Splittelse i Syriza – mot nyvalg i Hellas

Foto: Michalis Famelis

25 av Syrizas parlamentsmedlemmer har gått sammen og dannet det nye partiet Laiki Enotita. Alexis Tsipras har gått av som statsminister, noe som sannsynligvis vil resultere i snarlig nyvalg.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Morten Johansen 

Både i forkant og etterkant av at over 61 prosent av folket stemte mot troikaens kuttforslag tidligere i sommer har det vært uenighet innad i Syriza om hvorvidt Hellas burde gå ut av euroen. Nå danner denne venstreopposisjonen – eller urokråkene i Syriza, som NRK har valgt å kalle dem – sitt eget parti. Med 25 representanter er partiet det tredje største i Hellas. Noen endelig politisk plattform er ikke klar, men noe av partiets politiske utgangspunkt finner man i denne teksten av Stathis Kouvelakis.

Nyvalg – trolig 20. september
Med 25 representanter mindre mister regjeringskonstellasjonen bestående av Syriza og Anel flertallet i parlamentet. Alexis Tsipras har trukket seg som statsminister, noe som vil utløse nyvalg dersom det største opposisjonsparti (Nea Demokratia) eller det nest største opposisjonspartiet (Laiki Enotita – Folkelig samling) ikke klarer å danne regjering. Det gjør de etter all sannsynlighet ikke, så det spekuleres i om det blir nyvalg 20. september. Mer om valgsystemet i Hellas finnes i denne faktaboksen hos Reuters.

Mens grekerne forbereder seg på valg forbereder tyske kapitalister seg på oppkjøp
The Guardian melder at den greske regjeringen har gått med på en avtale som lar et tysk firma drive 14 greske flyplasser. Dette er den første bølgen av privatiseringer som følge av den forrige avtalen med Troikaen. Tyskerne viser frem offentlig-privat samarbeid på sitt mest effektive: tyske politikere bruker brekkstangen for å lage fritt spillerom for tyske kapitalister.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på Splittelse i Syriza – mot nyvalg i Hellas

  1. Avatarflæskogbananer // 2015-08-23 kl 11:21 //

    Det er pussig hvordan EU tror de kan løse den økonomiske krisa i Hellas ved å privatisere alt Hellas kan tjene penger på. Det blir litt som å slakte ei avlsku fordi man er sulten.

Kommentarfeltet er lukket.