Ti utflukter for Oslo-raddisen

Foto: Truls Vall

Endelig er godværet på vei tilbake i hovedstaden igjen, til glede for bypatriotene, de av oss som jobber i sommer, eller dem som ikke har hatt råd til å reise på dyr ferie. Sommeren er enda ikke over. Ferie eller ikke – feriefølelse kan alle få. Her er ti innertiere for bysensommeren.

Ingrid Kvamme Fredriksen
Om Ingrid Kvamme Fredriksen (12 artikler)
Ingrid Kvamme Fredriksen barnebibliotekar og folkevalgt for Rødt i bydelsutvalget i Sagene, Oslo.

1. Piknik i parken (på ordentlig)
Festivalen Piknik i parken var latterlig dyr, men ordentlig piknik i parken er heldigvis både billig og koselig. Finn din nærmeste park, ta med reiseradio, jordbær, ost, kjeks, frukt, salat, pizza, hva du måtte ønske, og feir livets enkle gleder.

2. Strandliv på Katten
Lillebjørn Nilsen kan ikke ta feil. Få badesteder er så godt befestet i litteraturen og i Osloboernes bevissthet som Katten. Ta sykkelen bort, så sykler du forbi havna der alle konfliktene skjer. I området rundt er det mange andre fine og mindre kjente badeplasser også – som bestemorsstranda litt unna Hvervenbukta – hvor det også er flott å gå tur langs vannet. Enda litt lenger borte ligger Ingiersstrand. Begge nådde helt til topps da Aftenposten kåret Oslos beste badeplasser i år.

Om det blir litt for kaldt å bade, er det aldri for kaldt for å fiske krabber.

3. Promenér langs strandlinja (med avstikkere?)
Strandpromenaden langs Oslofjorden bør gås av den bevisste Oslo-borger. Gjerne med avstikkere. Test Oslos nyeste badeplass på Sørenga. Spis en is på Operataket. Legg ned en rose på Osvaldmonumentet på Jernbanetorget. Lær historie på Akershus festning. Oppdag de utrolige (og ganske så radikale) veggmaleriene til Henrik Sørensen, Folket i arbeid og fest i Rådhuset. Spis de rike på Tjuvholmen. Mulighetene er mange.

4. Lukt på blomstene i Botanisk hage
Du trenger ikke å dra noe sted for å oppleve eksotisk natur. Samlingene i Botanisk hage omfatter over 5500 plantearter fra ulike deler av verden. Tenk på det! I forbindelse med jubileet i fjor ble hagen opprustet og er nå flottere enn noensinne. For de ekstra dedikerte arrangeres det gratis omvisninger, og dessuten humlevandringer i Urtehagen med La Humla Suse.

5. Dra på båtcruise til øyene!
Visste du at reisekortet ditt gjelder på Ruter-fergene også? Dermed kan du cruise rundt i Oslofjorden, akkurat som du vil, helt uten at det koster deg noe ekstra! Og har du egentlig vært og sett klosterruinene på Hovedøya, eller besøkt utendørsmuseet Norsk folkemuseum på Bygdøy? Ofte er det først når man får besøk og skal gjøre turistgreiene at man får øynene opp for byens historiske skatter.

6. Safari langs Akerselva
Ta deg frem under piletrærnes lianer, padle til Kuba, spis en vaffel på filosofisk kafe, opplev de gamle fabrikkene. Du kan faktisk gå helt til Maridalen – hvor det er rent og fint nok til å bade i Brekkedammen (også kjent som Stilla og Frysja). Hausmannskvartalet fikk selveste New York Times til å skrive en artikkel, og gi området merkelappen «Scandi chic». Nå som Vestbredden er truet av salg, og flere gallerier også kan måtte flytte, er områdets sjel utrydningstruet. Pass på å komme deg dit nå! Utenfor Blå er det et fint bruktmarked på søndager. Hva med å avslutte med en øl der om været er fint? Det leder oss til neste punkt…

7. Utepils!
En klassiker! Vi kan tipse om billig øl og bra stemning på steder som Mir (Grünerløkkas «lufthavn»), idealistiske St. Pauli Biergarten (tenk – en tysk Biergarten midt i Oslo!), den Røde Mølle (god mat!) og byens mest autentiske ølsted – Asylet. For ikke å glemme No. 53 (de har også billige drinker og dansestemning for deg som vil danse bort sumarnatta). Om det regner anbefaler vi raddisstamsteder som Taxi Take Away og Maksitaksi!

8. Telttur
Ta en helgetur ut i marka, sett opp en gapahuk. Har du stormkjøkken er det fint å fyre det opp, ellers koster det ikke mye for en liten grill til å lage speiderbananer og pinnebrød. Moro for barna! Mange steder er det også fine og mindre kjente badeplasser. Foruten Sognsvann kan vi nevne Nord-Elvåga – rett ved turisthytta Mariholtet, Nøklevann, og Langvann i Østmarka.

9. Høst av naturen!
Akkurat nå bugner skogen av blåbær i busk og kratt. Lag ditt eget blåbærsyltetøy, lett som en plett. Og for den som liker sopp er soppsesongen i gang. Husk sikkerhet! Lær deg å kjenne igjen fine matsopper her. Sjølberging er ordet på denne tida av året.

10. Nyt utsikten på Utsikten!
Edvard Munch fikk etter alt å dømme inspirasjonen til sitt berømte Skrik på Geitespranget i Ekebergskrenten. I Ekebergparken er det laget en betongplatting med benker til ære for maleren. Utsikten her oppe kan nytes også uten eksistensiell angst. Ta gjerne med en romantisk interesse og en flaske musserende vin, og se solen gå ned over byen.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned