— Politiet krenker antirasisters ytringsfrihet

Foto: Inger Andrea Holland

I dag ble en demonstrasjon i regi av «Oslo mot Pegida» stanset av politiet, som arresterte flere av deltagerne. Arrestasjonene var grunnløse, mener demonstrantene. De sier politiet eskalerte situasjonen. 

Nyhet
Om Nyhet (717 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

av Ingrid Kvamme Fredriksen

Demonstrasjonen mot den omstridte organisasjonen SIAN (Stopp Islamifiseringen av Norge) var ment å være en gatefest, og demonstrantene spilte diskomusikk, delte ut is til forbipasserende og danset. Tanken var å spre et budskap om kjærlighet og disko mot SIANs utrykk for hat og rasisme. Demonstrantene mener politiet hadde et uforholdsmessig høyt beredskapsnivå, med flere politibiler som omringet demonstrasjonen, og over et dusin bevæpnede politibetjenter. De forteller i en pressemelding at politiet ba dem skru ned lyden på musikkanlegget etter en halvtime, noe de etterkom. Men da demonstranter kom til demonstrasjonen med ropert og trommer ble en av dem forsøkt anholdt av politiet.

-Eskalerte situasjonen
Demonstrantene sier politiet ikke oppga noen grunn for arrestasjonen. Da han løp vekk fra politiet og gjemte seg blant demonstrantene, ville demonstrantene avslutte demonstrasjonen for å ikke eskalere situasjoen, men politiet hindret dem i å trekke seg vekk fra området.

De sier politiet skapte panikk blant demonstrantene da de gikk inn i demonstrasjonen uten forvarsel og forsøkte å arrestere demonstranten igjen, og flere personer holdt fast ved personen som politiet ville arrestere. Som følge av det ble ytterligere to deltagere i demonstrasjonen arrestert.

Demonstrantene mener demonstrasjonen var fredelig, og at de fulgte alle politiets anmodninger, og mener politiets eskalering av slike situasjoner er urovekkende.

Ønsker å unngå konflikter med politiet
«Vi har ingen interesse av å ha en konflikt med politiet og ønsker heller ikke å eskalere situasjoner. Vi forsøker derimot alltid å unngå konflikt med politiet. Det at politiet eskalerer situasjoner som dette er svært uheldig, og vi opplever det som en taktikk for å avbryte lovlige demonstrasjoner», skriver demonstrantene.

De mener arrestasjonene er et brudd på grunnlovens paragraf 101, som sier at alle kan møtes i fredelige forsamlinger og demonstrasjoner, og et angrep på ytringfriheten.

«Vår ytringsfrihet, etter grunnlovens paragraf 100, er krenket når vi ikke kan ta til motsvar mot det vi opplever som hatefulle og rasistiske ytringer, fordi statsmakten hindrer oss i det og enkelte av oss bli arrestert.»

Politiet: Innbrakt for ordensforstyrrelse
Operasjonsleder ved Oslo politidistrikt, Line Skott, bekrefter at de arresterte tre personer som ble innbrakt for ordensforstyllelse

— De hadde en oppførsel på stedet som gjorde at politiet mente at de fylte kravene for hva som regnes som ordensforstyrrelse. Jeg kan ikke si så mye annet enn det.

Hun har ingen kommentar til demonstrantenes beskrivelse av en voldsom og uforutsigbar fremferd fra politiet.

Demonstrant Martin Ravneberg er ikke tilfreds med polititets svar:

Selvfølgelig må de si det de sier, men dette var en uproff håndtering fra politiets side. Vi gjorde alt hva politiet sa, likevel skapte de en kaotisk situasjon. Vi har flere vitner på det som skjedde.

Han mener politiets fremferd i denne saken er uttrykk for et mønster fra deres side.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.