dette er en migrantstrøm og ikke en flyktningkrise.

  Noe som også bekreftes av offisielle asyltall for Europa. I fjor fikk kun 25% av de 626.000 asylsøkerne i Europa innvilget beskyttelse. I årets tre første mnd var kun 16% av asylsøkerne fra Syria.

  http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Asylum_statistics

 10. Igjen lar forfatteren følgende kritisk viktige og alarmerende informasjonen som bør utgjøre et absolutt kjernefokus i debatten og som burde få et hvert menneske til å steile av sjokk, gå henne hus forbi, i sitt forblindede fokus på «tennene til faren»!

  I dag satte jeg inn på min FB-side: Se godt på jenta t/h på bildet. Hun kan være 5-6 år, og har på seg en fullgod redningsvest.

  Mr. Kurdi påstod at de redningsvester han angivelig hadde kjøpt «bare var fake»!

  Og tyrkiske myndigheter «bekrefter» at det ikke lages så små redningsvester som til barn ned til 3-5 år!

  Her er det noe som skurrer kraftig!

  http://bit.ly/1FB6eZG

  Da responderte Advokat Helle Thorsen til meg på Twitter at det lages redningsvester til barn helt ned til babyer på 5 kg!

  Og selvsagt gjør det det!

  Det kan være en langt større og styggere historie som ligger bak enn tennene til faren, nemlig alle de hull som finnes i hans forklaring vedr. båtdramaet.

  Hvilket er problematisert bl.a i denne posten:

  Guro Sibeko og mediasensur

  https://t.co/K3ncDDlknE

  Farens nettopp manglende sikring av sin familie med redningsvester har aldri vært diskutert i norske medier.

  Jeg skal ikke spekulere i hva som kan ligge bak, det er opp til en hver å danne seg et bilde av.

  Men på bakgrunn av de sentrale og etterprøvbare aspekter som her belyses, blir det betimelig å reise spørsmål om at faren kan ha oppgitt falsk forklaring – at han rett og slett aldri befant seg på båten, men sendte kone og barn i forveien for å komme etter pga. familiegjenforening.

  Det følgende er kun et utdrag fra en lengre analyse, som bør leses i sin helhet:

  06.09.2015 – Story told by father of drowned toddler Aylan Kurdi is full of holes (utdrag):

  06.09.2015 – Story told by father of drowned toddler Aylan Kurdi is full of holes (utdrag):

  In his left arm was Galip and he saw he was dead and he told me, ‘I had to let him go’,’ she added.

  Then he looked at Aylan and could see blood from his eyes, so he closed them and said, ‘rest in peace my son,’ she went on to say.

  She said that while he was still in the water, Abdullah saw his wife’s dead body floating in the water ‘like a balloon’, causing him to struggle to recognise her.

  Sobbing uncontrollably Abdullah yesterday recalled his terror when the flimsy and overcrowded dinghy overturned, causing the night to be pierced by the screams of his fellow Syrian refugees as he clung on to his wife.

  ‘I was holding her, but my children slipped through my hands,’ he said.

  ‘We tried to cling to the boat, but it was deflating. It was dark and everyone was screaming. I could not hear the voices of my children and my wife.’

  The wife was ‘a balloon’ in less than three hours ?

  The rate of decay to a dead body in water is not instant.

  Obviously Abdullah had no idea how dead people in water decay and he knew at some point they would bloat, so he described his wife in a condition of decay that takes days to mature.

  Here from The Forensic Library is a description:

  Bloated (2-6 days)

  This stage of decomposition includes the first visible signs of decay, namely the inflation of the abdomen due to a build-up of various gases produced by bacteria inside the cadaver (…)

  This man was never on that boat and never watched his wife and children drown.

  That is why he was the only survivor without any injuries and without any need for medical help, although he claims to have undergone a violent and desperate situation for over three hours where everyone else drowned.

  He is lying and making the story up.

  We’ve worked long enough with these humanitarian issues to recognize a tall tale.

  Basically, the fragmented and fabricated story indicates to us that the wife and children were sent to arrive before him as a lone mother and children (easier to get accepted).

  Of course, this advice would come from his own family already living in Canada and parts of Europe who know more about the dhimmitude of Europe, now serving as long-distance human smugglers.

  The wife has clearly been told to go first, get her refugee case handled, and then help to get him entry at a later date where he can join them with a forged passport after the wife is already settled.

  It’s all fraud (…)

  http://bit.ly/1OhLpd9

 11. det er rett og slett forkastelig å bruke en slik tragisk hendelse for egen vinning,samme hvilken fløy en måtte befinne seg i.ellers er jeg av den oppfatning at dess mer informasjon en kan få om en sak,dess mer er en i stand til å danne seg sin egen mening om emnet.

Kommentarfeltet er lukket.