Oslo kommune må si ja til 5.000 flyktninger

Foto: Defense Visual Information Center

Vi står i den største flyktningkrisen siden 2. verdenskrig. Skal våre etterkommere se tilbake på vårt samfunn som et som vernet om sine verdier eller et som krøp sammen av frykt?

Ximena Azzari Støen
Om Ximena Azzari Støen (1 artikler)
Statsviter og listekandidat for Feministisk initiativ Oslo.
Cathrine Linn Kristiansen
Om Cathrine Linn Kristiansen (2 artikler)
Statsviter og talsperson for Feministisk initiativ Oslo.
Cathrine Linn Kristiansen
Om Cathrine Linn Kristiansen (2 artikler)
Statsviter og talsperson for Feministisk initiativ Oslo.

Sivilisasjon vår er truet og står i fare for å forvitre. Trusselen kommer ikke fra de tusener av flyktningene som strømmer til Europa, men fra hvordan vi velger å møte desperate mennesker i nød.

Europa har to ansikter

De siste dagene har vi sett utallige bilder av desperate fedre, mødre og barn som kryper under piggtrådgjerder. Om det er én ting disse grusomme bildene viser, er det at det fins to Europaer. Det finnes et Europa som velger å møte syriske flyktninger i nød med respekt og verdighet. I dette Europa bygger soldatene asylmottak i parkene, og innbyggerne forbereder seg på en humanitær dugnad. Men det fins også et annet Europa. Det andre Europa prøver febrilsk å lukke grensene. Det andre Europa lar seg skremme av populistiske partier og høyrekreftene. I dette Europa møtes syriske flyktninger med vakthunder og tåregass.

LES OGSÅ: Frykter rekordmange dødsfall blant flyktninger i Middelhavet

En ektraordinær situasjon

Europa er vitne til den største flyktningkrisen siden 2. verdenskrig. Vi befinner oss i et ekstraordinært øyeblikk i Europeisk historie. Det er vårt felles verdigrunnlag som står på spill. Angela Merkel har lært av Tysklands historie. Hun vet at i ekstraordinære tider er det avgjørende for et samfunn å holde fast ved sine verdier. Hun vet meget godt at i slike situasjoner gjelder det å ikke la seg skremme av populister og høyreekstremister.

Frp skaper hat

Dublin-konvensjonen er i ferd med å bryte sammen. Tyskland er beredt å ta imot 800.000 asylsøkere. For Norge sin del tilsvarer det 50.000. Det er stortingsflertall for at Norge skal ta imot 8.000 syriske flyktninger. Samtidig oppmuntrer finansministeren og inkluderingsministeren kommunene til å boikotte avtalen. Carl I. Hagen oppfordrer til å sende tilbake flyktingene til strendene de kom fra.

LES OGSÅ: 50 nyanser av grums

En storstilt humanitær dugnad

Hvilket Europa Norge velger er avgjørende for oss som samfunn. Vi tror osloborgerne er klare for en storstilt humanitær dugnad. Vi vil at Oslo kommune skal bosette 5.000 flyktninger. Det er 10 ganger mer enn budsjettert, men vi har klart å bosette et stort antall flyktninger før. Under Bosnia-krisen. Eksepsjonelle tider krever eksepsjonelle tiltak.

LES OGSÅ: Oslo vil ta imot 811 syriske flyktninger i 2015

En avgjørende prøve

Det finnes øyeblikk i vår felles historie når passivitet er det samme som å forråde sin menneskelighet. Det finnes øyeblikk i vår historie når vi må ta et standpunkt som ikke nødvendigvis er trygt, lønnsomt, politisk korrekt eller populært. Fordi vi vet det er det eneste som er riktig. Det avgjørende spørsmålet er hva vi velger å gjøre når vi står ansikt til ansikt med slike øyeblikk.

Vi står midt i den største flyktningkrisen siden 2. verdenskrig. Når våre etterkommere ser tilbake på vår tid, vil de se et samfunn som vernet om sine verdier eller vil de se et samfunn som krøp sammen av frykt?

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.