Minoritetsorganisasjoner vil mobilisere innvandrere til å stemme

Foto: Rama

En rekke innvandringsorganisasjoner inviterer til musikk og mat fra hele verden, samt debatt på Chateu Neuf søndag den 6. september. Arrangementet setter søkelys på integrering, diskriminering og valgdeltakelse blant innvandrere.

Sindre Mørk
Om Sindre Mørk (6 artikler)
Sindre Mørk er medlem av Natur og Ungdom og har kampen for karbonavgiften som sin hjertesak.

Innvandrere er en ressurs som kan avgjøre valget i flere kommuner, deriblant Oslo hvor innvandrere utgjør over 30 prosent av befolkninga. Likevel er valgdeltakelsen blant minoriteter vesentlig lavere enn i resten av befolkninga. Statistikk fra SSB viser at kun 53 prosent av alle innvandrere stemte i 2013.

Er ikke med og bestemmer
Når en stor og diskriminert del av arbeiderklassen ikke stemmer, frarøver det dem i stor grad muligheten til å ha innflytelse over deres vanskeligstilte situasjon. Innvandrere er heller ikke proposjonelt representanter i politiske partier, og mange innvandringsgrupper, spesielt fra Øst-Europa, er heller ikke organisert faglig på linje med nordmenn. Derfor er det ekstremt viktig å mobilisere i minoritetsmiljøer – organisere innvandrere både faglig og politisk. Et godt utgangspunkt er å starte i innvandringsorganisasjonene.

Minoriteter finner sammen
I Oslo finnes det hundrevis av små organisasjoner som kjemper innvandrernes sak. Om en kunne ha samla disse i en paraply org. basert på en felles plattform, ville det ha vært et stort skritt fremover. Når over 10 innvandringsorganisasjoner nå samarbeider om et arrangement på Chateu Neuf, blir det forhåpentligvis starten på et lengere samarbeid.

Organisasjonene bak minoriteters dag på Chateu Neuf er følgende

 • INLO (Innvandrernes landsorganisasjon) – FROA (Felles råd for innvandrere i Oslo og Akershus)
 • Islamske samfunn Milli Görüş – İSMG
 • Unionen av togolesere bosatt i Norge
 • Tyrkisk-islamsk ungdomsforening
 • African Cultural Awareness
 • Multikulturelt initiativ og ressursnettverk
 • Norsk Innvandrerforum
 • Søndre Nordstrand innvandrerforening
 • Foreningen tolvte januar
 • Antirasistisk senter
 • Saiff – Sagene Internasjonale og flerkulturelle frivillighetssentral

Debatt med minoritetspolitikere
Festen starter allerede den 5. september i vaterlandsparken. Da skal det være konsert på fra kl 14. Det blir også frikunst, appeller og åpen mikrofon for alle. Dagen er det servering av mat fra alle verdens kanter og debatt fra kl 15.30 på Chateu Neuf. I panelet sitter Siavash Mobaheri fra Rødt, SVs Gulay Kutal, Sps Aisa Naz Bhatti, Frps Mazyar Keshvari, Venstres Julianne Ferskaug, de grønnes Shoaib Sultan og flere.  Debatten vil omhandle kommunale tiltak for integrering og likestilling, samt hvordan en kan heve valgdeltagelse fra minoritetsmiljøene. Det hele blir runda av med en konsert. Blant artistene som skal opptre kan vi nevne soloaktuelle Flexi Aukan, hip hop gruppa Breaknecks, og Los Pacharacos.

Her finner du arrangementet på Facebook.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

4 kommentarer på Minoritetsorganisasjoner vil mobilisere innvandrere til å stemme

 1. AvatarMariel Aguilar Støen // 2015-09-01 kl 15:28 //

  Kjempebra initiativ! Gratulerer! lurer på om dere skal også invitere F!?

 2. Avatarlovåundre // 2015-09-02 kl 07:21 //

  Jeg kan desverre ikke applaudere dette tiltaket i like stor grad som andre.
  Når jeg vet at det holder med en botid på tre år for å kunne stemme ved lokalvalget blir jeg betenkt.
  Når jeg vet at for andre nordiske statsborgere holder det med bare noen måneders botid blir jeg mer betenkt.
  Når jeg i tillegg vet at valgmateriell blir utgitt på forskjellige språk blir jeg veldig betenkt.

  http://www.imdi.no/nn-NO/Dialog-og-mangfold/Valg/

  Jeg synes det er helt galt at folk som ikke kan språket godt nok, og dermed ikke kjenner det norske samfunnet veldig godt, skal kunne stemme ved valgene.
  Personlig mener jeg at man burde bo i Norge i minst 10 år og ha norsk statsborgerskap for å stemme ved lokalvalg og stortingsvalg og selvfølgelig kunne skrive og lese norsk skikkelig.
  Nyankomne innvandrere må gjerne fra dag 1 være med i pressgrupper og politiske partier og prøve å påvirke så mye dem kan, men for å være med å stemme ved valgene må vi ha strenge krav.

  Det at voksne folk «må hjelpes» til å stemme ved valgene som denne artikkelen handler om,… viser at vi er på feil vei.

  • Avatarlars randby // 2015-09-02 kl 10:28 //

   Nå har jeg stemt ved valg siden jeg var atten og det er nå 34 år siden. Jeg har vel knapt nok lest et eneste valgprogram fra noen parti, jeg har aldri vært medlem av noe parti og jeg må ærlig innrømme at jeg nå begynner å bli mektig lei av politikk generelt. Det er for meg rett og slett lite engasjerende og egentlig veldig lite inkluderende.

   Jeg forhåndsstemte for noe over en uke siden og jeg stod der å lurte på hva jeg egentlig drev med. Spiller min stemme noen som helst rolle, vil den utgjøre noen forskjell? men plikten var vel den som førte meg til stemmeurnen og det vil den vel fortsette å gjøre. Hvor jeg har denne pliktfølelsen fra når det kommer til å stemme ved valg er jeg ikke sikker på. Det kan jo hende at jeg har latt meg lure av noen som har påpekt at man skal bruke sin stemmerett. Det er som det med å gå med lue inne, lenge var det noen som sa at det skulle man ikke men de klarte aldri å forklare hvorfor man ikke skulle gjøre det.

Kommentarfeltet er lukket.